Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Faliújság - 2015

2015.12.19

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete - Kecskemét
2015.12.19 22:23
A kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete nevében Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet kívánok Köszönöm az egész évi együttműködést.
Csóka Tamás ny. ezredes
elnök

Pető László - Karácsonyi ünnepély
2015.12.18 18:28
A kaposvári Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja december 17-én a Helyőrségi Klubban hagyományainak megfelelően karácsonyi ünnepélyt rendezett. Az alkalomhoz illő műsorban fellépett a Kodály Zoltán zenei általános iskola rézfúvós együttese, a Noszlopy Gáspár nevét viselő közgazdasági szakközépiskola két tanulója verssel és gitár muzsikával, Obsitos dalkarunk, valamint két klubtagunk unokája. Sárközi Judit énekművész operett dalokkal és az "Ave Maria" éneklésével aratott nagy sikert. A karácsonyi köszöntőt Horváth József őrnagy , tábori lelkész tartotta. A műsor után a résztvevők az esti órákig derűs beszélgetéssel és finom sütemények, beiglik fogyasztásával töltötték az időt. Minden jelenlevő szerény ajándékcsomagot kapott. A rendezvényen résztvett Pásztor István nyá. ezredes a DDR vezetője.

Csóka Tamás ny. ezds - Kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Karácsonya
2015.12.18 17:28
„A kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete immár 14. alkalommal rendezte meg az Egyesület tagjainak közös Karácsonyát. A klub tagsága már nagyon várta, hogy együtt ünnepeljenek, feledve a napi gondokat, a hétköznapok egyhangúságát.
Az Egyesület elnökének üdvözlő szavai után most is, -mint évek óta- Bartos Gyuláné /Óvónéni/Egyesületünk vezetőségi tagja, az ünnepi alkalomra feldíszített Klubhelyiségben vezette le az érzelmekre, emlékekre ható kedves kis ünnepséget.
Miután köszöntötte a megjelenteket, megemlékezett az ünnep történetéről, fontosságáról.
Az ünnepséget, -mint már oly sokszor-, unokáink kedves kis műsora tette számunkra még felejthetetlenebbé. Csóka Botond 2. osztályos meséje, Váczi Kata óvodás műsora érzelmileg nagy hatást keltett a hallgatóság soraiban helyet foglaló idős emberekben, különösen az ott ülő nagyszülőkben.
A gyerekek műsora után az „idősebb” korosztály sem maradt tétlen. Az alkalomhoz illő versekkel, prózai részletek felolvasásával tették még színesebbé a közös ünneplést.
Az est további részében a”lányok” által készített finom sütemények, a „fiúk” hozta rövidebb és hosszabb italok elfogyasztása még tovább emelte a kialakult jó hangulatot.
Mindannyinkban megfogalmazódott az a gondolat, hogy ez a kis ünnepség is tovább erősítette az összetartozás erejét, fontosságát. A jövőben is folytatnunk kell az ilyen és hasonló „hagyomány” ápolást.”

Buza Vince - Túra a Vadasban
2015.12.14 21:58
Sikeresen rendezte meg a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub az ez évi negyedik túráját.
Egyre növekvő érdeklődés mutatkozik a klub Strázsa Turista Egyesülete által szervezett túrák iránt, hiszen vasárnap, 2015.12.13-án közel 130 fő látogatott el az izsáki Vadasban lebonyolított rendezvényre. Szép számmal érkeztek vendégek Szabadszállásról, de Kecskemétről, Kalocsáról, Kiskőrösről, de még a Dunántúli Bölcskéről is regisztráltunk túrázókat.
A túráról készült beszámolót itt olvashatod: (http://baratokfc.5mp.eu/web.php?a=baratokfc&o=R8cT6nAYdx) (a hivatkozást zárójel nélkül másold a böngészőbe)

