Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nemzedékek éve program a rétsági táborban

2022.07.23

A Rétsági Árpád Egyesület az idei nyáron, a XXI. alkalommal rendezte meg 2022. július 17-23-a között az egyhetes „MILITARI tábort” általános és középiskolás fiatalok részére, A táborozáson 76 fő fiatal vett részt. A résztvevők elhelyezése, tábori körülmények között, sátrakban történt, az egyesület kezelésében lévő lőtér területén. A fiatalok megismerkedtek a katonai élet néhány általános elméleti és gyakorlati kérdésével. Volt ébresztő, reggeli torna, tisztálkodás, sátor szemle és természetesen takarodó is. A délelőtti és délutáni időben voltak a szakfoglalkozások, légpuska lövészet, íjászat, kézigránát dobás, fegyverismeret, közelharc oktatás, airsoft lövészet és harcászati foglalkozás, álcázás, menedék építés.
Egy napot a táborlakók a Bánki-strandon töltöttek, az időre nem volt panasz. A foglalkozásokat aktív állományú rendőrök, nyugállományú tisztek, tiszthelyettesek és szakképzett oktatók tartották. Az ellátást a tábor vezetősége biztosította, helyben készült ételekkel, (reggeli, tízórai, ebéd, vacsora, éjszakai pótlék és napközben több alkalommal gyümölcs volt biztosítva a résztvevőknek.
Július 22-n pénteken került sor, külön programként a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által támogatott, „Nemzedékek Éve” programnak, amely keretében került sor, a volt Rétsági helyőrség egykoron itt szolgált hivatásos és sorállományú katonákkal való találkozásnak. A rendezvényen jelen volt Vilner Péter ny. ezredes a BEOSZ alapfeladati elnökhelyettese. A volt katonák megtekintették a tábort, közösen vettek részt a Magyar Honvédség által biztosított fegyverzet és technikai eszköz bemutatón, a lőtér melletti Hunyadi ligetben. A hivatásos és szerződése katonák bemutatták az érdeklődőknek a legkorszerűbb gyalogsági fegyvereket és volt szerencséje a jelenlévőknek megtekinteni a GIDRÁN nevű kerekes harcjárművet, amely ma, a Magyar Honvédség egyik legkorszerűbb eszköze. A technikai bemutatót követően a táborlakók és az egykori hivatásos és sorkatonák megemlékeztek a helyőrség történetéről, sorsfordulóiról, főhajtással tisztelegtek az elhunytak emlékére, majd megkoszorúzták a laktanya kapujánál lévő emléktáblát.
Tisztelettel megköszönöm mindazok segítségét és támogatását akik segítették az egyhetes rendezvény előkészítését, megszervezését és lebonyolítását.
Tisztelettel köszönöm a BEOSZ Elnökségének és a Magyar Honvédség illetékes szervezeteinek támogatását. Köszönet illeti a Salgótarjáni Hagyományőrző és Érdekvédelmi Egyesület vezetőségének segítségét.

Jávorka János ny. ezds.

 

A mappában található képek előnézete Nemzedékek éve program a rétsági táborban