Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hősök Napi ünnepség a „Száz kőműves falujában”, Perkupán

2022.05.20

A BEOSZ Vajányi Lajos tagegyesülete a katonai hagyományok ápolása mellett megalakulása óta nagy gondot fordít a hadisírok gondozására, katonai emlékművek helyreállítására. Az elmúlt évben a szlovákiai Kecső községben avattak új háborús emlékművet, most pedig folytatták perkupai tevékenységüket és május 20-án az egykori rohamtüzér, Andrejcsik József őrvezető hadiözvegyének síremlékavatására került sor.
A BEOSZ Észak-alföldi tagegyesületeinek vezetői mellett - akik ez alkalommal egy értékelő és feladat kijelölő kihelyezett értekezletet is tartottak - családtagok, helyiek, önkormányzati képviselők, a térség országgyűlési képviselője, szomszéd települések polgármesterei, valamint az egyesület 45 fős tagsága is részt vett a Hősök Napi megemlékezésen és a koszorúzásokon.
Jelen volt Románia Magyarországi Nagykövetségének katonai attaséja is, hiszen a Perkupát 1945. január 3-án ért bombázás során 52 román katona is meghalt és a temetőben egy szentgyörgyvölgyi, egy dombrádi, egy helyi és egy hadiözvegyi sír mellett az ő katonai parcellájuk mind-mind a háborúban elesetteknek állít emléket.
A falu hősi emlékművénél Riz Gábor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte az emlékezés és a béke fontosságát.
Perkupát nem véletlenül emlegetik a száz kőműves falujának, hiszen a népi lakóházak díszítő elemei, kőhidak őrzik az egykori mesterek keze munkáját. Sor került az Ybl Miklós által tervezett katolikus templom megtekintésére, gyönyörködtek a műemlék jellegű és a Perkupai Opera Fesztiválnak helyt adó református templomban, majd a Kalász László költőről elnevezett művelődési házban ebédre és jó hangulatú kötetlen beszélgetésre is sor került.

Husonyicza Gábor