Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hatvan egyik legaktívabb civilszervezete

2017.02.24

A Grassalkovich Művelődési Ház Barokk Termében tartotta beszámoló és feladattervező közgyűlését a Gáspár András Bajtársi Egyesület. A közgyűlésen számot adtak az elmúlt év során végzett munkáról, valamint az éves gazdálkodásról is. Az eseménynek kiemelt aktualitást adott, hogy az új összetételű elnökség közel egy éve látja el feladatát, ezért egyúttal ezt a munkát is értékelték.
A beszámolókat a tagság részére előzetesen írásban megküldték, így a közgyűlésen, azok szóbeli kiegészítésére került csak sor. Kőszegi Ferenc elnök elmondta: Az egyesület az elmúlt egy évben jelentős változáson ment keresztül. Fokozottabb közéleti szerepvállalás mellett, rendezték kapcsolataikat Hatvan város vezetésével, a település szerveivel, szervezeteivel, intézményeivel. Mint mondta, ha nem is nyitott kapukat döngettek, de udvarias kopogtatásukra legtöbb esetben kedvező választ kaptak. Az egy év során sikerült elérniük, hogy mára a város egyik legaktívabb civil szervezetének számítanak, és 2016. évben az egyesület tagozataként működő Zászlóőrség megkapta Hatvan Város Pro Urbe Díját. Tevékenységükben a névadójuk személye köré szervezett események kiemelt szerepet töltöttek be. A Hatvani Csata rendezvényeiben jelentős szerepet vállaltak, a bihari és a kecskeméti megemlékezések településeken, sőt országhatárokon átnyúló kapcsolatok kiépítését tették lehetővé. A helyi rendezvényeik pedig lehetővé tették az idősebb, esetenként mozgásukban korlátozott tagtársak aktivizálását is.
Az elkövetkező évben a megkezdett úton kívánnak továbbhaladni és szeretnék elérni, hogy rendezvényeik hagyományt teremtsenek, és kiszámítható és tervezhető módon biztosítsák a tagság részvételét. Tervezik a Zászlóőrség ruházatának megújítását, melyet pályázati pénzek felhasználásával szeretnének megvalósítani. Kis Endre gazdasági alelnök beszélt az elmúlt év gazdálkodásáról, és a várható pénzügyi helyzetről. A gazdálkodásban 2016-ban új elemként jelentek meg a pályázati és támogatói pénzek, melyek segítették az egyesület működését. A külső források ellenére, szükség volt a tagság anyagi hozzájárulására is, ami a rendezvények költségeinek mintegy felét tette ki.
2017-ben hasonló módon szeretnék a gazdálkodást megszervezni, és egyfajta pénzügyi stabilitást megteremteni. Kestler Tamás általános alelnök ismertette azokat a pályázatokat, melyeket az egyesület benyújtott. Elmondta, kedvező elbírálásuk esetén, mód lenne a Zászlóőrség ruházatának megújítására, illetve csökkenhetnének az egyes rendezvények, tagok által fizetendő költségei is.
A meghívott vendégek – Fekete István ny. ezredes és Holló István őrnagy – hozzászólásukban pozitívan értékelték az egyesület tevékenységét, és röviden szóltak saját szervezetük tevékenységéről. A rendezvény a hivatalos részt követően kötetlen beszélgetésekkel folytatódott.

H. Szabó Sándor

 

A mappában található képek előnézete Hatvan egyik legaktívabb civilszervezete