Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hármas megemlékezés a közös névadóról

2022.08.06

Gáspár Andrásról évek óta közösen emlékeznek meg a tábornokhoz köthető települések, a nevét viselő intézmények és szervezetek köztük a Gáspár András Bajtársi Egyesület (Hatvan). Az egyesület 2015-ös néhány fős bihari látogatása, mára három települést és több intézményt, szervezetet is érintő együttműködéssé fejlődött, melynek egyik mozgatórugója az egyesület lett.
Mivel idén az áprilisi Hatvani Csatához kapcsolódó nagyszabású városi ünnepség, a mostoha időjárási körülmények miatt, csak csökkentett keretek között valósult meg, az év első jelentősebb rendezvényére a partiumi Biharban került sor, 2022. 08. 06-án.
A tábornok halálának évfordulóján, a síremlékénél megtartott megemlékezésen megjelentek: Szilágyi Zoltán Bihar község polgármestere, és Coborzán Adrián alpolgármester, Lestyán Balázs Hatvan város alpolgármestere, Jóljárt Zoltán a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikuma igazgatója, a történelmi egyházak, valamint a tábornok nevét viselő intézmények, szervezetek vezetői és képviselői.
Szilágyi Zoltán polgármester ünnepi beszédében méltatta a tábornok példamutató életútját, majd napközis kisdiákok mondtak verseket.
Az ünnepség keretében a résztvevők a hatvani Zászlóőrök tiszteletadása mellett, elhelyezték az megemlékezés koszorúit az emlékmű talapzatán.
A továbbiakban a megjelentek, felsorakozva a Zászlóőrök és a helyi egyesület tulajdonában levő, autentikus nemzetőr zászló mögé, és átvonultak a református templomhoz. A templomkertben a nemrég felavatott millenniumi emlékműnél Szatmári Gergely Elemér lelkész mondott beszédet, majd ismét koszorúzások következtek.
A program a művelődési házban folytatódott, ahol a közösen elfogyasztott ebéd előtt a helyiek igazi nemzedéki műsorral kedveskedtek a megjelenteknek. amiben a legkisebbektől a serdülőkön át a felnőttkorúakig minden generáció képviseltette magát. Mivel az egyesület tagjai között is a huszonévestől a közel nyolcvan évesig korosztály minden korosztály megjelent, elmondható, hogy igazi nemzedéki találkozó alakult ki.
Ebéd után a résztvevők kivonultak a községben található Ménmarót földvárba, ahol Szilágyi Zoltán polgármester ismertette a terület távlati fejlesztési terveit, majd Csorba Mihály történész, iskolaigazgató beszélt vár történetéről.
A hivatalos program végén, az egyesület tagjai átutaztak szálláshelyükre, Nagyváradra, a Posticum Vendégházba.
Másnap az egykori bihari lelkész, Szabó Ervin plébános és a nagyváradi Barátok Temploma közösségének vendége volt az egyesület. A Szent László tér és környékének bemutatása után a részt vettek az atya által celebrált misén, amit a templom és a hozzá tartozó műemlék kripta bemutatása követett. Az egyházközség tagjai által elkészített finom ebéd elfogyasztása után az egyesület tagjai megtekintették a székesegyházat, ahol szakszerű idegenvezetés után, még egy rögtönzött orgonakoncertet is meghallgattak.
A két nap során mindenhol megmutatkozott a vendéglátók vendégszeretete, igen mélyen gyökerező nemzeti összetartása. Talán ezzel a rendezvénnyel is sikerült hozzátenni közös történelmi emlékeink megőrzéséhez, és segíteni a határon túliak identitásának megőrzését.

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete Hármas megemlékezés a közös névadóról