Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kreativitástesztet töltöttünk ki

2018.03.21

A használatban lévő kreativitásteszteket az 1960-as években E. P. Torrance dolgozta ki az USA-ban, a nyolcvanas években Barkóczy Klára és Klein Sándor akkreditáltatta Magyarországon. Jelenleg a magyar hivatalos teszt korszerűsítése zajlik a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködésben.
E folyamat egyik lépéseként országos reprezentatív mintán veszik fel a modernizált tesztet. Az ország minden régiójában 12 és 75 év között minden korcsoportban, minden településtípusban keresnek csoportokat, akik vállalják a teszt kitöltését.
A kutatás célja a Torrance kreativitást mérő teszt (TTCT) magyar változatának (Barkóczi-Klein féle 4 elemű kreativitásteszt) megújítása, valamint hosszabb távon egy az oktatásban, a tehetség programokban, a nevelésben és a felnőtt fejlesztésben, munkaerő programokban való megbízható, érvényes, hozzáférhető, és könnyen kiértékelhető, aktualitását megőrző kreativitás mérőeszköz létrehozása.
A BEOSZ több tagegyesülete is részt vett a tesztben, Marcaliban egy rendezvényhez kapcsoltan keresték meg a felmérést végzők nyugdíjas bajtársainkat, Budapesten pedig a Balassi Egyesület néhány tagja vállalkozott a felmérésben való részvételre.
Kíváncsiak vagyunk az eredményekre, reméljük tudtunk segíteni a kidolgozást végzőknek.

szerk

 

A mappában található képek előnézete Kreativitástesztet töltöttünk ki