Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Közös névadójukra emlékeztek Kecskeméten…

2017.11.23

2017. november 23-án Gáspár András honvéd vezérőrnagy - a Hatvani csata vezénylő parancsnoka - születésének 213. évfordulóján közös megemlékezésen vettek részt a nevét viselő intézmények és szervezetek képviselői Bács-Kiskun megyében Kecskeméten. Az eseményt a Kecskeméti Szakképzési Centrum és annak Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szervezte, és jelen voltak a tábornok nevét viselő szervezetek képviselői, valamint a személyéhez kötődő települések vezetői is.
Kecskemét Megyei Jogú Várost Mák Kornél alpolgármester, Hatvan városát Szinyei András alpolgármester reprezentálta. A hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület, a romániai Bihar község Gáspár András Hagyományőrző Egyesülete, Csernák Béla nyugállományú lelkész vezetésével küldöttséggel vett részt. A MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázist Kévés János alezredes, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kollégiumát és a Gáspár András Kollégiumért Alapítványt, Csőke Csaba nevelőtanár képviselte.
A résztvevők megkoszorúzták az iskola emlékfalát. Az ünnepségen Virágh Panna tanuló, a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola 12/C osztályos tanulója emlékezett meg a tábornok életútjáról. A koszorúzást előtt került sor, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a Gáspár András Bajtársi Egyesület közötti együttműködési megállapodás megkötésére, amivel az aláírók hitet tettek a további közös tevékenység, a történelmi hagyományok ápolása mellett. A megállapodást Gubán Gyula tagintézményi igazgató, valamint Kőszegi Ferenc az egyesület elnöke írta alá, és Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója látta el jóváhagyó záradékkal.
A jelenlévők ezután Gáspár András születésének helyére vonultak át, ahol megkoszorúzták, az egykori szülőház helyén álló épületen lévő emléktáblát. Itt Kőszegi Ferenc egyesületi elnök beszélt a tábornok emberi tartásáról és következes kiállásáról. Külön hangsúlyozta a 48-as eszmék korokon átívelő szerepét, valamint kiemelte azokat, akik személyükben és családi hagyományaikon keresztül - máig továbbviszik. A történelmi hátteret a kecskeméti Kiskun Huszár és Hagyományőrző Egyesület, valamint a hatvani Zászlóőrség tagjai biztosították korhű egyenruháikban, Szkenderovics Zoltán és Füzér László őrnagy vezetésével.
Jó hangulatú, közös ebédre került sor a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kollégiumában, ahol közös beszélgetésekkel tovább erősítették a formálódó, baráti jellegű kapcsolatokat.
A hivatalos részt követően, szabadidős programként, a Gáspár András Bajtársi Egyesület tagsága megtekintette a Mercedes gyárat, ahol betekintést nyerhettek a világhírű márka gyártási folyamataiba és technológiájába.

H. Szabó Sándor
tudósítása és felvételei

 

A mappában található képek előnézete Közös névadójukra emlékeztek Kecskeméten…