Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Faliújság - 2019

2019.12.02

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete - Kecskemét
2019.12.02 10:32
„ A Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete immár kilencedik alkalommal emlékezett meg koszorúzással Klubjuk megalakítóiról, a 2010-ben Egyesületük 40. évfordulójára elkészített Emlék kőnél. Az Egyesület elnöke Csóka Tamás ny. ezredes emlék beszédében kihangsúlyozta az alapítókra való megemlékezés fontosságát, az Emlék kő szerepét, Egyesületük hagyományaink méltó ápolását, az utókor számára való megőrzését.
A Városi Nyugdíjas Szövetség felhívására az Emlék kő mögött álló 2010-ben elültetett fát, -amit évek óta gondoznak, ápolnak,- Egyesület tagsága örökbe fogadta.
Az ünnepség első részének befejezéseként koszorút helyeztek el az Emlék kő talapzatára.
Ezt követően került sor a Református konviktus éttermében-immár sokadik alkalommal- a kerek évfordulójukat ünneplő klubtagok köszöntésére, Emléklapok átadására.
Erre az alkalomra meghívták a Rendőrségi Nyugdíjas Szervezet tagjait is, akikkel ez év nyarán együttműködési szerződést kötöttek.
Az ünnepséget követően finom vacsora elfogyasztásával, közös táncos mulatsággal múlatták a számukra megnövekedett szabadidőt.”

Horváth Balázs - horvath.balazsistvan@mail.com
2019.11.18 19:12
XI.11. 11:11 Gyertyagyújtás az elesett katonák emlékére
A Honvéd Nyugdíjas Klub ismét csatlakozott a Nemzetközi Gyertyagyújtási Akció felhíváshoz és a József Attila Közösségi Házban tartott megemlékezést november 11-én 11 órai kezdettel. Az alkalom résztvevői egy mécses meggyújtásával fejezték ki tiszteletüket a hazájukért halt katonák iránt.
Magának az eseménynek az időpontja szimbolikus, hiszen az első világháborút lezáró Compi?gne-i fegyverszüneti egyezményt az antanthatalmak, valamint a Német Birodalom képviselői 1918. november 11-én írták alá a franciaországi település közelében található erdőben álló vasúti kocsiban. Az egyezmény aláírásával beszüntették a harccselekményeket a nyugati fronton is. A szerződést ugyan nem sokkal hajnali 5 óra után írták alá, de a megegyezés értelmében a fegyvernyugvás 11 órakor lépett életbe, vagyis a "tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában".
A Harctéren Elesett Katonák Nemzetközi Emléknapjának, a gyertya-, vagy mécses gyújtáson túl van még egy jelképe, ez a pipacs. E jelkép alapján hívják a mai napot sokhelyütt The Poppy Day-nek, A Pipacs Napjának.
A háborús áldozatok iránti tisztelgés az V. György által november 11-re kinevezett Emlékezés napjával vált teljessé.
A háború után Angliában (az Egyesült Királyságban és Írországban), valamint Kanadában ez a nap lett a nagy háborúban meghalt katonák hivatalos emléknapja.
Az Emlékezés Napját, amit a Fegyverszünet Napjának, vagy a Pipacs Napjának is neveznek, számos országában megünneplik. E napon azonban ma már nem csak az első világháborús halottakra, hanem a különböző háborúkban életüket vesztett katonákra is emlékeznek.
Az Egyesült Államokban a Veteránok napja, Franciaországban és Belgiumban a Fegyverszünet napja, Lengyelországban a Függetlenség napja a neve.
Olaszországban november 4-ét, a Monarchiával aláírt fegyverszünet napját tartják számon, az ausztrálok és az új-zélandiak pedig a Gallipoli csata emlékére április 25-ét az Ausztrál és az Új-zélandi hadsereg hadtestjének napját.
Németországban a Nemzeti gyásznapot – a háborúkban meghaltak és az erőszak áldozatainak emlékére – advent első vasárnapja előtt két héttel tartják.
Magyarországon többnyire Halottak napján és a felelevenített – a két háború között hivatalos ünnepként elismert – Magyar Hősök Emléknapján (május utolsó vasárnapján) emlékezünk a különböző háborúkban elesett katonáinkra.
Azonban jó néhány éve él már a Nemzetközi Gyertyagyújtási Akció is, és ennek révén részesei vagyunk a Pipacs Napjának is.
Az elmúlt évekbeli mécses gyújtás után, ez alkalommal egy kiállítás ismerteti meg a látogatókat és emlékezni vágyókat a Harctéren Elesett Katonák Nemzetközi Emléknapjának, a Pipacs Napjának történetével, továbbá a képanyag eleveníti fel a háború borzalmait.
Horváth Balázs a kiállítási anyag összeállítója szólt a Nemzetközi Gyertyagyújtási Akcióról, majd az emlékezők 11 mécses meggyújtásával és a „Magyar Takarodó!” kürt jelével emlékeztek az elhunyt katonákra.
A rendezvény folytatásában az előadó bemutatta kiállítási anyagot, ennek részeként beszélt a pipacsról, mint jelképről, és annak az emlékezésben és a háborús veteránok támogatásában betöltött szerepéről.
A résztvevők a naphoz kapcsolódó emlékkitűzőt viseltek. Az esemény jelképe, a hatalmas pipacs dekoráció Takácsné Kékes-Szabó Diána, a kitűzők Búza Vince munkájának eredménye, amit szívből köszönünk!
Képek az egyesület honlapján (www.hnyk.hu) láthatók.

