Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hősök Napi megemlékezés Szombathelyen

2020.05.31

Hazánk számára a 2020. évi Hősök Napi megemlékezést (május utolsó vasárnapja) még több esemény is emlékezetessé tette. Ezen a napon van mindannyiunk jövőjét képviselők napja, a Gyermeknap is. A keresztény egyházi számítások alapján az idei évben erre a vasárnapra esett Pünkösdvasárnap, a Szentlélek eljövetelének a napja is. A 2020-as évre minden megemlékezést már biztosan beárnyékolt a korona járvány. A vírustól való félelem nemcsak hogy beárnyékolta, de majdnem elfelejtette velünk a megemlékezéseket.
A Hősök Napjáról, annak eredetéről csak pár emlékeztető sor.
Az 1917. évi VIII. törvény kimondta, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni, és az utókor számára meg kell örökíteni. Ezt az 1924. évi XIV. törvény még hét pontban szabályozta. (Itt került rögzítésre a május utolsó vasárnapja.) A honvédség számára még kettő körrendelet szabályozta 1942.04.25-ig. A 2001. évi LXIII. törvény újra nemzeti ünnepé nyilvánította a Hősök Napját, minden év május utolsó vasárnapját. A törvény szerint a magyarság ezer esztendeje alatt, fegyverrel vagy fegyvertelenül harcoló összes férfi és nő, aki a magyar haza védelmére kelt, tettével kiérdemli a tiszteletteljes megemlékezést ezen a napon.
Mindenkinek a saját döntésére bízom, hogy a saját környezetében ezek a megfogalmazások hogy kerültek végrehajtásra ezen a szép napon.
Szombathelyen a Hősök Napi megemlékezés megtartásra került. A város vezetése a Március 15-e téri hősi emlékműnél tartott megemlékezést. Május utolsó vasárnapján a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a 350. Szent Márton Cserkészcsapat képviselői és a BEOSZ Nyugat-dunántúli Régióvezetője emlékezett meg. A megemlékezés megtartását Jagadics Péter nyá.alez. kezdeményezte.
A Hősök Temetőjében koszorúztak és helyeztek el mécseseket a résztvevők, onnan az első világháborús emlékhelyhez vonultak át a résztvevők, ahol szintén virágok elhelyezésével emlékeztek meg a hősökről, a vasútállomáson elhelyezett második világháborúba vonulók emléktáblájának koszorúzásával fejeződött be a Hősök Napi megemlékezés. A járványügyi előírásokat megtartottuk, igaz, hogy nem szájkendőben, de egymástól távol álltunk. Bebizonyítottuk, hogy mi pártoktól függetlenek vagyunk, mert a megemlékezési helyek közelben sem volt egyetlen párt képviselője sem.

László Attila

 

A mappában található képek előnézete Hősök Napi megemlékezés Szombathelyen