Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hőseinkre emlékeztünk Kazincbarcikán

2019.05.26

Kazincbarcika Város Önkormányzata, a Barcika Art Kft. és a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület és a Sajókazinc-alsói Református Egyházközség szervezésében 2019. május 26-án Hősök Napi megemlékezésre került sor Kazincbarcikán.
Az ünnepség a sajókazinci Református Templomban ünnepi igehirdetéssel kezdődött, majd a nagyszámú emlékezők a templom kertjében lévő emlékműnél rótták le tiszteletüket a város hőseinek emléke előtt.
A templomkertet övező teret zászlók díszítették, amelyek az emlékművel együtt a múlt és a jelen tartalmi kapcsolatának a megtestesítői voltak és hűen jelképezték a hazaszeretet, a katonai becsület és a honvédelem iránti elkötelezettség szellemiségét.
A Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred tartalékos katonái kezében jó volt látni a BEOSZ és a HONSZ országos zászlóit.
Klimon István alpolgármester ünnepi köszöntője után, Hadzsi Ádám mély átéléssel szavalta el Falu Tamás: Névtelen katona című versét.
A Nívódíjas Edelényi Férfikórus, a 100 éves Megyasszói Fúvós Zenekar, az Irinyi János Református Oktatási Központ tanulói emlékezetes ünnepi műsort nyújtottak.
Husonyicza Gábor a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület elnöke ünnepi beszédében az 1000 éves hősök emlékezetén túl kiemelte, hogy "csak a méltó emlékezés ad hallhatatlanságot, emlékezni a legfontosabb, különben minden hősi áldozat feledésre ítéltetik".
Ennek szellemében sajókazinci neveket és arcokat idézett, kitért a helyi II. világháborús történésekre és elmondta, hogy milyen fontos városunkban is hőseink emlékének megőrzése.
A feledhetetlen ünnepi megemlékezést Bundzik Attila és felesége, lelkészházáspár áldása tette emlékezetessé és meghatóvá, amely után a város vezetése, a civil szervezetek, egyesületünk tagsága és az egykori áldozatok hozzátartozói elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait.
Köszönet a BEOSZ-nak a rendezvényhez nyújtott anyagi támogatásáért és a Magyar Honvédség 4. sz. Érdekvédelmi Iroda vezetőjének, Nagy Géza őrnagynak és segítőinek.

dsc03736--kozepes-.jpgdsc03737--kozepes-.jpgdsc03740--kozepes-.jpg

Husonyicza Gábor
elnök