Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Faliújság - 2018

2018.12.06

Csóka Tamás nyá. ezds - Kecskemét
2018.12.06 14:49
„ A Férfinap alkalmából a kecskeméti Repülők és Rendvédelmek Bajtársi Egyesületének Nőtagozata az évtizedes hagyományait követve ismét köszöntötte az Egyesület férfitagjait.
Eszes Lászlóné által megfogalmazott köszöntő elhangzása után nőtagjaink versek előadásával, prózai részletek idézésével tették emlékezetessé a szép estét.
A már kialakult jó hangulatot fokozta a Mikulás és segítőjének/ Katonáné Kovács Irén és Polyák Istvánné/ megjelenése, akik humoros előadásukkal, a zsákjukban hozott ajándékokkal örvendeztették meg az ünnepelteket.
A férfiak nevében az Egyesület elnöke mondott köszönetet.
Természetesen az ünnepeltek sem érkeztek üres kézzel. Jófajta kontyalávalóval kedveskedtek, és az elfogyasztott sütemények csak fokozták a már úgyis kialakult jó hangulatot.
Ezt követően baráti beszélgetéssel, a régi emlékek felidézésével koronázták meg a szép estét.”

Kovács Károly - Karoly0806@freemail.hu
2018.11.27 19:20
Rendezvényeink sorában a novemberi clubfoglalkozás kiemelt figyelmet kelt a tagság,mind a szakmai vezetés részéről.Többek között azért is,mert ilyenkor több nyugdíjas társunknak van a névnapja,illetve az új vezetés is most mutatkozott be.Rendezvényünkre meghívtuk a Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetőjét,a Humán szolgálat Vezetőjét,Dr. Havasi Zoltán r.ddtbk. Urat a REHOSZ. elnökét.
Az Egyesületi elnök Dr. Lukács Gusztáv Úr köszöntötte a megjelent tagokat,meghívott vendégeket.Rövid technikai tájékoztató után meghívott vendégünk-Dr. Havasi Zoltán r.ddtbk REHOSZ elnök hozzászólásában sok sikert kívánt az új elnökségnek,jelezve hogy komoly áldozatvállalást igényel a megtisztelő feladat.A közösség összetartása és a működtetés nem kis feladat,párbeszéd kell a tagság és az elnökség között. A korábban felhalmozott jó tapasztalatot hasznosítani kell.Ezután javaslatot tett ,hogy Kovács Károlyt az Egyesület volt elnökét örökös tiszteletbeli elnöknek válassza meg a Közgyűlés,ha az Alapszabály ezt lehetővé teszi.
A volt elnök az elmúlt 15-év alatt sokat tett az Egyesület jó színvonalú működtetése érdekében.A Szövetség és az Egyesület érdekében végzett munkája elismeréséül Dicsérő Oklevélben részesítette - Kovács Károly volt elnököt a Szövetség, melyet a jelenlevő elnök adott át.
Ezután az új elnökség köszöntötte a névnapjukat ünneplő: Erzsébet, Imre, Károly, András nevű tagjainkat, az évek óta jó bevált szokás szerint. Az ünnepeltek vendéglátása mellett, nótázással, kötetlen beszélgetéssel jó hangulatban telt a rendezvényünk mindenki örömére.
Köszönöm az ünnepeltek nevében is a figyelmességet, köszönöm az elismerést. Remélem Egyesületünk a jövőben is igyekszik a rendezvényeink színvonalát megtartani és még tartalmasabbá tenni.

Nacsa Ferenc - Tapolca és környéke Honvéd Bajtársi Egyesület 45 éves évfordulója
2018.11.16 17:57
Az egyesületünk 2018. november 09-én ünnepelte 45 éves évfordulóját, amelyről sajtótájékoztatót és helyi televíziós híradást itt olvashatnak láthatnak az érdeklődők.
Tapolca Városi Televízió http://www.tapolcaimedia.hu/2018/11/kronika-2018-november-14/ 23’26” – 43’55” a tv hírtájékoztató, és az Online Tapolca Újság http://www.tapolcaiujsag.hu/2018/11/10/
Ez úton is köszönöm a támogatók és a szponzorok segítségét!

