Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Jubíleumi évforduló - burgerlandi anziksz

2017.08.05

A BEOSZ Nyugat-dunántúli-régiója az ÖKB Burgenlandi Elnökség meghívásának eleget téve 2017. 08. 05-én részt vett a Bernsteini Egyesület megalakulásának 40. évfordulós jubileumi rendezvényén. A megjelent vendégek és egyesületek felsorakozva, a zenekar vezetésével vonultak az első és második világháborús hősök emlékoszlopához, melyet a himnusz elhangzása után megkoszorúztak.
A meglékezés a rendezvénysátorban folytatódott. Minden alkalommal felsorolják azon helységek neveit akik zászlójukkal megjelennek a rendezvényen. Huszonhárom zászlót számoltam meg. A vendégek köszöntése és a megemlékező beszéd után a köszöntők következtek. A köszöntők során meg kell említenem a hozzászólások rövidségét, tartalmasságát. Egy sem volt 2-3 percnél hosszabb!
A Bernsteini zászló - felújítás utáni - újra szentelésére került sor. A szentelés után a jelenlevő zászlók köszöntik a helyi zászlót. A köszöntés közben hallottam meg, hogy "ez a zászló az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből van". A zászló engem is érdekelni kezdett. Az Alsó Ausztriai Podersdorf egyesülete 1913-ban alakult, a zászló is ekkor készült. A zászló egyik oldalán a címer, míg a másik oldalán a védőszentjük Sárkányölő Szt. György ábrázolása található.
A rendezvény végén az alapító tagokat, zászlóanyákat a régi és a jelenlegi támogatókat részesítették elismerésben.
A már 2000. év óta meglévő kapcsolatunk alapján sok régi és új ismerős keresett meg bennünket rövid beszélgetésre. Aktív rendőr is elmondta, hogy az ő mamája még magyar volt, de a családban nem engedélyezték, hogy magyarul beszéljenek ezért nem tud ő sem magyarul. Röviden tájékoztattam, hogy az idei évben nemcsak ez a jubileum van, hanem a 150. évfordulója van az Osztrák Magyar Kiegyezésnek! A kiegyezés volt a nagy mérföldkő a két ország kapcsolatában, mert egészen addig Magyarországot Ausztria örökös tartományként kezelte. A kiegyezés után jött létre az Osztrák-Magyar Monarchia.
A zenekar előadása során Gerd Müller nyugállományú tábornok úr szólított meg, hogy tudom-e, hogy ez amit játszanak, az magyar induló (már többször hallottam játszani a laktanyában is). Válaszoltam, hogy igen ez a Harminckettes baka vagyok én - menetdal. Még aktív korunkban többször találkoztunk. Közös ismerősökről jött elő a szó, volt aki megígérte, hogy eljuttatja az induló magyar szövegét is a részére, a fordítást ő majd megoldja. Arra kért, hogy az ismerős tábornok úrnak adjam át az üdvözletét. Mindkettő kérést teljesítettem, átadtam az üdvözletet és elküldtem részére az induló magyar szövegét is.
Az egyesület a BEOSZ Nyugat-dunántúli régió részére az évfordulóra készült emléktárgyat adott át, aminek az anyaga - megegyezik a helység nevével - borostyánkő.

László Attila

 

A mappában található képek előnézete Jubíleumi évforduló - burgerlandi anziksz