Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lőverseny a Nyugat-dunántúli régióban

2017.07.23

Az idei évben már negyedszer rendezte meg a Csepreg Közbiztonságáért Polgárőr és Bajtársi Egyesület a kispuska lőversenyt 2017. 07. 23-án a csepregi lőtéren. Többek kérésére a rendezvény az előző évihez képest egy hónappal korábban került megrendezésre, hogy a helyi rendezvények miatt részt tudjanak venni a versenyen. Ezzel a lehetőséggel nem mindenki élt.
A szomszédos országokkal meglevő jó kapcsolatainknak köszönhetően a verseny idén is nemzetközi szintű volt. Szlovéniából kettő csapat, az ÖKB részéről, Güssingből egy csapat, míg az Osztrák Békefenntartóktól (Peacekeeper-Burgenland) kettő csapat nevezése érkezett meg. A régióból kiemelést érdemel a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete a három csapat indításáért. A Vigh András és családja által vezetett küldöttség minden évben meglepi a felesége által készített süteménnyel a résztvevőket, mellyel a baráti együttléthez nagyban hozzájárul. Körmendről és Csepregről 2-2 csapat, a Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete, a BEOSZ - tolmácsokból összeállított - csapata nevezett. Összesen 14 csapat vállalta a megmérettetést.
Csapatonként került végrehajtásra a lövészet. Három próbalövés után következett a tíz értékelt lövés. A résztvevőket enyhén szólva meglepte a cél mérete, mert 25 méterre nagyon kicsinek tűnt. Részemről ezen abszolút nem csodálkoztam, mert a légpuska lövészetnél - 10 méteres távolságra érvényes - lőtáblára kellett célozni. Az elmúlt évihez képest ez még kisebb volt. A rendezők talán ezzel akarták elősegíteni az értékelést végzők munkáját, hogy könnyebb legyen a köregységek számolása. Ezen a táblán a 10-es köregység csak egy pont. A verseny fegyelmezetten, szervezetten került lebonyolításra. A lőlapok értékelésénél a csapatok sorrendje különösebb gond nélkül megtörtént, de az egyéni helyezések kihirdetése előtt az első hat helyezett lőlapját újból ellenőrizni kellett. A harmadik helyre három azonos eredményt elért versenyző volt. A több magasabb köregységek száma volt a döntő.
Az eredmény kihirdetésére felsorakozott csapatok izgalommal várták vajon milyen helyezésre volt elég az elért eredményük. A várakozás izgalmát fokozta, hogy a sorakozást meg kellett ismételni az elnök hivatalos távolléte miatt. A következő helyezések kerültek kihirdetésre:
Csapat helyezések:

  • Első helyezett: Körmend Polgárőr csapata (most már negyedszer)
  • Második: Csepreg Polgárőr II-es csapata.
  • Harmadik: Szlovén Veterán Rendőrök (SEVER) csapata.
  • Negyedik: Sopron HŐR II-es csapata.

Egyéni helyezések:

  • Első: Oláh János (Körmend)
  • Második: Nemeth Stefán (Osztrák Békefenntartó)
  • Harmadik: Klaric Igor (Szlovén Veterán Rendőr)

A serlegeket és okleveleket a rendező szervezet elnöke - Bencsik Géza - adta át, kivéve a csapat második helyezését - mert azt Ők nyerték -, amit a régióvezetőtől vett át.

Ezekre a rendezvényekre azért is szükség van, hogy a mindennapok egyhangúságát feloldjuk, változatosabbá tegyük. Ne csak a háborús emlékhelyeknél, hadisíroknál történő megemlékezések során találkozzunk, beszélgessünk. A több nemzetiségű együttlét mindig jót tesz országok közötti barátság elmélyítésére. A beszélgetések során soha nem tapasztaltam politikai véleménynyilvánítást. Az együttműködő szervezetek, régiók, tartományok megbeszélhették az eddigi közös rendezvények tapasztalatait, valamint pontosították a közeli feladatokat is. Az egyesület a lőversenyt a BEOSZ támogatásával tartotta meg, amit Bencsik Géza elnök a személyemen keresztül megköszönt.

László Attila

 

A mappában található képek előnézete Lőverseny a Nyugat-dunántúli régióban