Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Honvédelmi nap Kalocsán

2016.05.26

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre (KLKHK) a közelmúltban városi Honvédelmi napot szervezett a város különböző helyszíneire. A koszorúzásokat, a hadtechnikai bemutatókat és a toborzó pontokat szép számmal látogatták az érdeklődő fiatalok általános és középiskolai tanulók, de nem hiányoztak a felnőttek, sőt a korábban katonaviseltek sem. Ezen kívül a rendezvény második felében csatlakoztak az aznapi másik városi rendezvény, a Sárkányhajó Kupa versenyzői és látogatói is. Sajnos sokadik éve, hogy Kalocsa már csak egykori katonaváros, de a korábban itt szolgálatot teljesítő katonák nem szűnnek meg emlékezni. A Honvédelmi nap, amit már évek óta rendeznek, a városi Hősök napi megemlékezésekből nőtte ki magát, amelyet évente váltva a KLKHK és a Honvéd és Rendvédelmi Szervezetek Bajtársi Egyesülete (HORESZBE) rendezett. A Hősök napi és a Honvédelem napi megemlékezéseket összevontan rendezik a Városi Honvédelmi nap keretében.
A 48-asok terén, a Batthyány-szoborcsoportnál a Magyar Honvédelem napjáról, a Szentháromság téri Hősök emlékművénél a Magyar Hősök napjáról, végül a Magyar Honvédelem napján átadott Honvédelmi Emlékparkban, a valaha Kalocsán szolgálatot teljesített katonai alakulat tiszteletére állított emlékműnél, a „katonaváros”-ra emlékeztek és koszorúztak katonai tiszteletadással.
Mindemellett 10 órától 15 óráig, hadtechnikai bemutatót is tartottak, mely élénk érdeklődést keltett, s a különböző fegyverek és harcjárművek nem csak a fiúk szívét dobogtatták meg. A páncélozott járművekbe és terepjárókba ki-be mászkáltak lányok és fiúk, kézről-kézre adták a fegyvereket.
Azok fiatalok, akik komolyabban vették a dolgokat, két toborzósátornál is tájékozódhattak a hivatásos, vagy önkéntes katonai szolgálat lehetőségeiről, a mellettük kiépített video lőtéren a célzást is gyakorolhatták.
A KLKHK azokra is gondolt, akik inkább tollal, semmint fegyverrel fognának a haza védelmének: a 7-12. osztályos tanulók részére emlékdolgozat-író pályázatot hirdettek „Kalocsai légvédelmi katonákkal, Kalocsa az egykori katonaváros katonatörténetének nyomában” elnevezéssel.
A Honvédelmi napon a rendező KLKHK és a Hősök Napi megemlékezésen társrendező HORESZBE tevékenységét közreműködésükkel támogatták:
A Magyar Honvédség (MH) alakulatai, katonái és haditechnikai eszközei:

 • MH 5. Bocskai István Lövészdandár (Debrecen) Hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar, egy sebesültszállító BTR-80 harcjármű,
 • MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Győr) egy „ATLASZ” MISTRAL légvédelmi rakéta indítóállvány,
 • MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred (Székesfehérvár) egy felderítő BTR 80 harcjármű és egy mobil híradó állomás,
 • MH 93. Petőfi Sándor Vegyvédelmi Zászlóalj (Székesfehérvár) egy „CSATLÓS” ABV közepes hatótávolságú mobil, atom, biológiai, vegyi szennyezést felderítő állomás,
 • MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis (Kecskemét) díszelgő alegység,
 • MH 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezred 25 éves csapatzászlajával,
 • MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. (Kecskemét) és 10. (Szekszárd) Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodák, toborzó pontok.

A helybeli intézmények, szervezetek:

 • Kalocsa Város Önkormányzata,
 • Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár munkatársai,
 • Kalocsai Sportegyesület Lövész Szakosztály tagjai,
 • Kalocsai Rendőrkapitányság munkatársai,
 • Kalocsai Polgárőr Egyesület tagjai,
 • Kalocsa Menza Kft és a Klub étterem munkatársai.

A közreműködők támogatását, amely példaértékű, tisztelettel megköszöni a rendezők nevében e sorok szerzője, ígérve, hogy a következő években is hasonló Honvédelmi napot szerveznek Kalocsa Városában.

dr. Kovács György ny. ezredes
a KLKHK elnöke

 

A mappában található képek előnézete Honvédelmi nap Kalocsán