v. Molnár János - Kiállítás megnyitó
2018.11.08 14:29
Debrecenbe érkezett a „100 éves a magyar ejtőernyőzés” vándorkiállítás.
A MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred szervezésében, 2018. október 18-án 10.00-kor Debrecenben megnyitásra került a „100 éves a magyar ejtőernyőzés” vándorkiállítás. Az alakulat kérésének eleget téve, a kiállítást a MEBSZ képviseletében az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének elnöke, Szabovik Zoltán István nyitotta meg.
A laktanya könyvtárában megtekinthető november 05-ig.
A megnyitót követően Lázár Tibor őrnagy bajtársunk aktív élménybeszámolót tartott az érdeklődőknek.
v. Molnár János

v. Molnár János - v. Bakó István Ejtőernyős Honvédelmi Járőrverseny
2018.11.08 14:24
Hajdúsámson Város Önkormányzata és Hajdúsámson, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, a MH.5. Bocskai Lövészdandár, valamint az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete a katonai pálya szépségének felhívására és hagyonány teremtő céllal szervezte meg a járőrversenyt, mely hasonlít az Ejtőernyős Honvédelmi Öttusára.
Ejtőernyős történeti teszt, kgr. dobás, különböző akadályok leküzdése, sebesültszállítás, lövészet, tájékozódási futás szerepelt a feladatok között. Jakubecz Sándor, a verseny ötletgazdája és oszlopos szervezője elárulta, hogy a „megmérettetés hagyományteremtő céllal indult, regionális jellegű, Derecskéről, Debrecenből és a szomszédos településekről érkeztek nevezők. Emléket szeretnénk állítani az elesett világháborús hősöknek, ezen belül az ejtőernyősöknek. A versenykiírás nevét a hajdúsámsoni származású vitéz Bakó Istvánról, ejtőernyősről neveztük el, aki a II. világháborúban harcolt a hazáért. Nem titkolt célunk az ejtőernyős és a honvéd utánpótlás biztosítása, felhívni a fiatalok figyelmét a katonai pálya szépségére.”
Bujdosó Tibor, az intézmény igazgatója büszke arra, hogy ilyen nívós „küzdelemnek” lehettek házigazdájuk, mely egyben a selejtezője is volt a Szolnokon megrendezésre kerülő tavaszi Ejtőernyős öttusának, melyen iskolánk már hat éve rendszeresen, eredményesen vesz részt.
A felső tagozat 5-6., 7-8. és a gimnázium 9-13. évfolyamos tanulói mérték össze erejüket, tudásukat. A verseny célja a honvédelmi ismeretek átadása, valamint a katonai pálya és az önkéntes tartalékos toborzás iránti érdeklődés felkeltése, ejtőernyős utánpótlás feltérképezése volt.
Jakubecz Sándor, v. Molnár János
Továbbiak: https://honvedelem.hu/cikk/113209_az_ejtoernyozest_nepszerusitettek

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete - Kecskemét
2018.09.20 17:42
A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által meghirdetett „170 éves Magyar Honvédség” tiszteletére kiírt pályázaton a kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete autóbuszos kirándulást nyert komáromi Monostori Erőd megtekintésére.
2018 szeptemberében látogattuk meg az Erődöt, ahol egy színvonalas tájékoztatót kaptunk az Idegenvezetőtől.
Megismerhettük e kiemelkedően fontos katonai objektum eredeti feladatát, szerepét, a Haza védelmében betöltött dicső történetét.
A több mint 1,5 órás séta után még végigjártuk az egyéb látnivalókat, majd Kiss Géza nyá. ezredes úr / a győri nyugállományú katonák klubjának elnöke/ kalauzolásával betekintést nyerhettünk Komárom város történelmi múltjába, jelenébe.
A kora délutáni órákban átsétáltunk Révkomáromba, ahol meglátogattuk a monostori Erőd szlovákiai oldalát, a város nevezetességeit, tájékoztatót kaptunk a város múltjáról és jelenéről.
Rendkívül tanulságosak voltak számunkra az ott látottak. Megismerhettük hazánk történetének egy jelentős részét, katonatörténelmünk kiemelkedő múltját.
A kiránduláson részt vettek a Veterán Repülők kecskeméti szervezetének tagjai, rendőrségi nyugállományúak, és néhány olyan civil személy is, akik érdeklődést mutatnak a honvédség iránt.”

