Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Miniszteri elismerés a legidősebb helikoptervezetőnek

2022.02.01

„Az Airbus H145M helikopterflotta teljessé vált.” Ezt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondta a napokban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison rendezett programzáró ünnepségen. Az eseményre meghívást kapott a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének két tagja is. Nem véletlenül. Tagtársunk, Emperger Ferenc ny. őrnagy részére ugyanis a miniszter a Honvédelemért Kitüntető Cím babérkoszorúval ékesített fokozatát adományozta, aki ez alkalommal vehette át az elismerést.

emperger.jpg

Emperger Ferenc ny. őrnagy, a magyar forgószárnyas képesség kialakításának egyik kiemelkedő, meghatározó és alapító személyisége. A forgószárnyas képesség kapcsán tudnunk kell, hogy a helikopter beszerzésével és rendszerbe állításával egy időben el kell sajátítani a nappali, az éjszakai, az egyszerű és bonyolult időjárási viszonyok közötti vezetést. Ehhez először helikopter-vezetőt, s belőlük oktatói szintet elérő pilótát kell képezni. Az 1961-es kiválasztás a forgószárnyas képesség megszerzésére történő személyek tekintetében négy pilótát érintett, közöttük volt Emperger Ferenc, akkori főhadnagy. Amikor a lengyel tanfolyamról oktatókként visszaérkeztek, elkezdték az itthoni helikoptervezetők, első és másodpilóták százainak kiképzését a helikopter harckiképzési utasításban meghatározottak szerint, majd végrehajtották a hadműveleti repülésekre történő felkészítést is.
Feri bácsi különleges feladatokra, sebesültszállításra, teherbeemelésre, személyek és eszközök desszantolására, bemutató repülésekre, megengedett manőverek végrehajtására oktatta a pilótákat.
Az 1970-es tiszai árvíznél mutatott nagyszerű teljesítményét kevesen ismerik. Még nem voltak felkészülve a csörléssel történő külső terhek, személyek mentésére, mégis sikeresen, vészhelyzet nélkül hajtották végre a mentéseket. Több száz ember köszönhette életét a Mi–8-as hajózó állománynak, különösen sokan Emperger Ferenc ny. őrnagynak.
A katonai helikopteres repülés, oktatás, kiképzés, ellenőrzés magas szintje az alapítók közül még velünk lévő Emperger Ferenc ny. őrnagynak is köszönhető.
Gratulálunk! Jó erőt és egészséget kívánunk, Feri bácsi!

Soós Lajos, a VREVE elnöke
Fotó: Szováthy Kinga (honvedelem.hu)