Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

II. Rákóczi Ferenc emlékei nyomában

2019.10.04

Ez az év II. Rákóczi Ferenc emlékéve, fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából. A Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály támogatásával valósult meg, a Bocskai István Bajtársi Egyesület Debrecen, „II. Rákóczi Ferenc emlékei nyomában születésétől-haláláig” témájú program-sorozata.
A program egy két napos kirándulással kezdődött, ahol végig jártuk életének főbb állomásait (2019. 08. 30-31. között). Első állomásunk Szerencs városa, ahol felkerestük a szerencsi várkastélyt, koszorút helyeztünk el emléktáblájánál. Második állomásunk Sátoraljaújhely, ahol megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc mellszobrát. Szerencsésnek érezhettük magunkat, mert a sárospataki önkormányzat házasságkötő termében megnézhettük, egész alakos festményét. Ezután Sárospatakra vettük utunkat, megnéztük a Rákóczi várat, koszorút helyeztünk el a fejedelem lovas szobránál. Utunk másnap, Borsiba vezetett, ez már a határ túloldala, II. Rákóczi Ferenc születésének helyszíne, 1676 március 27-én itt született. Sajnos nem tudtuk megnézni a szülői házat belülről, mivel felújítás alatt áll.
Ezután Kassa városa következett, idegenvezető kíséretében végigjártuk, a történelmi nevezetességeket, különös hangsúlyt helyezve II. Rákóczi Ferenc nyughelyére, ahol koszorút helyeztünk el.
Szeptember 6-án nagyszabású emlékműsorral készültünk. Tisztelgés II. Rákóczi Ferenc előtt címmel előadással, kiállítással és filmvetítéssel emlékeztünk meg a leghosszabb magyar szabadságharc vezetőjéről a Rákóczi – emlékév nyitórendezvényén a Józsai Közösségi Házban. A rendezvényt Szabó Jánosné Egyesületi elnök nyitotta meg. Elmondta, hogy Rákóczi nem csak egy történelmi hős, hanem szimbóluma annak a szabadságra törekvő szellemiségnek is, amiből 1848 ifjai és az 1956-os hősök is meríthettek. Példát mutatott áldozathozatalból, összetartozásból. Ezért fontos az emlékév során bemutatni a Rákóczi vezette szabadságharcot, és emléket állítani ennek a történelmi eseménynek.
Ezután Oláh László nyá. alezredes „Felszakadnak a dicsőséges magyar nemzet sebei” című előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A kor hangulatát Dánielffy Zsolt színművész és Béke Csaba lantművész zenés irodalmi műsorral idézte fel: kuruc dalokat, verseket adtak elő. Rövid szünet után a közösségi ház galériájában megnyitottuk a Rákócziról szóló tablókiállítást, ami korabeli dokumentumok alapján mutatja be a szabadságharc eseményeit és a fejedelem életútját. Záróeseményként az „Isten az igaz ügyet nem hagyja el” című filmet vetítették le a színházteremben.
Október 4-én Gárdonyi Sándor történész "A Rákócziak – nyomában” című előadásával ismerkedhettünk meg, aki rendkívül érdekes megközelítésben mutatta be az eseményeket, a fejedelem életét.
Rendezvényünk zárásaként, zenés műsorral, verssel emlékeztünk ezen történelmi eseményekre. Kiállítási anyagunk a Debreceni Művelődési Ház Jerikó utcai házában tekinthető meg egy hónapig.
Célunk, hogy a projekt által tovább növeljük a közösségünk összetartozását, egymás tiszteletét, megbecsülését. Tervezett programjaink végrehajtásával növeljük ismereteinket, a hazafiasság a haladó nemzeti hagyományaink ápolása terén. Célunk továbbá az idős, nyugállományú bajtársaink ismereteinek bővítése, ezen túl a fiatal iskolások hazafias nevelésében való részvétel, példamutatás hazafias érzéseik gazdagítása terén.
A színvonalas rendezvény emlékével, örömünkre szolgált, hogy sokan vannak, akik időt, pénzt, energiát nem kímélve őrzik ezen emlékeket, példát mutatva a jelennek és a jövőnek.

bocskai_rakoczi.jpg

Szabó Jánosné elnök