Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gáspár András szobrának felavatása Hatvanban

2019.11.23

A Gáspár András Bajtársi Egyesület (Hatvan) - a többszörös jubileum alakalmából - a 2019. évet Gáspár András Emlékévvé nyilvánította. Az éves rendezvénysorozat megkoronázására november 23-án került sor, amikor katonai tiszteletadás mellett felavatták a városban névadójuk, az 1848-49. évi szabadságharc honvéd tábornokának mellszobrát.
A Radnóti téren megtartott ünnepségen megjelent Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály, főosztályvezetője, Hazuga Károly nyugállományú altábornagy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke, Horváth Richárd Hatvan város polgármestere, a Gáspár András nevét viselő, illetve hozzá kötődő települések és intézmények képviselői, a társszervezetek vezetői, a katonai szervezetek képviselői, a város alpolgármesterei és képviselőtestületének tagjai, a művelődési intézmények és más szervezetek képviselő is.
Az avatás katonai és történelmi hátterét az MH Szolnok Helikopterbázis és a Hatvani Zászlóőrség állománya biztosította.
A rendezvény a MH Légierő Zenekar Szolnok műsorával kezdődött, majd a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt.
A Himnusz után Szűcs Lóránd dandártábornok és Horváth Richárd polgármester köszöntötte a résztvevőket. Dr. Hermann Róbert főtanácsos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok tudományos helyettese, ünnepi beszédében Gáspár András életét ismertette, és azt követően az egyesület elnöke beszélt az egyesületről és a szobor megalkotásának körülményeiről.
A beszédek után Ábrányi Emil: Él a magyar című versét Szarka Martin, az Egri Szakképzési Centrum Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 10. osztályos szakgimnáziumi tanulója adta elő.
A verset követően a szobor leleplezését Szűcs Lóránd dandártábornok, Horváth Richárd polgármester és az egyesület elnöke végezte el, majd Dr. Tatai István református lelkész mondott imát és Szatmári Gergely Elemér a partiumi Bihar község református lelkipásztora áldotta meg az emlékművet.
A felavatást követően a jelenlevő elhelyezték a tisztelet és emlékezés koszorúit, majd az ünnepség a Szózat hangjaival zárult.

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete Gáspár András szobrának felavatása Hatvanban