Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gáspár András honvéd tábornokra emlékeztek

2018.11.22

Gáspár András honvéd tábornokra, az 1849. évi hatvani csata magyar parancsnokára emlékeztek meg 2018. 11. 22-én a szülővárosában, Kecskeméten.
A tábornok születésének 214. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen az életútjához kapcsolódó települések és szervezetek képviselői voltak jelen. (Gáspár András Kecskeméten született, Hatvan érte el legnagyobb katonasikerét, és a szabadságharc bukása után Bihar községben telepedett le, és hunyt el.)
Kecskemét városát Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István önkormányzati képviselő a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke, és Leviczky Cirill a KSZC főigazgatója, önkormányzati képviselő, valamint a KSZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanárai és diákjai, élükön Gubán Gyula igazgatóval, képviselték. Hatvanból Dr. Lestyán Balázs alpolgármester és a Gáspár András Bajtársi Egyesület csaknem 50 fős küldöttsége érkezett, Bihar községet pedig Szatmári Gergely Elemér református lelkész, Csorba Mihály a Gáspár András Általános Iskola igazgatója, és a Gáspár András Egyesület tagjai, Csernák Béla elnök vezetésével, reprezentálták.
A megemlékezések előtt a Hatvanból és Biharból érkezők egy nem hivatalos programot is beiktattak. Látogatást tettek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső légibázison, ahol ízelítőt kaptak a bázis életéből és megtekintettek jó néhány repülőeszközt is. A kívülálló látogatók számára nagy élményt jelentett az addig csak a levegőben (vagy ott sem) látott gépek közvetlen közelről való megtekintése.
A bázison elfogyasztott ebédet követően a vendégek a KSZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Hunyadi téri épületéhez vonultak. Az iskola Gáspár András emlékfala előtt Gubán Gyula igazgató köszöntötte a vendégeket. Beszédében kiemelte, hogy a tábornok személye még ma is képes három települést és több szervezetet összekötni. A köszöntő után az iskola diákjai rövid műsorral emlékeztek meg Gáspár András életútjáról.
A megemlékezés a koszorúzásokkal zárult, melynek korhű történelmi hátterét a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesületet tagjai, valamint a Gáspár András Bajtársi Egyesület zászlóőrei biztosították. Az utóbbiak részvételének külön érdekessége volt, hogy először viselték rendezvényen a HM pályázat keretében elkészült új egyenruhájukat.
Az iskolai megemlékezés után a résztvevők átvonultak a tábornok egykori szülőhelyénél elhelyezett emléktáblához. Itt Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István emlékezett meg a város neves szülöttéről, majd a résztvevők itt is elhelyezték a tisztelet és megemlékezés koszorúit.

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete Gáspár András honvéd tábornokra emlékeztek