Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Közös rendezvény Erdőbényén

2019.06.28

Az Országgyűlés 2018. november 27-én megszavazta, hogy a 2019. év II. Rákóczi Ferenc emlékéve legyen. Az emlékév célja az, hogy 2019-ben minél több rendezvényen is méltóképpen emlékezzünk meg II. Rákóczi Ferencről, a magyar történelem azon alakjáról, akit az egész Magyarország egyöntetűen tisztel és így alkalmas arra, hogy kifejezze a magyarság határokon átívelő összetartozását.
Egyesületünk, a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület tagjai ápolják felvidéki kapcsolatainkat, jártunk már Borsiban, a Nagyságos Fejedelem szülőhelyén, és jártunk Kassán a dómban, ahol 1906. október 29-én örök nyugalomba helyezték földi maradványait. Az emlékév keretén belül köszönettel vettük Kántor Dezső erdőbényei polgármester meghívását és az Erdőbényei Hadigondozottak Egyesületének meghívását egy közös Rákócziról szóló előadásra.
Előzetesen már tudtuk, hogy Erdőbénye jelentős Rákóczi birtok volt, hogy a helyi Rákóczi Kastély ma a református egyház szeretetotthonaként működik.
Arról most Dr. Nagy László főiskolai docens előadásából értesültünk, hogy a szabadságharcban a fejedelem katonájaként több erdőbényei is harcolt és, hogy a fejedelem a szécsényi országgyűlésen hozott határozatában sem felejtkezett el róluk.
Az előadó a fejedelem tetteit, hazaszeretetét, a nemzet iránti felelősségtudatát külön is kiemelte, és hangsúlyozta, hogy a szabadságharc hagyományaink fenntartása és az ehhez fűződő magyar történelmi események széles körű megismertetésére az ilyen közös találkozók is lehetőséget nyújtanak.
Az erdőbényei híres szoborparkban megtekintettük II. Rákóczi Ferenc szobrát, majd a Szepsi Laczkó Máté Emlékházban a helyi ízek és híres borok ízlelgetése után vendéglátóinkkal közösen énekeltük a Rákóczi visszatérése című dalt.
Színvonalas rendezvény emlékével érkeztünk a szerencsi várba, hogy ott is gyönyörködhessünk a Rákóczi kiállítás páratlan relikviáiban.
Összességében: örömünkre szolgál, hogy Hegyalján részesei voltunk a Rákóczi év felejthetetlen rendezvényének, köszönet érte erdőbényei vendéglátóinknak.
dsc03878--kozepes-.jpgdsc03910--kozepes-.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 


dsc03917--kozepes-.jpg dsc03923--kozepes-.jpg

Husonyicza Gábor