Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Határon túli látogatás a névadó emlékére

2021.08.01

A Gáspár András Bajtársi Egyesület (Hatvan) évek óta a tábornokhoz köthető településekkel, a nevét viselő intézményekkel, szervezetekkel közösen emlékezik meg a névadójáról. A 2015-ben kezdődött néhány fős bihari látogatás, mára három települést és több intézményt, szervezetet is érintő együttműködéssé vált. A kapcsolat keretében megvalósított megemlékezésekhez három, immár hagyományossá vált, kiemelt rendezvény kapcsolódik.
A sort minden évben a Hatvani Csatához kapcsolódó nagyszabású városi ünnepség nyitja április elején, majd egy augusztus 05. körüli hétvégén a halála évfordulójáról, Biharban, november vége felé pedig születésének napjáról Kecskeméten emlékeznek meg.
Mivel 2020-ban és ez év elején a rendezvények elmaradtak, most, hosszabb idő óta először sikerült a megemlékezni Gáspár András vezérőrnagyról, a Hatvani Csata vezénylő parancsnokáról. Az ünnepségre július 31-én a partiumi Biharban került sor, és az érdeklődést fokozta, hogy az egyesület, ezt egy kétnapos kirándulás (július 31-augusztus 01.) keretében tervezte meg. Ilyen még nem volt az egyesület szervezésében, így mindenki fokozott érdeklődéssel várta az eseményeket.
A mintegy 250 km utazást követően, először a bihari megemlékezésekre került sor. A tábornok sírjánál megjelentek: Lestyán Balázs Hatvan város és Coborzán Adrián Bihar község alpolgármesterei Borsi Lóránd az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető alelnöke, Kéri Hajnal megyei tanfelügyelő helyettes, a történelmi egyházak, valamint a tábornok nevét viselő intézmények, szervezetek vezetői és képviselői.
A síremléknél Csernák Béla, a helyi Gáspár András Egyesület elnöke megnyitója után, köszöntőt és beszédet mondott Coborzán Adrián alpolgármester, Borsi Lóránd RMDSZ alelnök és Kőszegi Ferenc a hatvani egyesület elnöke, majd a napközis gyerekek mondtak verseket. A megemlékezések és szavalatok után a résztvevők a hatvani Zászlóőrök tiszteletadása mellett, elhelyezték az tisztelet koszorúit az emlékmű talapzatán.
A nap második programjához a megjelentek, felsorakoztak a zászlóőrök és a helyi egyesület tulajdonában levő, autentikus nemzetőr zászló mögé, és átvonultak a református templomhoz. A templomkertben a Magyar Hősök emlékművénél Szatmári Gergely Elemér lelkész mondott beszédet az I. világháborúban elesett bihari katonák emlékére, majd ismét koszorúzások következtek. A harmadik megemlékezéshez már nem kellett messzire menni, arra a templomkert falánál került sor. Itt helyezték el az 1848-49.évi szabadságharc emlékére Görgei Artúr emléktábláját, amit ennek a rendezvénynek a keretében avattak fel. Az emléktáblát Borsi Lóránd és Csorba Mihály iskolaigazgató beszéde után, Kőszegi Ferenc leplezte le, majd ismét koszorúzások következtek. Az avatással a hivatalos rész véget ért, de az egyesület tagjaira további programok vártak. Elsőként átutaztak szálláshelyükre, Nagyváradra, a Posticum Vendégházba ami keresztény ifjúsági kulturális központként is működik és külön érdekessége, hogy bár katolikus intézmény, mégis egy református lelkész Csernák Béla a vezetője.
Ebéd előtt itt került sor az egyesület által alapított Gáspár András Emlékérem átadására melyeket Csernák Béla ny. lelkész, a bihari Gáspár András Egyesület elnöke, és Fülöp Sándor, az egyesület tagja vehetett át.
A nap programjai ezek után is tovább folytatódtak. Ebéd és a szálláshelyek elfoglalása után az egyesület tagjai ismét buszra szálltak és kivonultak a Posticum „farmjára”, ahol a társegyesület tagjai által szervezett, rendkívül jó hangulatú, sütögetős kerti partin vettek részt.
A vasárnap délelőtt nagyváradi ismerkedéssel kezdődött. Az egykori Hadapródiskola előtt Tőtős Áron történész, az Ady Endre Múzeum igazgatója ismertette a város katonatörténetét, majd az általa vezetett múzeum megtekintése és rövid szabadprogram következett.
Az utolsó határon túli eseményre Bihardiószegen került sor, ahol az egyesület tagjai meglátogatták a Heit szőlőbírtokot és érdeklődve hallgatták meg az ősi magyar szőlőfajták termesztésével foglalkozó gazda előadását, kóstolták meg borait és fogyasztották el kemencés sültjeit.
A két nap során mindenhol megmutatkozott a vendéglátók vendégszeretete, igen mélyen gyökerező magyar identitása, nemzettudata. Talán ezzel a rendezvénnyel is sikerült ehhez egy picikét hozzátenni, és segíteni a határontúliak magyarságának megőrzését.
Bár a hazautazás kicsit kalandosra sikerült (az autóbusz meghibásodása folytán három óra várakozás, majd kerülőút, a sorozatos balesetek következtében lezárt autópálya miatt), a résztvevők élményekkel gazdagodva, jó hangulatban érkeztek haza.

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete Határon túli látogatás a névadó emlékére