Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hagyományőrző szervek, egyesületek zarándoklata

2016.07.03

Fegyveres Erők, Rendvédelmi Szervek, Tűzoltóságok, Katasztrófavédelem,
Hagyományőrző Szervek, Egyesületek zarándoklata

PERUSKA MÁRIA emlék- és zarándokhely – Horvátzsidány 2016.07.03.

Minden év július első vasárnapján összegyűlnek itt közös háromnyelvű (magyar, német, horvát) szentmisére, koszorúzásra, megemlékezésre a kápolnánál a címben említett szervek képviselői, vezetői. Minden évben rendszeresen részt vesznek az ÖKB Burgenland tagjai, a Szlovén Veterán Katonák és Rendőrök képviselői külföldről és sok egyesület Magyarország minden tájáról ezen a zarándoklaton. Idén a BEOSZ-t, mint elnökségi tag és Nyugat-dunántúli régióvezető László Attila ny. alezredes képviselte. A Nyugat-dunántúli régió egyesületeiből 5 egyesület képviseltette magát.
Idén ünnepelték a tűzoltók 20 éves évfordulójukat, annak emlékére, hogy pontosan 20 évvel ezelőtt szentelték fel védőszentjüknek Szent Flóriánnak a szobrát, az akkori Gy-M-S megyei Tűzoltóság parancsnokának, dr. Prohászka Imre és Dumovits István plébános kezdeményezése alapján. Itt megemlítendő, hogy ezen a helyen található a mesterségek, hivatások védőszentjeinek szoborparkja, amely országos szinten is egyedülálló. Erre az alkalomra meghívást kapott az elhunyt parancsnok úr özvegye, dr. Prohászkáné dr. Szilágyi Enikő, aki a következőket mondta beszédében: „ A legfőbb célja volt, hogy a tűzoltók megünnepelhessék védőszentjüket, részesülhessenek annak áldásában, ezért kezdeményezte ezt a zarándoklatot. Boldog vagyok, hogy az általa is kezdeményezett jó mag, jó talajba került, adja Isten, hogy a jövőben ez életet adó fává nőjön!” Az esemény védnöke, dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, tűzoltósági főtanácsos, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főigazgatója levélben köszöntötte a jelenlévőket, mivel személyesen nem tudott részt venni, szavait Sallai Péter a Gy-M-S megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tolmácsolta.
Dr. Schmatovich János főcelebráns, aranymisés is kiemelte prédikációjában , hogy mennyire fontos a tűzoltók munkája, akik az életüket is odaadják azért, hogy megvédjék mások életét és értékeit. Ezen a napon szentelték fel a földmérők védőszentjének Szent Tamásnak a szobrát.
A szentelés után köszöntő beszédet mondott V.Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Beszédében kitért arra, hogy mennyire fontos a földmérők, térképészek munkája, hisz nélkülük szinte tájékozódni sem tudunk, bizonytalanok vagyunk, ezért szeretnénk ugyanezt az életben is, hogy biztos kiindulópontjaink legyenek.
A szentmise további részében megáldásra került, mint minden évben a Magyar Pálinka Lovagrend pálinkája illetve a Magyar Borlovagrend borai. Természetesen az italokból a rendezvény után kóstolót is tartottak a lovagok.
Az ünnepség végén a rendező szervek megköszönték a zarándoklaton résztvevő egyesületeknek, hogy jelenlétükkel emelték a találkozó színvonalát.
A rendezvényen a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred csapatzászlóval, az ÖKB Burgenland tartományi és egyesületi zászlóval, valamint a többi tagegyesület mintegy 14 emlékzászlóval tisztelgett a címben említett szervek védőszentjeinek zarándoklata előtt.
Záróáldás előtt egy perc néma tiszteletadással emlékeztek a jelenlévők a négy tűzszerészre, akik hivatásuk teljesítése közben vesztették életüket.
A szentmise végén a himnuszok eléneklése után közös agapéra és kötetlen beszélgetésre invitálták a rendezők a megjelenteket. A hűvös, szeles, esős idő ellenére kb. 700-800 ember vett részt az istentiszteleten.
Jövő évben kerül felszentelésre Szent Márton szobra, melyre mindenkit szeretettel várunk!

Horváth Zita tudósító
Nyugat-dunántúli régió, Szombathely

 

A mappában található képek előnézete Hagyományőrző szervek zarándoklata