Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Főhajtás Hídvégardóban

2019.05.25

Az észak-olaszországi Roverto település 22,6 tonnás nagyharangja minden este fél tízkor százat kondul a világ minden háborújában elesettek emlékére.
Az észak-magyarországi Hídvégardóban 2019. május 25-én szintén harangzúgás jelezte a település Hősök Napi ünnepségének kezdetét, tudatva a jelenlévőkkel, hogy annak a nemzetnek van jövője, amely, ha kell megsirat, ha kell megbocsájt, de nem felejt el soha.
A Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület mottója, hogy "csak a méltó emlékezés ad halhatatlanságot, emlékezni a legfontosabb, különben minden hősi áldozat feledésre ítéltetik."
A fenti gondolatok jegyében Nagy Géza őrgy. az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője ünnepi beszédében nevek, arcok, katonahősök példáját idézve kiemelte, hogy "hőseink emlékének megőrzése kötelességünk".
Beszélt arról is, hogy a Magyar Honvédségben zajló fejlesztési program egy erős, korszerű, a biztonsági kihívásoknak minden tekintetben megfelelő, ütőképes haderő megteremtését tűzte ki célul.
Egyesületi elnökünk, aki a Bódva-völgyi II. világháborús események kutatója, a helyi eseményeket idézve kitért arra, hogy a település lakossága 1944 decemberében és 1945 januárjában 6 hétig súlyos harcok központjában állt, hogy az átélt szenvedések katonáktól, civilektől, hősi helytállást követeltek.
A megemlékezésen a falu egy emberként, ünnepi lélekkel vett részt.
Az Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonái meghajtották a hősök emléke előtt a BEOSZ, a HONSZ és relikviaként előkerült egykori hídvégardói leventék zászlóit.
Matusz Tamás polgármester ünnepi köszöntőjében elhangzott, hogy a település lakossága milyen erőfeszítéseket tesz talponmaradásáért, hogy fogékonyak a múlt üzenetére és remélhetőleg a jövőben is hasznosítani tudják annak tanulságait.
A 650 fős rendezvény támogatásáért köszönet a BEOSZ-nak, a helyi önkormányzatunknak, a Magyar Honvédségnek, a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület jelenlévő 50 fős tagságának, az Andrássy Dénes Férfikórusnak Rozsnyó vidékéről, a helyi és felvidéki fiataloknak, Demkó Andrásnak, aki verssel és dalokkal színesítette az emlékezést.

dsc03708--kozepes-.jpgdsc03715--kozepes-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Husonyicza Gábor
Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület elnöke