Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

MN 6904 - A 8. harckocsi ezred és dandár története

2017.09.13

Előszó egy dokumentumfilmhez

A Zrínyi Katonai Filmstúdió és a Tapolca és környéke Honvéd Bajtársi Egyesület közös munkája az a dokumentumfilm, amely bemutatja a tapolcai 8. Harckocsiezred és annak jogutódja, a 8. Harckocsi Dandár történetét, a megalakulástól a megszűnésig.
A dokumentumfilm célja, hogy had- és helytörténeti szempontból csak a tények alapján és szakmai alapon emlékezzen arra a harckocsizó alakulatra, amely részese a Magyar Hadsereg újkori katonai hadtörténetének. A harckocsiezred 54 éve, 1963-ban alakult meg, majd 30 évvel később 1987-ben összfegyvernemi dandárrá alakult át, és 1996-ban megszűnt, mint „harcoló” alakulat.
A dokumentumfilm elődleges alapja a katonai filmhíradók archív felvételei, valamint Nacsa Ferenc egyesületi elnök által összegyűjtött fotók bemutatása. Jelenlegi és volt hivatásos és sorkatonák riportalanyként nyilatkoznak arról, hogy a tapolcai harckocsizó alakulat eszméjét, tetteit, kollégáik emlékét és az itt kapott alapokat magukkal vitték életük és pályájuk során. Azok a tisztek és tiszthelyettesek, akik a helyőrségben töltötték a szolgálatukat, az igazi őrzői az alakulat életének és tetteinek, s adtak alapot mindazoknak akik, pályájukat máshol, más alakulatnál és helyőrsében folytatták tovább.
Természetesen helyet kapnak mindazok, akik már nem foglalkoznak földi dolgokkal, így a felelevenedő fotók és filmrészletek kellő tisztelettel emlékeznek meg róluk.
Jelentős szerepet kapnak a harckocsizó kiképzés részletei, ezen belül a harckocsivezetők, harckocsi irányzók képzése a zalaegerszegi 8. Gépesített Lövészhadosztály, majd 1987-től a gépesített lövész és önjárótüzér szakkiképzés az I. és a II. katonai kerület részére. Fontos az is, hogy az alakulat részt vett a munkásőrség és az MHSZ felszámolásában 1989 októberében, valamint 1991-évben a déli határ zárásában, a Dél-szláv háború eseményei miatt.
A dokumentumfilm a szerkesztők reményei szerint, tovább él a 8. harckocsiezred és dandár archív anyagai között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltárában, és kellő tartalommal mutatja meg az alakulat tetteit és annak emlékét. Tudatnia kell, az érdeklődőkkel hol álljon meg és álmélkodjon, hogy ezt elérje, a szavak minden erejét szolgálatba kell állítania.

A dokumentumfilm mindazoknak és mindazokról szól, akik a 8. Harckocsiezred és a 8. Harckocsi Dandár katonái és közalkalmazottai voltak.

Nacsa Ferenc