Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Látogatás Arad-hegyalján

2021.10.05

A Tartalékos és Nyugállományú Katonák Nemzeti Szövetségének aradi szervezete - röviden ZIRIDAVA, ami egy ókori erődítmény elnevezése - meghívta baráti találkozóra a szegedi és a békéscsabai testvér szervezeteket, aminek 2021. október 5-én eleget tettünk. A három tagszervezet példaértékű együttműködése több évre tekint vissza.
A találkozó helyszíne az Arad megyei Világos (Siria) település volt.
A magyar vendégeket Sandu Crisan tartalékos ezredes, az aradi szervezet vezetője, és Gerofita Popa asszony a megyei közgyűlés képviselője köszöntötte.
Tájékoztatást kaptunk Világos történelmi múltjáról, jelenéről és a jövőbeli terveikről.
A nap során Amalia Purda asszony kulturális tanácsadó idegenvezetésével megtekintettük a Bohus-kastélyban Ioan Slavici író emlékszobáját, a helytörténeti múzeumot, és az itt található szobát, ahol látható Görgey Artur honvédtábornok íróasztala, melyen aláírták a fegyverletételi egyezményt. Az emlékszobában hős elődeinkre emlékezve koszorút helyeztünk el. A kiállítások megtekintése után egy felejthetetlen tízóraizásra került sor. Barátaink igazán kitettek magukért hiszen a finomabbnál finomabb sütemények, csodálatos ízű saját szörpök, pálinkák és ki tudná hiánytalanul felsorolni mi mindent nem szolgáltak még fel.
Ezt követően átsétáltunk a Szent Nepomuk tiszteletére felszentelt templomba. Ünnepnap volt ekkor. A templom felújításának tiszteletére román-német-magyar nyelvű istentisztelet részesei voltunk. A lelki megnyugvást követően erőt gyűjtöttünk és következett Világos várának „bevétele” és a Feredői kolostor megtekintése, A Világosi vár még romos állapotában is látványos és csodálatos. A séta során véget nem érő beszélgetések tették felejthetetlenné a nap minden percét. A vár és a kolostor a turisták kedvenc látogatóhelye a megközelítésük gépkocsival és gyalogosan is lehetséges. Látszik, hogy az önkormányzat jelentős fejlesztéseket valósított meg. A csoporthoz csatlakozott Vasile Ionel Heredea tartalékos tábornok, a Szövetség helyi szervezetének előző vezetője, kedves barátunk, aki őrömmel üdvözölte a régi ismerőseit. A délutáni órákban sor került egy közös ebédre, ahol a vendéglátók ízletes csorba levessel és sültekkel várták és kínálták a fáradt turistákat. A hölgyeket igen gáláns módon köszöntötték. A látogatást összegezve úgy gondolom, hogy a vendéglátók igyekeztek olyan programot biztosítani amely lehetőleg több embernek adott pozitív élményt, kaptunk egy kis ízelítőt a térség történelméből, kultúrájáról. Együttműködésünk jó példa arra, hogy együtt tudunk élni a történelmi múlttal és közösen tudjuk építeni a baráti jövőt.
Köszönjük, Multumesc!

Szelezsán György és Nagy Zoltán

 

A mappában található képek előnézete Látogatás Arad-hegyalján