Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Katona hősök nyomában járt a MVRSME

2021.09.26

A Magyar Veterán Repülők Somogy Megyei Egyesülete sikeresen pályázott a Magyar Falu programban kiírt pályázaton. 980.000.-Ft-os pályázati támogatásunk (Katona hősök nyomában) keretében, kirándulást tettünk a Recski kényszermunkatáborba, ahol megemlékeztünk a tábor katonai kötődésű személyeiről, külön kiemelve:
- őrgróf Pallavichini Alfréd berepülőpilótát,
- Hertelendy Andor katonatisztet,
- Kéri Kálmán ny. vezérőrnagyot,
- Király Béla ny. vezérezredest,
- Krasznay Béla ny. ezredest,
kiket elhurcoltak és kényszermunkára fogtak a Recski munkatáborban.
Koszorút helyeztünk el a Nemzeti Emlékhely emlékművénél, majd tárlatvezetés keretében megtekintettük a helyreállított tábor maradványait.
Parádsasváron interaktív, humoros, idegenvezetés soránn betekintést nyertünk az üvegfújás rejtelmeibe, valamint megcsodálhattuk a múzeumban kiállított emléktárgyakat.
Egerszalóki sétánk során gyönyörködhettünk a szabadba feltörő termálvíz által kialakított hófehér mészkőkúpon, az úgynevezett „sódombon”. Esti szállásunk a Motel Botax pihenőkomplexum kétágyas szobáiban volt biztosítva szerény körülmények között.
Másnap reggeli túrázásunk során az egri várat, és az egri vár története kiállítást tekintettük meg. Az udvaron megnéztük a korhű jelmezbe öltözött hadnagyok által tartott fegyverbemutatót. Végezetül a Hősök termében megkoszorúztuk Dob ó István síremlékét, melybe bevontuk az épp jelen lévő iskolás kiránduló gyermekeket is. Sétánk során sort kerítettünk a nagy író Gárdonyi Géza sírhelyének megtekintésére is.
Szabadidős program keretében bátrabb csoporttársaink felmásztak a minaret kilátóteraszára, vagy az ideiglenesen felállított óriáskerékről nézhették meg a város nevezetesebb épületeit a magasból. Lehetőségünk volt megcsodálni az egri Páduai Szent Antal-templom oltárképeit és freskóit.
Este pihenésképpen elbuszoztunk Eger egyik leglátogatottabb részébe a körülbelül 200 pincét számláló Szépasszonyvölgybe, hogy a helyszínen kóstoljuk meg a környék nevezetesebb borait.
Utolsó napon ellátogattunk Noszvaj községbe, hogy a Bükk hegység ölelésében lévő magyar kastélyépítés miniatűr remekét a De la Motte-kastélyt megtekintsük.
Ebéd után túránk a helyi védettséget élvező építészeti emlékek tárházát övező Noszvaji barlanglakásokhoz vezetett, ahol az itt élő emberek a helyi tufakövek könnyebb faraghatóságát használva alakították ki hagyományos lakótereiket a felszínen hullámzó kőzetekben.
Hazafelé a Mezőkövesdi Matyó Múzeumban található Görgey Arthur emléktábláján emlékszalagot helyeztünk el, majd röviden megemlékeztünk az 1848-as szabadságharc hős katonáiról.
Pihenésképpen egy nagyon hangulatos és mindenre kiterjedő tárlatvezetés során a tárgyakban lévő hagyományokról is átfogó előadást hallgattunk meg, megismerkedhettünk a jellegzetes matyó népviselettel, szokásokkal és bepillantást nyerhettünk a parasztházakba is.
A kora esti órákban szerencsésen hazaérkeztünk, elmondhatjuk, hogy a csoport és egyesületünk tagjai, nagyon gazdag ismeretekkel és kellemes élményekkel gazdagodtak, melyben nagyon nagy szerepe van a Magyar Falu program anyagi támogatásának.

Koppány Zoltán elnök

 

A mappában található képek előnézete Katona hősök nyomában járt a MVRSME