Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megemlékezés a Hatvani Csata évfordulójáról

2018.03.31

Az 1849. évi Tavaszi Hadjárat első győztes ütközete volt a Hatvani Csata. Sikere nagyban befolyásolta a néhány nappal későbbi Isaszegnél megvívott csatát, hiszen ha nem sikerül elhitetni a császáriakkal, hogy a főerőkkel állnak szembe, veszélybe került volna azok megkerülő manővere, és oda lett volna a meglepetés ereje.
A Gáspár András vezette VII. hadtest sikeresen oldotta meg feladatát, és lélektani jelentőségű győzelmet aratott.
A csata 169. évfordulója tiszteletére, március 31-én, látványos megemlékezést tartottak Hatvanban, melynek szervezésébe tevékenyen bekapcsolódott a Gáspár András Bajtársi Egyesület is. Az ünnepségsorozat a Kossuth téren kezdődött, ahol a felsorakozott, korhű egyenruhába öltözött hagyományőrző csapatokat és a résztvevőket Horváth Richárd polgármester üdvözölte.
A köszöntő után látványos menet következett a Belvárosi Temetőben található emlékműhöz. Az élen a szintén BEOSZ tag Obsitos Együttes haladt, akiket a meghívott vendégek és a város vezetői követettek. A menetben részt vettek a Hatvan város és a Gáspár András Bajtársi Egyesület közös meghívottjaiként, a kecskeméti Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a KSZC Kollégiuma igazgatói, Esküdt Lajos ny. ezredes BEOSZ elnökhelyettes, Fekete István ny. ezredes BEOSZ ÉMR régióvezető is.
Az egyenruhás csapatok előtt a Városzászló haladt, amit az egyesület Zászlóőr tagozatának tagjai vittek, és őket követték a hagyományőrző gyalogosok és huszárok. A katonazenével felvezetett, mintegy 1,5 kilométeres menet, nagyon sok érdeklődőt vonzott a részben lezárt főút mellé.
A temetői megemlékezésen Horváth Rihárd polgármester kiemelte a csata lélektani jelentőségét, és azt az egybeesést, hogy az idén a megemlékezés a feltámadás ünnepével egy napon zajlik, és a feltámadásra, történelmünk során bizony sokszor volt szükség. Utána Hornyák Gábor hagyományőrző százados méltatta a győzelmet kivívók hozzáértését és lelkesedését.
A beszédeket követően koszorúzásra került sor. A BEOSZ és a Gáspár András Bajtársi Egyesület nevében Esküdt Lajos, Fekete István és az egyesület elnöksége helyezte el a megemlékezés koszorúját.
A Városházán megtartott fogadáson az Obsitos Együttes, a meghívott vendégek és az egyesület elnöksége vett részt. Horváth Richárd polgármester pohárköszöntőjében méltatta a hagyományok megőrzésének és a megújulás képességének fontosságát, a helyi közösségek erejét. Az egyesület elnöke a bajtársi együttműködés szükségességét, és az ebben rejlő lehetőségeket emelte ki, és szólt az utóbbi időben egyre inkább formálódó - és Gáspár Andráshoz kötődő - háromoldalú (Kecskemét – Hatvan – Bihar) együttműködés jelentőségéről is. A fogadáson a város polgármestere és az egyesület elnöke, közös oklevél átadásával köszönte meg a zenekar részvételét, és színvonalas közreműködését.
A mozgalmas délelőtt után mindenki jó étvággyal fogyasztotta a klasszikus katonaételt, a babgulyást, amit az egyesület tagjai főztek, „gulyáságyúban”.
Mindezidáig az időjárás kegyes volt a résztvevőkkel, délutánra azonban megnyíltak az ég csatornái, és emiatt számos program módosítására volt szükség. Elmaradt a meghívott vendégek számára szervezett városnéző túra, ahol a tavalyi évben az ország legszebb főterének választott Kossuth teret tekintették volna meg, és sajnos elmaradt a leglátványosabb elem, a csata korhű egyenruhákba öltözött katonákkal történő visszajátszása is. A meghívottak az elmaradt programrészek helyett, a Hatvany Lajos Múzeum és a helyi Tourinform Iroda szervezésében, hadtörténeti előadáson vettek részt, majd meglátogatták a kuriózumnak számító Múzeum Serfőzdét, ahol a kisüzemi sörfőzés folyamatát ismerhették meg. A vendégek a napot a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum kiállításainak megtekintésével zárták.

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete Megemlékezés a Hatvani Csata évfordulójáról