Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Felavatták a halasiak emléktábláját Dürnkrutban

2018.08.27

kuruc1.jpg

Emlékezetes napot töltöttek a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület tagjai és Fülöp Róbert polgármester az ausztriai Dürnkrutban, ahol egy 740 évvel ezelőtti csatára emlékeztek. Az ünnepség keretében avatták fel azt az emléktáblát, amelynek felállítását a halasiak kezdeményezték, így tisztelegve az ütközet sikerében döntő érdemeket szerző kun vitézekre. Fülöp Róbert pedig meginvitálta Alfred Kridlo jedenspeigeni és Herbert Bauch dürnkruti polgármestert a jövő évi Város Napjára.
A Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület szervezésében egy busznyi kiskunhalasi utazott ki vasárnap az ausztriai Dürnkrutba, ahol egy ünnepséget szerveztek a 740 évvel korábbi morva-mezei csata tiszteletére. A halasiak részvétele a rendezvényen nem véletlen, ugyanis a program során avatták fel azt az emléktáblát, amelyet Mester Sándor kezdeményezésére az egyesület, valamint Fülöp Róbert halasi, Alfred Kridlo jedenspeigeni, valamint Herbert Bauch dürnkruti polgármester segítségével sikerült megvalósítani. A kis osztrák település több száz lakója ott volt a takaros rendezvényközpontban vasárnap délelőtt, Szegletes László egyesületi elnök invitálására a halasi városvezető is részt vett az ünnepségen.

kuruc2.jpg
Herbert Bauch dürnkruti, Albert Kridlo jedensteigeni, Fülöp Róbert kiskunhalas polgármester, Péter Anna tolmács és Szegletes László egyesületi elnök (balról-jobbra)

A program ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Bruder Elias mutatott be, ebben közreműködött a jedenspeigeni és dürnkruti vonosnégyes. A megemlékezésen Wolfgang Galler osztrák történész idézte fel az 1278. augusztus 26-i csatát, amelyben Habsburg Rudolf hadereje csapott össze Ottokár cseh seregével. A szakember szinte tökéletes magyarsággal köszöntötte a halasiakat, előadásában pedig hangsúlyozta: a mai napig sokat vitatkoznak a történészek a csata részleteiről. Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere azt hangsúlyozta, az osztrák fogadtatás, hozzáállás bizonyíték arra, hogy jó ötlet volt a halasi egyesület kezdeményezése, amelyre nagyon fogékonyak voltak a dürnkrutiak és jedensteigeniek. A városvezető bemutatta Kiskunhalast és beszélt a nevezetességeiről is az osztrák közönség előtt.

kuruc3.jpg

Mester Sándor történész szerint hosszú tárgyalások helyett a tettek következtek azt követően, hogy a tavalyi év végén a halasiak megkeresték az osztrák települések vezetőit. - A Kiskunhalas polgármesterének támogatásával elkészült Kozma Anita szobrász és Pap Csaba kőfaragó mester alkotása arra fog emlékeztetni minden erre járót, hogy itt magyar csapatok harcoltak Habsburg Rudolf oldalán, közöttük önálló egységként, komoly szerepet vállalva kun könnyűlovasok- fogalmazott. Szegletes László, a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület elnöke azt mondta, a szervezetük célja a polgári és katonai hagyományok felkutatása, ápolása, megőrzése.
- Szeretném megköszönni a három polgármesternek, hogy támogatták az elképzeléseinket, partnereink voltak, lehetővé tették az emlékhely kialakítását - tette hozzá az elnök. Szegletes László emléklapokat adott át azoknak, akik sokat tettek a megvalósításért.

kuruc4.jpg

Szegletes László, Herbert Bauch, Alfred Kridlo és Fülöp Róbert Az ünnepség második részében, a 740 évvel ezelőtti csata helyszínén avatták fel a halasiak emléktábláját, amelyen, magyar és német nyelvű, de rajta van egy pár szavas kun nyelvű idézet a „kun miatyánk”-ból, ezzel utalnánk az eseményre, a csatában részt vett magyar/kun harcosokra. Az emléktáblán két bronz plakett van, az egyik IV. László címerét, a másik egy hátrafelé nyilazó kun lovas képét ábrázolja. A rendezvényen Fülöp Róbert polgármester meghívta osztrák kollégáit a jövő évi Város Napjára, akik ezt nagy örömmel elfogadták.

kuruc5.jpg

Szerző: Jáger Levente