Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hagyományaikat őrzők zarándoklata

2019.07.07

Kőszegtől nem messze a horvátzsidányi erdő mélyén található a Péruska Mária emlék- és zarándokhely. Az eredete visszanyúlik a múltszázad elejére. Peresznyei gróf tulajdonában volt az erdő terület. Vadászat alkalmával a gróf 3 éves kisfia elveszett. Többnapos keresés után találták meg egy tölgyfa alatt, melyen Szűz Mária képe volt. (A fa ma is áll.) A gyermeknek a kimerültségen kívül semmi baja nem volt. A gróf az elkövetkező minden évben a népének szabadnapot biztosított, és hálát adva kivonultak a Mária képét tartó tölgyfához. Hosszú szünet után 1983-ban kaptak engedélyt, hogy ezen a helyen újból szentmisét tarthassanak. Dumovits István plébániai kormányzónak köszönhetően évente több zarándoklatot tartanak a kegyhelyen. Június első vasárnapján a vadászok, erdészek találkoznak, július első vasárnapján a fegyveres erők, rendvédelmi szervek, katasztrófa védők, mentők, gyógyítók, hagyományőrző egyesületek, lovagrendek, augusztus első vasárnapján pedig a fiatalok zarándokolnak a kápolnához.
Idén a háromnyelvű zarándoklat (magyar, német, horvát) főcelebránsa Mogyorósi Ányos Márk OSB bencés szerzetes volt Tihanyból. Homiliájában a résztvevők számára elgondolkoztató és megfontolandó gondolatokat fogalmazott meg. A béke nem a fegyverek hallgatása, hanem a rend, amely nyugalmat ad és megtart. A mai világ békéjét először családjainkon belül kell megteremteni, utána már készen állunk arra, hogy a világban is béke honoljon, de ehhez sokat kell küzdenünk, imádkoznunk. Örömét fejezte ki, hogy jelen van itt négy nemzet, mindenki megérti egymást, mint a bábeli zűrzavar idején és békében, boldogságban megférnek egymás mellett. Azért a megértést nagyon elősegítette, hogy a magyarul elmondott gondolatait megismételte horvát és német nyelven is, mellyel a zarándoklat eszmeiségébe aktívan bevonta osztrák, szlovén bajtársainkat és az anyanyelvű horvát közösséget is.
A szőlős gazdák borait és a pálinka lovagrend pálinkáit áldották meg.
A jelenlevő szervezetek megkoszorúzták a védőszentjük szobrát. Köszöntők követték a koszorúzást. A zarándokokat többek között Kondora Bálint a Megyei Közgyűlés alelnöke is köszöntötte.
Bíró László katolikus tábori püspök zarándokokhoz írt levelét László Attila régióvezető olvasta fel. Idézek a leveléből: "Szép az, amikor egy környék és a hagyományőrzők óvják őseik hagyományát, gyökereiket! ... A mai megemlékezésen is különösen fontos megőrizni gyökereinket, nemzeti identitásunkat, legyen az osztrák, horvát, szlovén, magyar! Csak nemzeteink szilárd talaján építhetünk biztos jövőt!"
A zarándoklat a jelenlevő nemzetek himnuszaival zárult. Betartottuk Bíró püspök úr záró mondatát, "Kívánok kapcsolaterősítő találkozást, gyümölcsöző boldog testvéri együttlétet!" Mindezt az erdő hűs fáinak árnyékában tettük meg.
Amennyiben a találkozón résztvevőket felsorolnám akkor még egy fél oldal kellene. Azért párat a BEOSZ-hoz köthetők közül: Ausztriából az Osztrák Bajtársi Szövetség és a Békefenntartók tartományi elnökségei, azon kívül Güssing, St. Margaretten, Wörterberg küldöttei. Szlovéniából Murska Sobota Veteránjai. A régió tagegyesületei közül a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete, a Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület. A MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred képviselői a parancsnok - Könczöl Ferenc ezredes - vezetésével. Dr. Varga László nyá. mérnök dandártábornok - akivel 2007-ben közösen állítottuk a tüzérek védőszentjének Szent Borbálának szobrát.

László Attila

 

A mappában található képek előnézete Hagyományaikat őrzők zarándoklata