Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hős katonákra emlékeztek Szombathelyen

2022.11.01

Mindenszentek estéjén mécsesek százai világították meg Szombathelyen a Jáki úti temető hősi parcellájának hősi sírjait. A sírkert minden sírjelén, emlékművén mécses pislákolt, s az utat is piros-fehér fények világították meg.
A Vas Megyei Temetkezési Kft. által biztosított mécseseknek köszönhetően idén is méltóképpen emlékeztek meg a Szombathelyen végső nyugalomba helyezett hős katonákról. Az emlékezés mécseseit a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakközépiskola a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Savaria Szakképző Iskolája, Kámoni Általános Iskola, Boldog Salkaházi Sára Technikum, diákjai, a Vas megyei BEOSZ, VHBE, képviselői, valamint az MH HKNYP 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (17. HTI) és a MH 83. Poppr Emil TVZ tagjai közösen helyezték el.
A gyertyák láttán nemcsak a világháborút megélt személyek emlékeztek a hős katonákra, hanem a temetőbe érkező gyermekek, szülők is.
A mécsesgyújtást követően megemlékezésre került sor. Emlékbeszédet mondott Babos Sándor őrnagy, a MH KIKNYP 17. HTI irodavezetője, aki beszédében hangsúlyozta:
„A ma élő generációk többsége számára szerencsére már messze került minden háborús borzalom élménye.
A XX. század világháborúiból haza térő katonákra vagy hősi halottakra már egyre kevesebben emlékeznek azok közül, akiket ők szerettek, akik őket szerették.
Ez az idő könyörtelen múlása.”
De nekünk a mában élőknek, szent kötelességünk sírjaikat rendben tartani, emléküket megőrizni. Mindazon Magyarokét, akik vérüket ontották vagy életük egy részét áldozták a hazáért.
Emléküket őrzik mindazok az emlékművek, hősi sírok, temetők, amelyeket a háborúkban elesett katonák tiszteletére állítottak, de nem feledkezhetünk meg, a hazánkban elesett külföldi katonákról sem, hiszen ők is hősök voltak, egy más nemzet hősei, őket is ugyanúgy várták haza szeretteik, barátaik.
Az emlékbeszédet követően koszorúzásra és emlékmécsesek lerakására került sor a Hősi parcella központi emlékművénél.
A megemlékezés koszorúját helyezte el:
-dr Baán Mihály alezredes a Vas megyei Védelmi Bizottság titkára
-Fejes Zoltán nyá. ezredes Vas Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság volt parancsnoka
-Sásdi Imre alezredes a MH 83. Poppr Emil TVZ parancsnoka
-László Attila nyá alezredes a BEOSZ Nyugat Dunántúli Régió vezetője
-Lasch Béla nyá. alezredes a VHBE elnöke
-Ankus Béla nyá. főtörzsőrmester
Emlékmécsest helyezett el: -Babos Sándor őrnagy a MH KIKNYP 17. HTI irodavezető

Dévényi György fhdgy. 17. HTI

 

A mappában található képek előnézete Hős katonákra emlékeztek Szombathelyen