Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

II. Rákóczi Ferenc és kora

2022.10.22

A Fegyveres Szervek Baráti Köre már harmadik alkalommal szervez vetélkedőt a jászberényi diákok számára. Ezek a vetélkedők nem hasonlítanak a hagyományos tanulmányi versenyekre, mivel a kiválasztott történelmi időszakból csak egy rövid periódust fogunk át, viszont ennek a kornak a lenyomatát vizsgáljuk meg részletesen a különböző művészeti ágakban. A történelmi ismereteken kívül, az ilyen jellegű vetélkedő nagyon komoly kutatást is igényel a résztvevőktől, ezért minden dicséret megilleti azokat a diákokat, akik a meglévő tanulmányaik és egyéb irányú elfoglaltságaik mellett, vállalják az ilyen irányú megmérettetést.
A baráti körünk ezen a vetélkedőn keresztül is „adni” szeretne a város fiataljainak, ahogy John Fidgeral Kennedy (1917-1963) megfogalmazta a híres mondását, s ez „jászberényesítve”: ”Ne azt kérdezd, hogy mit adhat neked Jászberény, hanem azt, hogy te mit ad-hatsz Jászberénynek.”
Az alábbiakban következzék a beszámoló a vetélkedőről és az azt követő kirándulásról.
A Fegyveres Szervek Baráti Köre által megrendezett történelmi, kulturális és művészeti vetélkedőn összemérhették tudásukat a helyi általános iskolák 7.-8. osztályos tanulói. A verseny nem volt könnyű, ugyanis előzetes ismereteket kellett szerezniük a témával kapcsolatban. Nemcsak a kiadott történelmi anyag ismeretére volt kíváncsi a zsűri, hanem leginkább arra, hogy ez a kor milyen lenyomatot hagyott az irodalomban, festészetben, szobrászatban, építészetben és zenében. A feladatok esetleges egyhangúságát színesítette, a gyakran felhangzó villámkérdések sokasága. A változatos kérdéssorok megválaszolása után, amig a zsűri a végső értékelését meghozta, a diákok Kövér István nyá.tzls. citera bemutatójában gyönyörködhettek és meghallgathattak néhány gyönyörű kuruckori dalt.
Az eredmények ismertetése előtt közösen átnéztük a feladatsort, megbeszél-tük a helyes válaszokat, ezzel is bővítve a tanulók ismereteit. Ezek után fokozott izgalommal várták az eredmény hirdetést.
Csapat I. helyezett : Lehel Vezér Gimnázium 7.o. I csapata,
            II. helyezett: Nagyboldogasszony Gimnázium I.csapata,
           III. helyezett: Nagyboldogasszony Gimnázium II. csapata.
Az I.-III. helyezett csapatok tagjainak lehetőségük nyílt elutazni október 22-én Kassára, a történelmi Magyarország egyik meghatározó nagyvárosába.
A kora reggeli órákban indultunk el a több mint 400 kilométeres útra. Az utazás során felelevenítettük a diákok számára II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai hazahozatalának történetét, Kassa történelmét, II. Rákóczi Ferenc és Márai Sándor életét. Délelőtt folyamán megérkeztünk a városba és megkezdtük a helyi nevezetességek felfedezését. A látnivalók és érdekességek történetét e sorok írója mesélte el a tanulóknak. Első műemlék, aminél megálltunk, Kassa címere volt, ami fogadja a Fő tér északi része felől érkező sétálókat. A szobor mögötti parkban sétálva már láthattuk a Szent Erzsébet-székesegyház jellegzetes egyedi és gótikus stílusát.
A dóm aljában elhelyezett Rákóczi-kriptában tiszteletünket tettük az elhunytak földi maradványi előtt, majd elénekeltük a nemzeti himnuszt, s ekkor mindannyiunk lelkét átjárta az a gondolat, hogy: „ A lelkes eljár ősei sírjához és gyújt régi fénynél új szövétneket.” (Garay János)
Ez a Rákóczi kripta egy olyan hely, ahova minden igaz magyar embernek, életében legalább egyszer el kellene zarándokolnia és fejet hajtania az ott nyugvók élete és tevékenysége előtt.
A továbbiakban a téren megtekintettük a Szent Orbán-harangot, az Állami Színházat, az Immaculata-oszlop és szoborcsoportot.
Majd elsétáltunk a Rodostói-házhoz, hogy meg koszorúzzuk a nagyságos fejedelem szobrát és megtekintsük törökországi lakásának replikáját. Ezután elindultunk a Márai Sándor emlékházhoz. A kiállítás bemutatta a város történetét, az író ott töltött éveit és a későbbi életét fényképekkel, idézetekkel és felvételekkel szemléltetve. Érdekes volt megtudni az információkat Márai Sándor örökbe fogadott fiának - Jánosnak - a jászberényi tartózkodásáról. Ezután kisétáltunk Márai szobrához, ahol leülhettünk a művésszel „társalogni” az üres székbe. Ezt követő szabadprogram után hazaindultunk Jászberénybe.
De végig az úton ott motoszkált a fejünkben a Rákócziak élete kapcsán Kölcsey Ferenc: Parainesisének vezérgondolata: „… A haza mindenek előtt.”
Mivel a vetélkedő és a kirándulás között csak 3 nap különbség volt, 3 tanuló egyéb elfoglaltság miatt nem tudott ezen részt venni de, hogy ne maradjanak ajándék nélkül, utólagosan hasonló értékben vásárlási utalványokkal leptük meg őket, amelyeknek nagyon megörültek.
A vetélkedő és a kirándulás nem jöhetett volna létre a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége hathatós támogatása nélkül.
A diákok nevében is köszönjük.

Joósz Attila nyá.örgy.

 

A mappában található képek előnézete II. Rákóczi Ferenc és kora