Pető László - Ünnepi közgyűlés
2019.10.15 19:54
http://kapos.hu/hirek/kis_szines/2019-10-08/unnepeltek_a_katonak.html?fbclid=IwAR1Ir8DGtAQDLxxnqDyWQAaud3OYME6V5v0kJuUHtcNYxQ-3hppb3vJAEkg

Csóka Tamás ny. ezds - 6000 Kecskemét
2019.07.19 14:57
„A Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének közgyűlésén 2019. július 12.-én Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Területi alapszervezete /Kecskemét/, a Rendőrségi Nyugdíjasok Bács-Kiskun Megyei Egyesülete valamint a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete között. A három Egyesület tagjai együttesen határozták el, hogy a jövőben egyeztetik éves munkatervüket, programjaik döntő többségét együttműködve szervezetik és látogatják. Megállapodás tartalmazza a többek között azt is, hogy a különböző pályázatokon együttműködve vesznek részt, együttesen képviselik tagjaik érdekeit szervezeti életük még tartalmasabbá, eredményesebbé tétele céljából.
A megállapodást ünnepélyes keretek között az Egyesületek nevében Őrs Ágoston ny. okl. mk. alezredes, Gregor György ny. re. alezredes és Csóka Tamás ny. ezredes kézjegyükkel látták el.
Ezt követően köszöntötték az Egyesület azon tagjait, akik az év első felében ünnepelték név-és születésnapjukat.
A találkozó zárásaként egy finom vacsorával, baráti eszmecserével, közös tánccal ünnepelték az Egyesületek számára kiemelt jelentőségű napot.”

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete - Kecskemét
2019.05.29 10:26
„A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége anyagi támogatásával élményekben gazdag kiránduláson vett részt Egyesületünk tagsága.
Utunk során Baján megkoszorúztuk Mészáros Lázár egykori honvédelmi miniszter szülőháza mellett felállított szobrát, ahol rövid emlékbeszéd elhangzását követően Egyesületünk tagjai megzenésített versekkel idézték fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc méltó emlékét. Ezután sétát tettünk Baja belvárosában ahol utunk során megismerhettük Baja város nevezetességeit.
A nap hátralévő részében ellátogattunk Gemencre, részt vettünk egy felejthetetlen utazáson a kisvasúttal, megtekintettük az Ökocentrum kiállítását, sétánk során gyönyörködtünk a táj szépségében, ezzel is elősegítve az egészséges életmódra való törekvésünket.
A jó hangulatunkat fokozta egy hajósi borkóstoló, valamint egy-egy finom fagyi elfogyasztása Soltvadkerten.
A kiránduláson részt vett tagjainknak, valamint a Veterán Repülők tagsága számára sokáig beszédtémául szolgál ez a kirándulás, örömmel tekintünk erre a szép napra sokáig.
Kecskemét, 2019.05.29.
Csóka Tamás ny.ezds
elnök

