Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Halottak Napi Megemlékezés az Ostffyasszonyfai Hadifogoly-Temetőben

2017.11.03

A temető története röviden.
Az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb hadifogoly táborát Nagysimonyi, Nagysitke (ma Sitke) és Ostffyasszonyfa háromszögébe építették fel 1915-ben. A vasútállomással rendelkező - ahová a hadifoglyokat vonattal hozták - Ostffyasszonyfáról kapta a nevét. A helyrajzi szám alapján azonban Nagysimonyihoz tartozik. A temetőben a megemlékezéseket a két világháború között, májusban a Hősök napján tartották. 1946 után a temető az enyészeté volt egészen 1986-ig. A felújítást az akkori Megyei Tanács, Hazafias Népfront, a környező települések és a Vas Megyei Temetkezési Vállalat végezte 1988-ig. Azóta minden évben halottak napi megemlékezést - 1995-től a Katonai Tábori Püspökségek újjáalakulásával Püspöki szentmisét tartanak, ökumenikus igeliturgiával emlékeznek meg az elhunyt hadifoglyokról. A folyamatos felújítás és gondozás érdekében Hadisír Gondozó Egyesületet hoztak létre.
Az idei évben november 3-án került sor a Halottak Napi Megemlékezésre. A megjelenteket Dr. Andor Ferenc nyá. igazgató köszöntötte. A megyei állami vezetőket, azok képviselőit, fegyveresek, hagyományőrzőin kívül az Orosz Katonai Attasé helyettesét köszöntötte. A BEOSZ elnökségét a Nyugat-dunántúli régióvezető képviselte.
A katonai díszalegységet az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred katonái biztosították. Közreműködött még a MH Légierő Zenekara.
Az ünnepi szentmisét Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek úr celebrálta.
Az ünnepi beszédet a HM képviseletében Dr. Holló József nyá.altábornagy, miniszteri biztos tartotta. Kiemelten fontos a hősökre emlékezni. A halott katona már nem ellenség. A múltban történteket, ne teherként éljük meg. Az önzetlenség, a humánum megtapasztalása tesz bennünket azzá, akik vagyunk. Az utókor számára felhívta a figyelmet, hogy nemcsak emlékezni kell, hanem emlékeztetni is kell. A megemlékezés ünnepi pillanataiban gyújtott apró lángok, felidézik azok emlékét, akik nincsenek közöttünk. Azokét is, akik lágerekben vagy a frontvonalban vesztették életüket. A hazáért a legtöbbet adták amit adni lehet, az életüket adták a Hazájukért.
A megemlékező beszéd után Szlama József, az Ostffyasszonyfai Hadifogolytemető- és Hadisírgondozó Egyesület elnöke idézte fel a temető történetét és az elmúlt év során végzett felújításokat. A temetőben nyugvók létszáma: a sírfeliratok alapján 4293 román, 919 olasz, 333 orosz katona. A szerb katonák létszámát sajnos nem tudják, így is 5545 katona neve ismert. A Központi obeliszk mögötti tömegsírokban 5610 ismeretlen katona nyugszik. Ezek alapján 11 155 hős katona temetője a Nagysimonyi-Ostffyasszonyfai hadifogoly-temető. A temetőben 10 magyar katona síremléke van, 36 tömegsír-sírkő, 1249 egyéni sírkő, 4 nemzeti obeliszk, 20 zsidó katona síremléke, egy Központi Emlékmű. Ez mindösszesen 1320 db. A megemlékezését úgy zárta be, hogy 2018. november 03-án a fegyverszünet aláírásának 100. évfordulóján találkozunk a hadifogoly temetőben.
Koszorúzás következett, felsorolni nagyon nehéz lenne, hogy hány szervezet helyezte el a megemlékezés virágait az emlékhelyen. Az MH 12.Arrabona Légvédelmi Rakéta ezred katonái díszmenettel tisztelegtek az elhunyt hősök emléke előtt. A Szózatot, majd az Il Silenziót a Légierő zenekara játszotta el.
A megemlékezés a Nagysimonyi Művelődési Házban filmvetítéssel folytatódott. "Élet egy I.világháborús hadifogoly táborban" című filmet Dr Horváth Sándor mutatta be. Az eredeti film során mindenki megismerhette a tábor lakók életét a táborba érkezéstől a napi tevékenységen keresztül. A jelenlevők figyelmét arra is felhívta, hogy az itteni hadifogolytábor létszáma, az akkori Vas Megyének a legnagyobb létszámú települése volt.
A tavalyi megemlékezés után az idei is XVI. Benedek Pápa 2011.10.28-án Assisiben az egyházi vezetők a békéért történő konferenciáján elmondott, ma is nagyon aktuális gondolatait idézte fel bennem: "Ne legyen többé erőszak, Ne legyen többé háború, Ne legyen többé terrorizmus, Isten nevében arra kérem minden vallás képviselőjét, hogy a Békét a Megbocsátást és a szeretet fontosságát hirdessék"

László Attila régióvezető

A megemlékezés képei a Google Drive-on érhetők el. Képek Írottkőről és képek Ostffyasszonyfáról .