Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Halottak napja Ostffyasszonyfán

2018.11.03

Az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborús Ostffyasszonyfai hadifogoly-temetőjében katonai tiszteletadással ünnepi megemlékezést tartottak a halottak napja alkalmából.
A nap emlékezetes dátum Magyarország történetében. 100 évvel ezelőtt 1918. november 03-án írták alá Padovában Olaszország és a Központi hatalmak közötti fegyverszünetet. A megemlékező beszédében erre is utalt dr. Holló József nyá. altábornagy a kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos. "A halott katona már nem ellenség, a sírokban nincsenek győztesek és vesztesek" Kiemelte, hogy a szerződés aláírásával még nem szűntek meg a táborok. Sokáig élték a saját életüket a román,olasz, orosz és szerb hadifoglyok.
A tábor fennállásakor Vas Megye legnagyobb lélekszámú települése volt a Nagysimonyi földbirtokos területén levő hadifogolytábor. Ostffyasszonyfának is voltak benne területei, de mivel ennek a községnek volt vasútállomása, így ezen a néven vonult be a történelembe.
A megemlékező szentmisét dr. Székely János megyéspüspök mutatta be. Elmondta,hogy a második világháborúig a környékben élők gondozták a sírokat. Az Ostffyasszonyfai Hadifogoly-temető és Hadisírgondozó Egyesületnek is köszönhető - az önkormányzatok segítségével -, hogy jelenleg ápolt, gondozott a temető. Sajnos a temető 11.155.katona nyughelye!
A központi Emlékhelyen a Honvédelmi Minisztérium, a Megyei vezetők, az Önkormányzatok, Hagyományőrző egyesületek, az Osztrák Bajtársi Szövetség Burgenlandi Tartomány elnöksége, az Orosz Nagykövetség képviselői helyezték el koszorúikat. A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület koszorúját Obrecsán Mihály nyá. ezds. és Lasch Béla nyá. alez. kísérte. A BEOSZ elnökségét a rendezvényen László Attila - elnökségi tag - képviselte, és helyezte el a megemlékezés koszorúját.
A Nagy Háború befejezésének 100. évfordulós megemlékezései után se feledkezzünk meg a katonasírok gondozásáról!

László Attila
régióvezető

 

A mappában található képek előnézete Halottak napja Ostffyasszonyfán