Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mandalás közgyűlés egy művészeti központban

2019.01.21

A Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület, a BEOSZ kazincbarcikai tagegyesülete (VLBE) január 21-én megtartotta évi közgyűlését. A beszámolóban elhangzott, hogy a szervezet az általános célkitűzésein túl a közművelődés eszközeivel, kiállítások, előadások, emlékező ünnepségek szervezéseivel régiós szinten ad keretet a honvédelem ügye társadalmi támogatásának.
Az egyesület rendszeresen képviselteti magát valamennyi városi rendezvényen, koszorúzásokon, hősök napi megemlékezéseken, hagyományőrző bemutatókon és falunapokon.
Nemzetközi kapcsolatokat ápol a szlovákiai Kecső községgel, a Gömöri Kézműves Társulással és a lengyelországi Limanowa katonai hagyományőrzőivel.
A borsodi térségben élenjárói a katonai hagyományok ápolásának, példaértékű a hadisírgondozói tevékenységük.
Kazincbarcika Német Nemzetiségi Önkormányzatával közösen „málenkij robotos” megemlékezéseket és zarándok utakat szerveznek.
Mottójuk:
„Az utókor kötelessége az emlékezés”

Ennek jegyében támogatói, aktív részvevői voltak a várhosszúréti új katonai emlékmű létrehozásának és felavatásának, dolgoznak a perkupai műemlék templom helyreállításán és a 4. Perkupai Operafesztivál sikerén, programjaikkal színesítik a Kazincbarcikai Kolorfesztivál eseményeit.
A közgyűlés, és a Mezey István Művészeti Központ kiállítóterme lehetőséget adott arra is, hogy a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület alkotó közössége bemutassa tagjai mandaláit, festményeit, grafikáit, origámijait és kézimunkáit. A bemutató iránti érdeklődést mutatja, hogy Hídvégardó község polgármestere azonnal lehetőséget biztosít a település kastélyában egy újabb és még nagyobb kiállításnak, egyben felkérte az egyesületet, hogy mindez május 25-én a helyi hősök napi ünnepség egyik kiegészítő rendezvénye legyen.
Örömmel teszünk eleget ennek a kérésnek, ott leszünk hősök napi ünnepségükön hiszen, a határ menti település vendégei között több szlovák polgármester értesülhet a BEOSZ tagegyesületeinek munkájáról, tevékenységéről és célkitűzéseiről.

Varga Géza egyesületi tag

 

A mappában található képek előnézete Mandalás közgyűlés egy művészeti központban