Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Magyar Hősök Emlékünnepe Jánoshalmán

2022.05.27

Két év után ismét katonazenétől volt hangos a jánoshalmi Kistemetőben a „Hősi Sírkert”.
A „Magyar Hősök Emlékünnepe” a temetőben a „Somogyi bakák” emlékművénél és a II. világháború hősi halottai tiszteletére emelt „doni” kopjafánál került megtartásra.
2003 óta városi szintű megemlékezés megszervezésére, levezetésére az önkormányzat a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesületet kérte fel.
Az érkezőket a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar I. és II. világháborús katonadalokkal, indulókkal fogadta. A nagyszámú felnőtt lakosság mellett képviseltették magukat az iskolák, a város egyesületei, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Járási Hivatal, a városi önkormányzat, a pártok és intézmények vezetői.
A megemlékezés egyben a BEOSZ Dél Alföldi Régió megemlékezése is, így azt megtisztelték jelenlétükkel Kiskunhalas, Szabadszállás, Szeged, Kiskőrös, Kalocsa, Kiskunfélegyháza tagegyesületei elnökei, tagjai. Kecskemétről a megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője Gáldonyi Sándor őrnagy vett részt a megemlékezésen.
Az ünnepi megemlékezés a díszőrség felállításával kezdődött. A Himnusz elhangzása után Petróczky Henrietta köszöntötte a megjelenteket, majd Györgypál Csaba nyá. alezredes a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület elnöke emlékezett a nap jelentőségére.
A megnyitót követően az FM Kelet-Magyarországi ASZK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és a Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói ünnepi műsora hangzott el.
Az ünnepi megemlékezést Prof. Dr. habil. Szakály Sándor a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója tartotta. Ünnepi megemlékezésében nagy hangsúlyt kapott a hősökről való méltó megemlékezés fontossága, a katonahősök helytállásának tisztelete, a felnövekvő fiatalság hazaszeretetre való nevelésének időszerűsége.
Az elhunytak neveinek ismertetése alatt az iskola tanulói – osztályfőnökük és az iskola igazgatójának részvételével – a mécsesek mellé egy-egy szál virágot helyeztek el a sírokon. A hősi halált halt „Somogyi bakák” neveinek felsorolását és a virágok elhelyezését a lélekharang hangja kísérte.
A „Sírkertben” a II. világháború hősi halottai tiszteletére állított kopjafa, valamint a „Somogyi bakák” emlékművének megkoszorúzását követően a megemlékezést a Szózatot követő Takarodó zárta.
A megemlékezés után az érdeklődőket az Imre Zoltán Művelődési Központban egy könyvbemutatóra Árpás Tamás nyá. r. főtörzsőrmester fogadta. Az „Útkeresés” című családregényt édesapja Árpás Károly II. világháború alatt írt feljegyzései alapján szerkesztette.
A könyvbemutató után Árpás Károly háborús relikviáiból összeállított kiállítás anyagát tekinthették meg az érdeklődők.

GYPCS

 

A mappában található képek előnézete Magyar Hősök Emlékünnepe Jánoshalmán