v. Molnár János - Ejtőernyős Honvédelmi Öttusa
2019.05.16 13:30
2019. április 10-11.
VI. Ejtőernyős honvédelmi öttusa országos verseny
Szervező: ESZSZ, MH 86. Szolnok Helikopterbázis és a MEBSZ.
Immár hatodik alkalommal szerveztük meg a versenyt az általános és középiskolások részére, melynek fő védnöke Szabó István HM államtitkár volt, a védnöki tiszteket Hazuga Károly ny. altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke, dr. Isaszegi János ny. vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője, dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Helikopter Bázis parancsnoka, Sándor Tamás dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár mb.parancsnoka és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere vállalták.
Április 10-én délután a szálláshelyek elfoglalását követően a versenyzők megírták a tesztet, túljutva ezzel az első feladaton. A kilenc település 54 versenyzőjét és kísérőiket, valamint a szervezőket kegyeibe fogadta az időjárás. A rendezvényt Az ünnepélyes megnyitót követő ejtőernyős bemutató nagy sikert aratott. Hála a segítőknek (Fórizs Csaba, Mészáros Károly, Nagy Attila, Molnár Jánosné, Mucsi János, Nádas Zoltán, Polgár István, Rózsa András, Szabovikné Zsuzsanna, Szappanos Sándor, Végvári József, Vincze Gábor, Zupkó György, Zsigmond János,) a verseny szervezetten és rendezetten zajlott.
A versenyzők forgószínpad szerűen haladtak: Úszás 66m illetve 132m, tájékozódási futás 1,6-2,5 km-es távon 7-10 ellenőrzőpont érintése, kézigránát célba dobás 15m-ről valamint lövészet légpuskával tíz méterre lévő célra. A kimerítő teljesítményeket ebéd követte. Az eredményhirdetést a tervezett időben kedődött.
A díjakat átadták: Rolkó Zoltán ezredes, parancsnokhelyettes, Lázár Tibor őrnagy.
A résztvevő iskolák és a felkészítők részére értékes és hasznos könyvjutalmakat adott át Elnökünk.
v. Molnár János

Koppány Zoltán - Taszár
2019.03.26 16:36
Beszámoló és vezetőségválasztó közgyűlés Taszáron
2019. március 25.-én tartotta a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Somogy Megyei Egyesülete vezetőségválasztó és beszámoló közgyűlését az elmúlt évben végzett munkáról.
A meghívott vendégek között köszönthettük Taszár község polgármesterét Pataki Sándor urat, a Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Parancsnokság munkatársát Lóki Ferenc őrnagy urat és a BEOSZ Dél-dunántúli régió elnökét Pásztor István nyá. ezredest.
A leköszönő elnökség nevében Koppány Zoltán nyá. szds. beszámolt az elmúlt évben végzett tevékenységről. A beszámolóból kiderült, sajnos az egyesület tagságának több mint ötven százaléka idős, átlagéletkoruk 70 év felett van. A betervezett rendezvények megtartásra kerültek, változó aktivitással.
A felügyelő bizottság elnökének beszámolója megállapította, hogy az egyesület tevékenysége, gazdálkodása megfelel a jogszabályokban foglaltaknak.
Szikla József elnökségi tag elmondta, hogy az egyesület pénzügyi helyzete megfelelőnek mondható. Ismertette a jövő évi pénzügyi terveket.
Pásztor István régió elnök tájékoztatta az egyesület tagságát a HM és a BEOSZ pályázati terveiről, megköszönte a leköszönő elnökség támogató munkáját.
A beszámolókkal, a hozzászólásokkal a tagság egyetértett, elfogadta azokat. Következő 4 évre a tagság ismételten bizalmat szavazott Koppány Zoltán elnöknek, Rajnai Vilmosné és Szikla József elnökségi tagoknak.