Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kirándulás a Dunántúlra

2017.04.29

A kiskunhalasi Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület - az éves programtervben elfogadottaknak megfelelően - közel 40 fős csoportja látogatott el Várpalotára.

kuruc_170429_01.jpg Először egy bemutatkozó film megtekintésével megismerkedtünk a Thury- vár történelmével, majd vezetővel bejártuk a várban található hely és vártörténeti kiállításokat. Megcsodáltuk a katonaruházati kiállítást, mely a honfoglalástól a napjainkig terjedő időszakból mutat be számtalan viseletet.  Láthattuk a Várpalota bányász múltját bemutató egyedülálló gyűjteményt is. Körbesétáltuk a négy saroktornyot körülölelő várfalat, ahonnan jó kilátás nyílt a virágokkal díszített városra.

 

 

 

kuruc_170429_02.jpg 

Ezt követően ellátogattunk a Zichy kastélyban megnyitott Trianon Múzeumba, amely a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, ami az első világháborút követő békeszerződéssel és annak napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát.

 

 

kuruc_170429_03.jpg

Mindkét helyen elhelyeztük az emlékezés koszorúját.

 

kuruc_170429_04.jpg

 Ezután újra buszra szálltunk és egy kis pihentető utazás után - Hölgy tagozatunk ötlete alapján - Cecén megtekintettük a Csók István múzeumot és galériát. Megismerkedtünk a művész életével és munkásságával, aki műveivel rendszeresen szerepelt hazai és külföldi tárlatokon. Érdeklődve néztük kiállított alkotásait, melyekhez kimerítő tájékoztatást is kaptunk.

 

 

 

kuruc_170429_05.jpg

Dunaföldváron ismét megszakítottuk utunkat, ahol a szeles idő ellenére kellemes sétát tettünk a Duna- parton.

A nap befejezéseként közösen elfogyasztottunk egy finom vacsorát, majd fáradtan, de élményekkel gazdagon tértünk haza.

                                                                                            

kuruc_logo.jpgSzegletes László ny. tzls

                                 elnökhelyettes