Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keleti végekről Nyugat-Dunántúlon

2019.09.04

A nyíregyházi Fegyveres Erők és Rendvédelmi Szervek Nyugdíjas Klubja szeptember 2-3-4-én Nyugat-dunántúli tanulmányúton vett részt. Győrig a Hortobágy EC-vel utaztunk. Szállásunk az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában volt, ahol katonás rend és tisztaság fogadott bennünket. Ebéd előtt tájékoztatót kaptunk a katonai szervezetről Bozsóki Attila alezredes parancsnokhelyettestől. Majd ebéd után ugyancsak a parancsnokhelyettes kalauzolásával Győr nevezetességeivel ismerkedtünk. Profi idegenvezetőket túlszárnyaló tájékozottsággal, érdekes történetekkel fűszerezve mutatta be alezredes úr a város gyönyörű barokk épületeit, belvárosát és a végén Szent László hermáját is megnézhettük. Látnivalókban sokat gazdagodhattunk ezen a napon.
Második nap reggeli után busszal indultunk Herendre, ahol a vasútállomás bejáratánál megkoszorúztuk az 50 évvel ezelőtti súlyos katonai vasúti szerencsétlenség áldozatainak emléktábláját. Ezután a herendi Porcelanium központjába mentünk. Megismerkedhettünk a porcelán készítés és festés folyamatával és megtekinthettük a múzeumot, ahol szebbnél szebb alkotásokat láttunk. Előzőleg egy 3D-s ismertetőfilmet láttunk, ahol a Porcelán Manufaktúra történetével ismertettek meg bennünket. A tárlatvezetéshez egy kávé is tartozott, amit herendi csészékből fogyaszthattunk. Herend után Pannonhalmára mentünk, ahol a Király-Vendéglőben ebédeltünk. Ebéd után az Apátság megtekintése következett. Idegenvezető kalauzolt végig bennünket a templomon és könyvtáron is. Itt kaptunk ismertetőt hazánk XII. századi történelméből és az Apátság történetéből is. Jelenleg is folyik tanítás itt, de már az Apátság új szárnyában, ahol középiskola és kollégium is van. Mikor mi ott voltunk, a diákok szabadidejüket töltötték. A könyvtárban megnézhettük a Tihanyi Apátság alapítólevelét, első írásos nyelvemlékünket. A sok látnivaló után győri szállásunkra mentünk.
Harmadik nap már a csomagjainkat is magunkkal vittük a buszba. Reggeli után Nagycenkre indultunk. Ezen a napon csatlakozott hozzánk a helyi Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubja elnöke, Kiss Géza nyugállományú ezredes. Nagycenken először a Széchenyi István Emlékmúzeumot tekintettük meg. Az idegenvezetőnk maximális tudással és briliáns szónoki képességgel rendelkezett. Olyan dolgokat és eseményeket tudtunk meg Széchenyi koráról, családjáról és életéről, amik után levéltárakban kellett volna kutatnunk. Az Emlékmúzeum Virágházában megnéztük a „Piknik 30” jubileumi kiállítást, amit a határmegnyitás emlékére rendeztek. Ezután a Széchenyi-mauzóleumban tisztelegtünk a „legnagyobb magyar” sírja előtt. Utunk Fertődre vezetett, ahol a Grácia Étteremben ebédeltünk. Ebéd után az Eszterházy-kastély látványosságai következtek. Sajnos, nem sok termet láthattunk, mert nagy részük restaurálás alatt áll. Amit viszont megnéztünk, azokból fogalmat alkothattunk a kastély korabeli barokk pompájáról. A rózsakertbe is lesétáltunk és bár a rózsák nagy része már elvirágzott, így is csodálatos illattal fogadtak bennünket. A kastély látogatása után visszaindultunk Győrbe a vasútállomásra és a társegyesület képviselőjétől elköszönve a Hortobágy EC-vel hazaindultunk Nyíregyházára.
E csodálatos tanulmányút megvalósításáért köszönet illeti a BEOSZ pályázati támogatását, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől Könczöl Ferenc ezredes parancsnok úr logisztikai, Bozsóki Attila alezredes parancsnokhelyettes úr közösség erősítő tevékenységét, valamint Kiss Géza nyá. ezredes társegyesület elnöke segítségét és Szluk István klubelnökünk szervező munkáját.

Nyíregyházi tudósítónktól

 

A mappában található képek előnézete Keleti végekről Nyugat-Dunántúlon