Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Félévszázad Győrben

2021.12.03

A győri Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Klubját 1970. december 08‑án alapította Horváth János ny. rendőr alezredes. Az alapító tagok között voltak katonák, rendőrök, határőrök, tűzoltók, büntetés végrehajtási nyugdíjasok és pénzügyőrök. Ez év december 03-án sikerült ezt az ötven évet méltó módon megünnepelni, mivel tavaly az ünnepi közgyűlés a koronavírus járvány miatt elmaradt.

20211203_01.jpg

A Himnusz meghallgatása és a meghívott vendégek köszöntése után, Marcsa György ny. őrnagy, a klub jelenlegi elnöke beszélt az eltelt évtizedekről.

20211203_02.jpg

Elmondta, hogy a szervezet hosszú évekig az alapítás helyén a BM csónakházban működött.
1987-ben Fekete Sándor ny. határőr alezredes lett a klub elnöke, de három év múlva lemondott és új, határőrök alkotta egyesületet alapított.
1990-ben Szőke István ny. alezredes lett a klub vezetője. Az ő elnöksége idején költözött a klub kétszer is. Előbb a Hadkiegészítő és Területvédelmi Parancsnokság udvari épületébe, majd a Bartók Béla úti nőtlen szállóra, mert a BM csónakház megszűnt, illetve a létszám növekedése miatt szűkössé vált a hely a kieg-en.
1997-től előbb Fenyvesi Lajos ny. alezredes, majd Gázser József ny. őrnagy vezette a klubtagságot.
2002 novemberében került megválasztásra Kiss Géza ny. pv. alezredes. Elnöksége alatt, 2005-ben Győr Megyei Jogú Város Városzászlót adományozott klubunknak. Ezzel is elismerve a végzett munkát.
2007-ben ismét költöztünk, és újra a helyszűke miatt. Ekkor a Béri Balog Ádám Honvédszállóba, ami jelenleg is klubunk bázisa. Itt tartjuk foglalkozásainkat, előadások színesítik a klub programjait. Minden hónapban megköszöntjük születés-, és névnapjukat ünneplő tagjainkat. Kirándulásokat szervezünk.
Sajnos az elmúlt időszakra rányomta bélyegét a pandémia. Több betervezett programunk elmaradt. Tagjaink nagy része a veszélyeztetett korosztályba tartozik. Többségük még mindig fél. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az állomány egyre jobban elöregszik, és utánpótlás nincs. A szolgálati nyugállomány megszüntetése óta elvétve van olyan belépőnk, akinek valaha, valamilyen kapcsolata volt a klub nevében jelzettekhez.
2001 márciusában lépett be klubunk a Honvédségi Klubok Országos Szövetségébe. 2003 őszén a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségébe, majd 2009-ben alapító tagként a Rendőr és Határőr Nyugdíjasok Országos Szövetségébe. A tőlük kapott segítséget is megköszönte a klub vezetője. Ez évben, az Idősek Napja alkalmából klubunk három tagja kapta meg Győr Megyei Jogú Város Ezüst Emlékérmét. A Polgármesteri Hivatal pályázatán nyert összegnek köszönhetően készült el az 50 éve Bajtársi közösségben című kiadvány. Utoljára, de nem utolsó sorban az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokának és a jogelőd alakulatok parancsnokainak önzetlen segítségét is köszönet illeti.
A megemlékezést követően egy perces néma felállással adóztunk azon bajtársaink előtt, akik már nem lehetnek közöttünk.
Az ünnepi közgyűlés Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka ünnepi parancsának ismertetésével folytatódott. Majd kiemelkedő tevékenységüknek köszönhetően több tagunk elismerésben részesült.

20211203_03.jpg

Az átadó személyek:
- Hazuga Károly ny. altábornagy, a BEOSZ elnöke,
- Fenyvesi-Gerővári László ny. főtörzszászlós, a HOKOSZ részéről,
- Dr. Havasi Zoltán ny. rendőr dandártábornok, a Veterán Rendőrök Országos Szövetsége részéről,
- Dr. Varga László ny. dandártábornok,
- Orosz László őrnagy, a 16. számú Toborzó és Érdekvédelmi Iroda vezetője.

20211203_04.jpg

Zászlónkra szalagot kötött László Attila ny. alezredes, a BEOSZ Nyugat-dunántúli Régió régióvezetője.
A Szózat eléneklése után a Magyar Honvédség Központi Művészegyüttes Ökrös Tibor vezette zenekara adott színvonalas műsort a hallgatóságnak.
A klubelnök pohárköszöntőjében elhangzott, hogy: "50 év hosszú idő, nem csak egy ember életében. Tisztelettel emlékezünk az elődeinkre, mivel ismerjük a mondást: 'akinek múltja nincs, annak jövője sincs.' Kívánok mindenkinek jó erőt, egészséget, a klubnak pedig még legalább ötven esztendőt, és azt, hogy ránk is hasonlóképpen emlékezzenek majd az utódok."
Az ünnepi közgyűlést finom vacsora és a még finomabb torta követte. A találkozó baráti beszélgetéssel ért véget.

Tudósító: Szabó Gáborné, Marcsa György
Fotó: Krivanek Tibor