Buza Vince - Idősek és özvegyek köszöntése
2015.12.14 21:54
Az idősek napja alkalmából ünnepi rendezvényt szervezett a katonaözvegyek és az özvegy katonák tiszteletére november 13-án a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub a József Attila Közösségi Házban. A rendezvényt Farkas Zoltán nyugállományú mérnők alezredes, a klub elnöke nyitotta meg, majd a köszöntőt követően Rozs János "Katonaözvegyekhez" című versével tisztelgett a megjelent özvegyek előtt. Az ünnepség részvevőit színvonalas műsorral köszöntötték az aerobik és néptánc csoport, a Nőszirmok Klub, valamint nosztalgia zenével Tóth László (Tocek) nyá tzls. A programot követően a klub vezetősége egy szerény állófogadáson köszöntötte a klub tagságát a meghívott katonaözvegyeket és a fellépőket. A klub elnökének köszöntőjét itt (http://5mp.eu/fajlok2/hnykszabadszallas/koszonto_www.5mp.eu_.doc) olvashatod el, a rendezvényen készült képeket, filmeket itt (https://photos.google.com/u/2/album/AF1QipM0b4ob-3Dp2c82V8XNHHyANtbAlkQAKvLSgYOt) nézheted meg. A hivatkozásokat zárójel nélkül másold a böngészőbe.

Csóka Tamás ny. ezredes - Ünnepeltek a Repülők és rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete
2015.10.25 15:58
„2015. október 9.-én ünnepelte megalakulásának 45. évfordulóját a kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete.
Az ünnepség első része Kecskemét város főterén a 2010-ben felállított Emlékkőnél kezdődött. A mintegy 100 fő megjelenését követően a hódmezővásárhelyi Katonazenekar a Himnusz hangjaival nyitotta meg az ünnepséget, a narrátor szerepében Bartos Gyuláné köszöntötte a megjelenteket. Majd Máté Imre ny. őrnagy ünnepi beszéde következett, aki méltatta az ünnep jelentőségét, emléket állítva az elmúlt 45 évnek. Újvári Ferenc saját költeményét szavalta el, mely erre az alkalomra íródott.
Ezt követően került sor a koszorúzásra. A zenekar lágy, kísérő hangjai mellett a Honvéd Vezérkar koszorúját Szabó József ezredes úr, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének koszorúját pedig Kelemen József ny. altábornagy úr helyezték el.
Kecskemét Megyei Jogú Város nevében dr. Homoki Tamás alpolgármester úr koszorúzott. A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis koszorúját dr.Jónás János alezredes úr tette az emlékmű talapzatára. Durgó Tamás százados MH. Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság Megyei Irodájának Vezetője valamint a Veterán Repülők kecskeméti szervezete nevében Őrs Ágoston ny.okl. mk. alezredes úrak tették tiszteletüket. Az ünneplő Egyesület nevében Csóka Tamás ny. ezredes, Tóth Dezsőné és Máté Imre ny. őrnagy helyezte el a megemlékezés koszorúját.
Az ünnepség első részének befejezéseként a Szózat hangjai csendültek fel és a Magyar takarodóval búcsúztunk a főtérről.
Felemelő érzés volt számunkra, hogy a főtéren nagyon sokan megálltak a járókelők közül és velünk ünnepeltek.
Ezt követően rövid séta után folytattuk az ünneplést az új helyszínen. Szalókiné dr Kiss Katalin az ünnepi program háziasszonyának üdvözlő szavai után Csóka Tamás ny. ezredes méltatta ünnepi beszédében az elmúlt 45 év kiemelkedő, -számunkra igen fontos események- felelevenítését. Tisztelettel szólt az alapítók elszántságáról, tenni akarásukról, elkötelezettségükről. Beszélt a Nyugállományúak Klubjának fontosságáról, céljáról, az eddig végzett kiemelkedő munkájáról, az idősek hétköznapjainak szebbé, gondtalanabbá tételéről. Szólt a jövő feladatairól, a fiatalabb nyugállományú katonák Egyesületünk munkájába való bevonásáról. Befejezésül köszönetet mondott a támogatóknak, segítőknek, azzal a céllal, hogy az 5 év múlva esedékes félévszázados ünnepséget együtt, hasonló hangulatban ünnepelhessék.
Ezután került sor a szalagok feltűzésére, az Egyesület zászlójára.
Megtiszteltetés volt számunkra, hogy vezető szerveink, és a velünk együttműködő Klubok 12 szalaggal ismerték el munkánkat, tiszteltek meg bennünket.
Ezt követően elismerések átadására került sor. Az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő munkáért, a közösségért végzett tevékenységért 16 fő részesült különböző szintű elismerésekben.
Az ünnepségünkön kialakult jó hangulatot még fokozta az Egyesület OBSITOS citerazenekarának műsora, ahol Kecskemét környéki nép-és katonadalok szerepeltek az együttes repertoárjában, záróaktusként Szabó Sándor tárogató játéka tette fel a koronát ünnepségünkre.
Az ízletes vacsora elfogyasztása pár pohár finom bor kíséretében, némi nosztalgiázással fűszerezve, a vidám táncot sem feledve tette emlékezetessé számunkra ezt a szép napot.”
Kecskemét, 2015. 10.
Csóka Tamás ny. ezredes
elnök

