Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megemlékezés a Békefenntartók Napján

2020.05.29

A Katonai Emlékpark az 1848. szeptember 29-i Pákozd-sukorói csata emlékére Pákozdon 1951-ben állított obeliszk környezetében lett kialakítva. Ma már az odalátogatók igen gazdag belső kiállítási termekben és külső emlékpark létesítményekben emlékezhetnek és nyerhetnek betekintést az 1848-ban megalakult Magyar Honvédség történetébe, a hősi szabadságharctól egészen a napjaink katonáinak az áldozatvállalásáig. 2020. május 29-én, a Békefenntartók napján mi is ott voltunk: Varró Ferenc nyá. ezredes, elnök, Herdics Antal nyá. alezredes elnökségi tag, Papp István alezredes egyesületi tag, Vámosi János nyá. alezredes jelen írás szerzője a Békefenntartók Bajtársi Egyesületének, valamint a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület képviseletében.

kempp_20200529_1.jpg

A járványügyi helyzet következtében ez a megemlékezés, ahol a békefenntartásban elhunyt bajtársainkra egy koszorú elhelyezésével emlékeztünk, nagyon visszafogott, úgynevezett néma megemlékezés lehetett.
Az általunk elhelyezett koszorú mellé a Békefenntartók obeliszkjéhez, az emléknap alkalmából koszorút helyeztek el a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Katonai Emlékpark Pákozd képviselői is. Néhányan elhelyezték az obeliszk mellé az emlékezés egy-egy szál virágját is.
A szűk körű rendezvényen a Magyar Honvédség vezetését Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese képviselte.

kempp_20200529_2.jpg

Köszönjük dr. Görög István nyá. ezredes úrnak, a KEMPP ügyvezetőjének és kollegáinak, a szervezést és a lehetőséget.

Vámosi János nyá. alezredes,
az 1973-as első vietnami békefenntartó
kontinges akkori hadnagya