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete Kecskemét - 6000. Kecskemét Lechner Ö.u. 3
2018.06.12 21:44
„A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által kiírt pályázat eredményeként a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis támogatásával a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének tagjai június első napjaiban egy felejthetetlen kiránduláson vettek részt a Poroszlói Ökocentrumban. A megérkezést követően színvonalas tájékoztatót hallgattak meg a résztvevők a Park idegenvezetőjétől, majd megtekintették az állatkertet is. A nap fénypontja a nyilvános vidrashow volt, ahol szinte testközelből lehetett látni a különleges, kecses állatok mozgását, játékos viselkedését. A közel ötven fős látogatócsoportban részt vettek a Veterán Repülők kecskeméti szervezetének tagjai, valamint meghívottként olyan katonaözvegyek is , akik ugyan nem tagjai az Egyesületnek, de látva a kirándulás sikeres végrehajtását, bízunk abba, hogy rövid időn belül kérik felvételüket tagjaink sorába.”

Koppány Zoltán - Taszár
2018.05.28 06:08
Taszári ünnep
A somogyi katonai repülés egykori fellegvárában is megemlékeztek a 170 éves Magyar Honvédség születéséről. A helyi önkormányzat és a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Somogy Megyei Egyesülete (MVRSZ SME) által szervezett május 24-ei ünnepi eseményen díszvendégként Magyar Zoltán olimpiai és világbajnok tornászt és Vaskuti István olimpiai és világbajnok kenust köszönthette az ünneplő közönség.
A 170 évvel ezelőtti eseményekről Pataki Sándor, Taszár község polgármestere emlékezett meg, majd a taszári Rozmaring asszonykórus tagjai kedveskedtek katonadalokkal a jelenlévőknek. Az ünnepi esemény adott lehetőséget a kiemelkedő tevékenységet végzők elismerésére is. Pásztor István nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-dunántúli régiós elnöke a szövetség elismerését nyújtotta át Rajnai Vilmos nyugállományú törzszászlósnak. Az MVRSZ SME elnöksége az egyesület érdekében végzett önzetlen munkájáért emléktárgyat adományozott Kontsagh Sándor és Vogel József nyugállományú törzszászlósoknak.
A program különleges eseménye volt Kiss Dezső nyugállományú ezredes saját könyvének dedikálása az érdeklődők részére.
Az ünnepi megemlékezés zárásaként a megjelentek megkoszorúzták a taszári repülő emlékművet. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó parancsnokság nevében Horváth Zsolt százados kaposvári hadisírgondozó tiszt helyezte el a tisztelet virágait.
Mészáros Károly őrnagy

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete Kecskemét - Anyák Napi köszöntő
2018.05.21 15:40
„A Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete immár sokadik alkalommal május első klubösszejövetelén ismét köszöntötte az édesanyákat, nagyikat és dédi nagyikat.
A bensőséges hangulatú összejövetelen a virágokkal feldíszített klubhelyiségben az Egyesület elnöke meleg szavakkal köszöntötte az ünnepelteket, majd ezt követően alkalomhoz illő versekkel, prózai részletek felidézésével tették még hangulatosabbá ezt a szép napot.
Az est csúcspontja volt, amikor Balla Dömötörné nyá. zls 3. osztályos unokája Margelatu Szabina egy nagyon szép verset adott elő a megjelenteknek. A vers elhangzása után néhány nagyi szemében az öröm-és meghatottság jelei tették felejthetetlenné a produkciót.”
Kecskemét, 2018. május 18.
Csóka Tamás nyá. ezredes

Pető László - Kaposvár
2018.01.24 11:03
Beszámoló közgyűlés
2018. január 20-án megtartotta éves beszámoló közgyűlését egyesületünk. Megtisztelték részvételükkel rendezvényünket a Somogy Megyei Kormányhivatal, Kaposvár MJV Polgármesteri Hivatal, a Nyugdíjasok Szervezetei Somogy Megyei Szövetségének képviselői, valamint városunkban állomásozó katonai szervezetek parancsnokai. Az elnökség beszámolóját Pető László elnök tartotta. Ismertette a 2017-es évben végzett munkát, majd tájékoztatta a tagságot a 2018-as év tervezett feladatairól. A gazdálkodásról Szita Zoltán, míg a Felügyelő Bizottság munkájáról Virág Zoltánné tartott beszámolót. A közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta a beszámolókat, illetve határozatot hozott a 2018-as költségvetésről, tagdíjról és a programról. Első alkalommal kerül sor a Nemzetközi Nőnaphoz kapcsolódóan a Kaposvári Katona Özvegyek Találkozójára. A városban élő nagy létszámú nyugdíjas katonákat is találkozókra hívjuk. A MH fegyvernemi napjainak, csapatünnepeiknek időpontjában baráti beszélgetésre invitáljuk egykori kollégáinkat katonai iskoláikon szerzett első szakképzettségüknek megfelelően. (Lásd programok menüpontban!) A hivatalos rész után vacsorára és zenés szórakozásra került sor.
Read more: http://noszlopyghnyk.hupont.hu/4/hirek#ixzz555tzn06Q