Soós Lajos - Megemlékezés Veszprémben
2015.10.23 17:54
A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete – a korábbi évek hagyományainak megfelelően – idén is megemlékezést tartott a 87. Bakony Harci-helikopter Ezred és jogelődjei emlékére, Veszprémben, a Táborállás parkban állított emlékműnél. Meghívásunknak a BEOSZ részéről Csomós Lajos ny. vezérőrnagy úr tett eleget, aki az MVRSZ képviseletében megjelent Gál István ny. ezredessel koszorút helyezett el az emlékműnél. Rendezvényünkről - melyre 2015. 10. 16-án került sor - egyesületünk tagtársa Balogh Ákos tudósított. A cikk, s a hozzátartozó képsor, az alábbi helyen megtekinthető, letölthető.
https://veol.hu/hirek/a-bakony-harcihelikopter-ezred-emleke-orok-mint-a-kobe-vesett-szo-1733273
https://veol.hu/galeria?block=plt_modal_gallery&galery=2461415
Soós Lajos, VREVE elnök

Pető László - Nemzeti gyásznap Újvárfalván névadónk szülőházánál
2015.10.07 08:19
Nemzeti gyásznap Újvárfalván névadónk szülőházánál
Kossuth őt nevezte a XIX. század legbátrabb emberének, helye ott van 1848-as forradalmunk legnagyobb alakjainak panteonjában. Noszlopy Gáspár honvédőrnagy, kormánybiztosról, az 1848–49-es szabadságharcot követő függetlenségi szervezkedések egyik vezetőjéről, vértanújáról mondta ezt Áder János köztársasági elnök október 6., nemzeti gyásznapunk alkalmából tartott emlékező beszédében kedden Újvárfalván, a Noszlopy Kúriánál, majd hozzátette: boldog az a nemzet, amelynek legkisebb falvai is olyan nagyszerű fiakat adnak a hazának, mint Noszlopy Gáspár, Újvárfalva szülötte.
Egyesületünk – a településsel kialakított jó együttmüködésnek köszönhetően - mintegy 50 fővel képviseltette magát a megemlékezésen. Obsitos dalárdánk az alkalomhoz illő énekszámok előadásával hozzájárult a rendezvény ünnepélyességéhez.
A megemlékezést és a műsorszámokat követően a köztársasági elnök koszorút helyezett el a Noszlopy szülőházának falán lévő emléktáblánál Somogy és Újvárfalva vezetőinek társaságában.

