Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megemlékezés a kőszegi ostromról

2017.08.30

Az 1532-es Kőszegi ostrom 485. évfordulójának a megemlékezését augusztus 30-án tartották. A rendezvényt a város rendezi, de a méltó megemlékezésben nagy szerepe van a Kőszegi Nyugállományúak Egyesületének. Több éve meghívják a várvédőkre történő megemlékezésre a régióba tartozó tagegyesületeket és az ÖKB képviselőit.
Szervezésük és a rendezvény elismertségét bizonyítja, hogy meghívásuknak eleget téve jelen volt a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete, a Szombathelyi Határőr Nyugdíjasok Egyesülete, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, az Osztrák Bajtársi Szövetség Burgenlandi Tartomány Elnökség Güssingből és a Wörterbergi Bajtársi Egyesület képviselői. Az ÖKB 15 fős küldöttségét OStR.Prof.i,R.Dipl.Ing. Ernst FELDNER tartományi elnök vezette. A tiszteletbeli elnök Friedrich SCHEUBBREIN és a Wörterbergi alpolgármester asszony Marianne HACKL - aki egyben az Osztrák parlament képviselője - is a küldöttség tagjai voltak.
A rendezvényt a várudvaron Jurisics Miklós szobra előtt tartották. A díszőrséget a MH.12. Arrabóna Légvédelmi Rakétaezred katonái adták. Az ezredparancsnokságot Bozsóki Attila mk.alez. pk.h. képviselte. Mint tudvalevő a várkapitány horvát származású volt. Már sok éve a Kőszegi Horvát nemzetiségű Kórus dalaival kezdődött a megemlékezés. Az ünnepi beszéd a jelenlevők többsége számára érthető volt. Horvátország magyarországi nagykövete Gordan Grlic Radman úr - talán az ünnepség legszebb gesztusaként - nem csak Huber László Polgármestert és a megjelenteket köszöntötte magyarul, hanem az egész megemlékező beszédét is - tolmács nélkül - magyarul mondta. A történelmi címerünket is felidézte, melyben a horvát címer is szerepel. Szavait idézve: ezen az ünnepségen megjelenni minden magyar és horvát ember számára felemelő érzés, mert olyan, mintha visszamennénk a dicső múltba, a közös történelmi színtérre. Külön kiemelte a hős Jurisics Miklós alakját, akinek tettei ennyi év után is emlékezésre hívnak bennünket. Ezért Kőszeg városa a nagykövet számára a magyar-horvát összefogásnak, az áldozatos közös munkának a jelképe.
A beszéd után a megjelentek Jurisics Miklós szobránál helyezték el a megemlékezés koszorúit. Huber László polgármester az ünnepség végén emléklapokat adott át az ostromnapok rendezvény sorozat támogatói és aktív résztvevői részére. Beszédében külön kiemelte a Kőszegi Nyugállományúak Egyesületének az aktív részvételét és azt, hogy a záró megemlékezésre minden évben meghívja a határon belüli és kívüli bajtársi egyesületeket, ezeket fel is sorolta. A rendezvény zárórésze a bajtársi összejövetel volt, melyen Dancs István a Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség elnöke is részt vett. A megjelent bajtársakat a nagykövet úr is köszöntötte.
A kis létszámú Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete - Hernigl László nyá.ftzls. elnök vezetésével - több éve bizonyítja a rendezvények alkalmával - a BEOSZ összefogásának erejét. A szervező munkájához neki és az egyesület húzó tagjainak, a Nyugat-dunántúli régió vezetőjeként csak gratulálni tudok! További munkájukhoz valóban jó erőt, egészséget és kitartást kívánok. Köszönöm a munkájukat.

László Attila

 

A mappában található képek előnézete Megemlékezés a kőszegi ostromról