Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Közösen a Vízügyi Igazgatósággal

2018.06.09

Szakmai értekezlet és Honvédségi megemlékezés a Vízügyi Igazgatósággal

Egyesületünk a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal 2002 június 26-án aláírt együttműködési szerződése alapján ez év június 09-én már 13. alkalommal közösen szerveztük meg az éves szakmai napot, amely a második részben eltért a korábbi évek rendezvényeitől.
A szakmai program első része Tiszalök szakaszmérnökségen kezdődött, ahol Bodnár Gáspár a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója köszöntötte az egyesület tagságát, majd Kincses Dániel szakaszmérnök adott tájékoztatót a helyi ár- és belvízvédelmi feladatokról, valamint a duzzasztómű által befolyásolt vízügyi helyzetekről.
Az előadást követően megtekintettük a Vízi erőmű géptermét, ahol tájékoztatást kaptunk az erőmű építésének kezdeti és befejezési időszakairól. A program része volt a szakaszmérnökség kezelésében lévő arborétumban elhelyezett, a híres folyamszabályzó Vásárhelyi Pál emlékművének megtekintése. Az emlékmű méltóan példázza Vásárhelyi Pál munkásságát.
Ezek után bérelt buszunk a Tiszadobi Andrássy-kastélyhoz vitte a 47 fős tagságunkat. Végh Ferenc nyá. vezérezredessel és feleségével közösen megtekintettük a szépen felújított kastélyt, melynek gondozott parkja méltó elismerést váltott ki minden látogatóból. (Sajnos a melléképületek még várják a felújítást). Második részben a hagyományos szakmai munkánkat itt most összekötöttük a Magyar Honvédség 170. évfordulójának megemlékezésével, melynek helyszínéül a tiszadobi Vásárhelyi Pál emlékoszlop történelmi helyszínét választottuk. Kovács József az egyesület elnöke beszédében kitért arra, hogy e történelmi hely méltó a bajtársiasság mellett a főhajtásra, a nemzeti jó érzelemből fakasztott Honvédelmi megemlékezésre. Ezen a helyen is a védők a hazáért, a haza javáért szolgáltak és történelmünkön átívelő példaként szolgálnak ma is. Az 1848/49 szabadságharcban összekovácsolódott és a Komáromi műszaki hídépítők tetteit ma is a műszakiak napjaként ünnepeljük minden évben. Egyesületünk egy 170 éves hagyomány parányi műszaki részét őrzi. A hazafias elkötelezettséget, a hazaszeretet legmagasabb szintű megnyilvánulását példázza a magyar katona helytállása, akár fegyverrel vagy homokzsákkal a kezében ma is. E történelmi helyre utazás anyagi lehetőségét a BEOSZ elnöksége pályázatunk kedvező elbírálásával biztosította. (Tudjuk a célhoz feltétel is tartozik)
A megemlékezést követően Tiszadadára vitt utunk a Tiszai Öreg Halász Csárdához, ahová kissé megfáradva érkeztünk. Jó hangulatban fogyasztottuk el a Tarpai pálinkát és a finom bőséges babgulyást. Kötetlen beszélgetésben többen köszönték meg Végh Ferenc nyá. vezérezredes úr és felesége egyesületi látogatását, akik tizenegy éve folyamatos résztvevői egyesületi és vízügyi szakmai napjainknak.
Egyesületünk teljes tagsága köszönetet mondott a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójának Bodnár Gáspár igazgató úrnak és munkatársainak, a BEOSZ elnökségének, Végh Ferenc nyá. vezérezredes úrnak és kedves feleségének a szervezésért és a részvételért. Jelszónk: „ A tettek elévülhetetlenek”.

Kovács József nyá. alezredes, elnök

 

A mappában található képek előnézete Közösen a Vízügyi Igazgatósággal