Buza Vince - vince.buza@gmail.com
2018.01.08 19:52
Évbúcsúztató Téli Strázsa Túra Szabadszálláson
Az időjárás kegyeibe fogadta a túrázókat, hiszen hideg, de csapadék és szélmentes idő, felhőkön átszűrődő gyenge napsütés várta a 2017-es évet a természetben búcsúztatni szándékozó túrázókat a negyedik alkalommal megrendezett Téli Strázsa túrán.
A szervezőket is meglepte a nagy érdeklődés, hiszen eddig minden alkalommal100 fő alatt volt a résztvevők létszáma, most viszont közel 200 túrázó (184 fő) vágott neki a 10, vagy 20 kilométeres távnak.
A túrára az ország húsz településéről, többek között Szegedről, Százhalombattáról, Kecelről, Szolnokról, Budapestről, Somoskőújfaluból és sokan Kecskemétről érkeztek a természetbarátok. Örömünkre szolgált, hogy immár második alkalommal vett részt Strázsa túrán Mraayeveld Amelie, aki holland állampolgár (Rotterdam).

A szervezők helyi vállalkozók támogatásával gondoskodtak a résztvevők egészségéről, az elveszett kalória pótlásáról, hiszen a túra több pontján citromos tea, forralt bor, (ha valaki lemerészkedett Tóth János pincéjébe nagyon finom pálinka) gyümölcsök és édességek fogadták a résztvevőket.
„Két hete naponta nyolc kört gyalogoltam a sportpályán, hogy felkészüljek a túránkra. Nagyon szeretem ezt a vidéket” mondta Gáspár Ferencné (75), a Honvéd Nyugdíjas Klub elnökségi tagja, a túra egyik legidősebb résztvevője.
Azt mondják, a vér nem válik vízzé, Kling Zea Tara (3,5) a túraegyesület vezetőjének unokája, a legfiatalabb túrázóként teljesítette a 10 km-es távot.
Bánáti Csaba (75) szintén tagja az egyesület vezetésének, minden túrán és minden túra előkészítésében részt vesz. „Nagyon jó a „csapat” és nagyon jó hangulatban telnek a túra útvonal építések, karbantartások, de a túrák előkészítése is. A „házi” túrákon általában az unokáimmal együtt túrázok, a teljesítménytúrákon pedig a „logisztikai” feladatok várnak rám. Nagy örömmel tölt el, hogy egyre népszerűbbek rendezvényeink, egyre több túrázó és egyre több támogató tekinti fontosnak ezt a különösebb felkészülést nem igénylő mozgásformát.”
A távokat sikeresen teljesítők a célban a teljesítményt elismerő emléklapot és egy kis kalória pótló édességet kaptak, majd elfogyaszthatták a Zöld Ász étterem körmös pacal, vagy marhalábszár specialitását és egy korty forró ital mellett beszélhették át az év utolsó túrájának tapasztalatait.
Az egyesület következő nagyobb túrarendezvénye a Strázsa Honvéd Teljesítménytúra 2018. április 7-én.
Békés, boldog, túrázásban gazdag újesztendőt kívánunk minden túrázónak és találkozzunk a Strázsa-2018 Teljesítménytúrán.
A túráról beszámolt a Petőfi Népe riportere is, melyet itt olvashatsz: (https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/turazok-mekkaja-lett-szabadszallas-1159325/), az általa készült képeket itt tekintheted meg (https://www.baon.hu/galeria/rengetegen-vettek-reszt-teli-strazsa-turan/)
A facebookon további több száz fotót találsz a következő linken: https://www.facebook.com/StrazsaHonvedTeljesitmenytura/?ref=bookmarks