Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Jubileumi megemlékezés Kecskeméten

2019.11.22

A Gáspár András Bajtársi Egyesület (Hatvan) évek óta szoros kapcsolatot ápol a névadójához köthető településekkel és intézményekkel. A 2019. év többszörös jubileum volt az egyesület számára: 215 éve született és 135 éve hunyt el névadója, Gáspár András, 170 éve zajlott a Hatvani Csata, és mindezek mellett 30 éve működnek önálló jogi személyiségként, és 10 éve viselik a Gáspár András nevet.
A többszörös jubileum alkalmából a 2019. évet Gáspár András Emlékévvé nyilvánították, és ennek keretében 2019. november 22-én, az egyesület mintegy 40 fős küldöttsége Kecskemétre látogatott, hogy megemlékezzen a tábornok születésének 215. évfordulójáról.
Az emlékezés első helyszíne a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája volt. Az iskola Gáspár András emlékfalánál megtartott ünnepségen jelen volt Lestyán Balázs Hatvan város alpolgármestere, Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István Kecskemét város önkormányzatának képviselője, Ignácz Bence a KSZC főigazgatója, és a bihari Gáspár András Egyesület küldöttsége Csernák Béla elnök vezetésével.
A megemlékezés történelmi hátterét a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület valamint a Hatvani Zászlóőrség tagjai biztosították.
Elsőként Gubán Gyula tagintézmény igazgató köszöntötte vendégeket, majd az iskola diákjai színvonalas műsorral tisztelegtek a szabadságharc és Gáspár András emléke előtt.
Az ünnepség végén a résztvevő települések és szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet koszorúit az emlékfalon.
Az iskolai megemlékezést követően a megjelentek átvonultak a Fecske utcába, a Gáspár András szülőhelyénél elhelyezett emléktáblához, ahol Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István Kecskemét város önkormányzatának képviselője mondott beszédet, majd a koszorúk elhelyezése következett.
A megemlékezéseket követően a résztvevők a viszontlátás reményében búcsúztak el egymástól, mivel másnapra, Hatvanba készültek Gáspár András tábornok szobrának felavatására.

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete Jubileumi megemlékezés Kecskeméten