Berdó Gábor Károly - 2015. 11. 11. 11 ÓRA 11 PERC NEMZETKÖZI GYERTYAGYÚJTÁSI AKCIÓ
2015.09.11 10:28
NEMZETKÖZI GYERTYAGYÚJTÁSI AKCIÓ
A Krajczáros Alapítvány ötödik éve valósítja meg nemzetközi gyertyagyújtási akcióját. Céljuk, 2018-ig az EP által hivatalosan érvénybe léptetni a harctéren elesett katonák Nemzetközi Emléknapját. Idén is várják a csatlakozókat, november 11-én 11 óra 11 perckor 1-1 szál gyertya meggyújtásával.
Tavaly 15 országból 18 ezer főtől érkezett fotókkal, videókkal alátámasztott visszacsatolás. Az elmúlt évben a fővédnök a dévai ferences szerzetes, Böjte Csaba volt. Az idei akció arculatát adó személyiségek felkérése folyamatban van, de a kuratórium minden erre szóló javaslatot szívesen fogad.(https://www.youtube.com/watch?v=DJasFzL3EWk )
Úgy tűnhet korán van még a 2015. évi akció előkészítéséhez, ám a szövetség jellegű formációk esetében időt kell hagyni a mérlegelésre és a tagszervezetekhez továbbításra.
Az eszkalációs technika lényege a programnak: minél többek érezzék a sajátjuknak az akcióban részvételt, a mögötte lévő tartalmat. Nem érdemi kérdés, hogy az alapítvány neve legyen elől, fontosabb, hogy közös erővel, mindenki a saját arcával és nevével hirdesse e projektet és a multiplikátor hatással valósuljon meg a közvélemény formálás
1) Gondolatiság a projekthez:
– a csatatereken maradt a déd- és ükapáink helytállásának ébren tartása a közgondolkodásban, a jövő nemzedékébe való átültető célt prioritással kezelve;
– nemzetközi méretekben a figyelmet ráirányítani a BÉKE fontosságára, megőrzésének szükségességére, különös tekintettel a világunkban ma is folyó háborúk borzalmaira;
– az I. vh centenáriuma és a II. vh befejezésének 70. évfordulója alkalmából gyakorolni Európában a közös emlékezetet, ösztönözni a megbékélést. Hasonló nemzetközi minta: az angolszász térségben a Poppy Day (piros pipacs szimbólum) – Remembrance Day
Stratégiai cél: 2018-ig az EP által hivatalosan érvénybe léptetni a HARCTÉREN ELESETT KATONÁK nemzetközi emléknapját,
2. az akció lefolyása: november 11-én 11 ó 11 perckor 1-1 szál gyertya meggyújtása egyénileg vagy csoportosan:
= minimum vállalás: munkahelyen, iskolában, vagy “bárhol” egyénileg,
= bővített vállalás: rátermett civil formáció koordinálásával flashmob jelleggel, ám előzetesen szervezett keretek közé illesztve a településeken egy-egy emlékműnél vagy katonai temetőben csoportos megemlékezés tartása.
A realizálásról email-ben (krajczaros16@gmail.com ) fotókkal, rövid tájékoztató visszacsatolást várnak a szervezők (résztvevők száma, fogadtatás, program, jövőre nézve álláspont, stb.) és örömmel veszik a csatlakozóktól szervezeti honlapjukon és FB oldalukon való megjelenítést. A kegyeleti kultúra különös része a történelmünket, az emberi emlékezetet őrző tevékenységnek.
E munkát csakis széles társadalmi támogatottsággal lehet eredményesen végezni. Ezzel együtt azonban különösen fontos, hogy mindebben az életútjukkal, egyéni teljesítményükkel követésre méltó – a jövő nemzedékének példa értékű neves – személyiségek is részesei legyenek.
A szervezők nem kívánnak konkurálni sem egyes nemzetek hősi emléknapjával, sem Trianon – számunkra ugyan fájdalmas – következményeit nem szeretnék érinteni. Kiemelik, hogy már szinte minden napra jut egy-egy “világnap”, ezért is érzik fontosnak a hazájukért életüket adó katonákra való emlékezet ébrentartására november 11-én lehetőséget teremteni. A szándékuk szerint élő gyakorlattá tételéhez – a hagyományt meghonosító nem kevés és éveken, országhatárokon átívelő szervező munkán túlmenően – lényegében nem szükséges egyéni ráfordítás. A projekthez pénzügyi keretek a korábbi években sem álltak rendelkezésre.

Berdó Gábor Károly - 2015. szeptember 25-én ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját a Gábor Áron Honvéd Nyugállományúak Klubja
2015.09.11 10:13
2015. szeptember 25-én ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját Várpalotán a Gábor Áron Honvéd Nyugállományúak Klubja.
A klub Dobszai József nyugalmazott alezredes úr vezetésével a Közép-dunántúli Régió egyik legeredményesebb és legaktívabb szervezete.
Tagjainak aktivitása minden elismerést megérdemel. Rengeteg saját szervezésű rendezvényük mellett részt vesznek a régió és a BEOSZ által rendezett programokon. Minden köszönetet megérdemel a balatonkenesei BEOSZ Emlékpark áthelyezése és karbantartása során végzett munkájuk.
Elidegeníthetetlen részét képezik Várpalota közéletének. A várossal fenntartott kapcsolataik példaértékűek.
További sok sikert kívánok a klubnak a Közép-dunántúli Régió minden tagszervezete nevében.

