Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kirándulással egybekötött megemlékezés

2018.09.22

A BEOSZ által kiírt pályázaton elnyert anyagi segítséggel lehetővé vált, hogy a Nagyatádi Bajtársi Egyesület tagsága előadás, és kirándulás keretében méltóképpen megemlékezzen a Magyar Honvédség megalakulásának 170-ik évfordulójáról.
2018. szeptember 22-én 49 fővel autóbuszos kiránduláson Magyarország (Fertőrákos emlékhely), Ausztria (Kittsee), Szlovákia (Pozsony, Dévény) történelmi nevezetességeivel ismerkedtek meg. Felkerestünk olyan helyeket melyek az utókor, köztük a mi számunkra is méltóak arra, hogy megismerjük történelmét. Fertőrákoson megtekintettük az emlékhelyet, ahol megnyitották a határt 1989.08.19-én. Pozsony felé utunk során az ausztriai Kittseeben megnéztük a régi híres csoki gyárat, s templomot. Pozsonyban az ott született, s ott is élő Lévai Katalin idegenvezető hölgy várt bennünket, aki nagyon hozzáértően, s érdekesen tájékoztatott bennünket Dévény, és Pozsony nevezetességeiről - a dévényi vár történelméről, a pozsonyi vár, s Pozsony történelmi nevezetességeiről -, és a mai város nevezetességeit is bemutatta.
Nagyon érdekes volt látni azt a helyet, ahol megkoronázták a királyokat, azt a szállodát, melynek erkélyéről Kossuth Lajos szólt a néphez. Megnézni, és hallani az épület történetét, ahol 1802 és 1848 között ülésezett a Magyar Országgyűlés. Ezek a történelmi helyek szorosan kapcsolódtak, illetve ma is kapcsolódnak Magyarország kül- és belpolitikájához.
Egy nagyon szép, fárasztó, de élményekkel gazdag napunk volt. Akik részt vettek a kiránduláson felejthetetlen emlékekkel gondolnak vissza erre az élményre. Úgy gondoljuk, hogy méltóképpen megemlékeztünk a Magyar Honvédség jeles évfordulójáról. A kiránduláson nem csak nyugdíjas katonák vettek részt, hanem olyanok is, akik nem nagyon kötődnek a honvédséghez, viszont szimpatizálnak velünk, így velük is erősíthetjük a katonai hagyományokat.
Még egyszer köszönjük a BEOSZ támogatását!

Fülep István elnök

 

A mappában található képek előnézete Kirándulással egybekötött megemlékezés