Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megemlékezés Nagykanizsán, az 50. évfordulón

2020.10.16

A Nagykanizsai Honvéd Egyesület megalakulásának 50. évfordulója alkalmából 2020. október 16-án, délután 15 órakor ünnepi megemlékezést tartott a Honvéd kaszinó tükörtermében. A covid járvány miatt a rendezők minden szükséges intézkedést megtettek. A rendezvény az egyesület elnöksége által meghívott vendégek bevonulásával vette kezdetét. A Himnusz elhangzása után, a résztvevők néma főhajtással emlékeztek meg az elhunyt bajtársakról, majd Ferge László őrnagy, a zalaegerszegi 12. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője felolvasta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka méltató levelét, ünnepi köszöntőjét. Ezt követően Körtvélyessy Attila elnök felidézte az egyesület megalakulását, szólt a távolabbi és a közelmúltról, s megfogalmazta: az elmúlt fél évszázadban sikerült megőrizniük a honvédség és a fegyveres testületek értékei közül a legfontosabbat, a közösségi szellemet, melynek eredményeként a Nagykanizsai Honvéd Egyesület ma a város legnagyobb, legrégebbi idősügyi szervezete.
A jubiláló egyesületet Balogh László, a város polgármestere ezekkel a gondolatokkal köszöntötte: „A katonai bajtársak jelentik az egymáshoz való végső kitartás igaz értelmét, amely a mindennapokban is például szolgál a társadalom, a közösségek és a barátok életében. 50 év. Minden ember és közösség életében fontos az évfordulók és a születésnapok megünneplése, mert az az összetartozás és a hűség kifejeződése. Mindenki számára fontos, hogy olykor visszatekintsen a kezdetekre, és egy baráti beszélgetés, egy önfeledt találkozás keretében megossza gondolatait és élményeit az eltelt időszakról. Mert az ilyen lehetőségek erősítik az emberi kötelékeket és tartják fenn az összetartozás érzését. Mindez egy honvéd egyesületre nézve pedig különösen igaz, ahol olyan emberek közösségéről beszélhetünk, akik évtizedek óta bajtársai egymásnak. Ezért fontos ez a mai nap, a találkozás és az ünneplés napja. Mert ilyenkor Önökre irányul a figyelem, és mindazon értékekre, amelyek a jó katonát jellemzik. És ilyenkor egy pillanatra előtűnik a mundér mögül az ember, akiről kiderül, hogy ugyanúgy vágyik a mindennapi örömökre, kapcsolatokra, vagyis a nyugalom világára. Ehhez kívánok most Önöknek egy jó alkalmat az egyesület fennállásának 50. évfordulóján. Kívánom, hogy beszélgessenek barátian, érezzék magukat nagyszerűen és valódi nyugalomban a mai ünnepnapon!” Beszédét követően egy-egy emléklapot és városi jelvényt adott át az egyesületnek és külön Tarr Ernőnek, aki hosszú ideig vezette az utóbbi időben a klubbot, és aki sajnos nem jöhetett el az ünnepségre.
A polgármestert követően Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója, aki már 23 éve áll az intézmény élén, köszöntötte a jelenlévőket. Elöljáróban egy rövid összefoglalóban ismertette a Kaszinó épületének történetét, kapcsolódását a honvédséghez, majd az egyesülethez. „Ha azt mondják, honvédség, katonaság, egy kívülállónak, civilnek azonnal a rend, a fegyelem, a szigorúság jut eszébe. Látszólag ez természetesen itt is így van, de ugyanúgy emberekről beszélünk. Embereket rejt a katonai egyenruha, nekik is érző lelkük van. Ugyanúgy vannak köztük nagyon aranyosak, nagyon kedvesek, nagyon jólelkű, nagyon okos, segítőkész emberek.” Külön köszönetét fejezte ki a klub valamennyi elnökének, a vezetőségi tagoknak és a tagságnak azért a sok segítségért, amit a kezdetekkor kapott, s a mai napig is megkap. Mindezt egy hatalmas és sokszínű virág átadásával fejezte ki, ami egyben utal az egyesület sokszínűségére is.
A továbbiakban köszöntőt mondtak a megjelent vendégek, úgy mint Domine János nyugállományú dandártábornok, Esküdt Lajos nyugállományú ezredes, Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes, Németh István nyugállományú őrnagy, Szirmai János nyugállományú alezredes, és Bíró László nyugállományú határőr alezredes.
A rövid szünetet követően az Ökrös Band Virtuóz Magyar Koncert Zenekar színvonalas és jó hangulatot adó előadása szórakoztatta az ünneplőket.
Az ünnepség következő mozzanataként elismerések átadására került sor. Aranykor Kitüntető Cím ezüst fokozatát Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes, MH fotó-maratott plakettet Móricz István Béla nyugállományú alezredes, szintén MH fotó-maratott plakettet Bődör László nyugállományú százados, kapta meg. Emléktárgyat (Hollóházi bonbonier) adományoztak Biczó Józsefné nyugállományú zászlósnak. Szűcs Imre ezredes a MH KIKNYP parancsnoka által adományozott elismerést, emlékplakettet kapott a Nagykanizsai Honvéd Egyesület, megalakulásának 50. évfordulója alkalmából. Tarr Ernő nyugállományú ezredes szintén az emlékplakettet kapott.
A Nagykanizsai Honvéd Egyesület BEOSZ emléklapot és ajándéktárgyat, Hajduk Zoltán nyugállományú őrnagy BEOSZ emlékpajzsot, Gömöri Zoltánné BEOSZ ajándéktárgyat, Gőcze Istvánné BEOSZ ajándéktárgyat, Varga Gyuláné BEOSZ ajándéktárgyat kaptak.
A Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége Emléklapot adományozott Nagykanizsai Honvéd Egyesület megalakulásának 50. évfordulója alkalmából a Nagykanizsai Honvéd Egyesületnek. A Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége 17. sz. emlékplakettjét kapta Tarr Ernő nyugállományú ezredes, 21. sz. emlékplakettjét Harasztosi Vince nyugállományú alezredes. Elismerésben részesült Kónya István nyugállományú határőr alezredes, Harangozó László nyugállományú alezredes, Iványi Miklós vezetőségi tag és ifjabb Móritz István.
A Nagykanizsai Honvéd Egyesület megalakulásának 50. évfordulója alkalmából emléklapot kapott a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének Nyugat Dunántúli régióvezetőjétől, László Attila nyugállományú alezredestől, a Zalaegerszegi Honvéd Klub nevében, Németh István nyugállományú őrnagytól, a Keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub nevében Szirmai János nyugállományú alezredestől, és Határőr és Rendőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Egyesületének nevében Bíró László nyugállományú határőr alezredestől. Huzamos időn át végzett munkája és példaértékű tevékenysége elismeréseként, valamint a Nagykanizsai Honvéd Egyesület Könyv elkészítéséért Iványi Miklós úr tárgyjutalomban részesült.
Az elismerések átadása után az ünnepség zárásaként a Szózatot énekelték el a részvevők.
Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes pohárköszöntőjét követően a rendezvény egy közös vacsorával, kötetlen baráti beszélgetéssel, zenés esttel zárult.

-nn-

 

A mappában található képek előnézete Megemlékezés Nagykanizsán, az 50. évfordulón