Berdó Gábor Károly - 2015. szeptember 18. Wathay Emléknap és Wathay Emlékkiállítás
2015.09.10 13:20
A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület 2015. szeptember 18-án ismételten megrendezi immár hagyományosnak mondható WATHAY EMLÉKNAP elnevezésű rendezvényét.
Idén a megemlékezés két részből áll.
14,00 órakor a Prohászka ligetben, Wathay Ferenc szobránál katonai tiszteletadás melletti TÖRTÉNELMI MEGEMLÉKEZÉSRE ÉS KOSZORÚZÁSRA, ahol emlékezünk a város 1601-ben történt ideiglenes felszabadítására, és Wathay Ferencre, a vár vicekapitányára, a katonára és költőre.
Ezt követően 15,30-tól a Táncházban kerül sor a WATHAY EMLÉKKIÁLLÍTÁS megnyitójára, ahol bemutatjuk Wathay Ferenc életének, katonai tevékenységének, fogságba hurcolásának, jelentősebb állomásait, illetve a Wathay Kódexnek nevezett énekeskönyvének részleteit.
A kiállítást Bátonyi Pál nyugalmazott ezredes úr, a Wathay család leszármazottja nyitja meg.
Várjuk meghívott vendégeinket, a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek vezetőit és tagjait, a székesfehérvári érdeklődő fiatalabb és idősebb korosztály tagjait.

Horváth Balázs - Honvédtalálkozó, öregdiák találkozó és BEOSZ DAR találkozó Szabadszálláson II.
2015.07.14 12:18
A találkozó - hagyományainknak megfelelően – az elhunyt társaink, bajtársaink emlékét őrző Szabadszállási Honvéd Emlékhely kopjafái előtti főhajtással, tiszteletadással, emlékezéssel folytatódott. 2003-ban állíttatott az első jelfa a katonák, 2009-ben az édestestvére, a honvédségi dolgozók emlékére, amelyek - vállvetve - egymás mellett állva hirdetik: „… együtt a szolgálatban, együtt a halálban …” Az emlékhelyen nagytiszteletű Máté Sándor alezredes, református tábori lelkész úr kérte Isten áldását elhunytaink emlékére. A kopjafáknál koszorút helyeztek el Baráth tábornok úr, a BEOSZ, a BEOSZ DaR, a kiskőrösi társegyesület, városunk polgármestere, egyesületünk elnöke és az egykori parancsnokok.
A lakótelepi emlékparknál Szabó János ny. mk. vezérőrnagy szólt a megjelentekhez, majd a parancsnokok megkoszorúzták a harckocsi dandár emlékoszlopát és Hunyadi Mátyás emlékszobrát. Barát tábornok koszorút helyezett el az emlékszobornál. Koszorút helyeztek el az évfordulók alkalmából a rakétaosztály és a szakközépiskola emlékköveihez. A megemlékezés a hagyományos emlékkövi virágelhelyezéssel zárult.
A 2014-ben átadott Hunyadi Mátyás Emlékmúzeum fejlesztése újabb állomásához érkezett. A Honvéd Találkozó részeként, az évforduló alkalmából került átadásra és megnyitásra a Gépjárműtechnikai Tiszthelyettesképző Szakközépiskola emlékszobája. A szalagot az átadó Baráth tábornok, az egyesület elnöke, Farkas alezredes és az iskola első vezetője, Kelemen alezredes vágták át.
A találkozó egy kései, de annál jobban eső ebéddel zárult. A programok azonban még nem értek véget. Az öregdiák találkozó iskolasorakozóval, majd a másnap délig tartó baráti találkozó eseményeivel folytatódott. De ebéd után zárult a Dél-alföldi Régió rendezvénye is.
Továbbra is fontos megemlíteni a találkozó kapcsán, hogy egyrészt kérik a szervezők, hogy az egykori munkatársak ne csak a hívó szóra várjanak, hanem keressék meg egymást és csoportosan jelentkezzenek be a szervezőknél a találkozóra, hiszen az egykori munkatársak tudnak szoros kapcsolatot tartani, Ők tudnak könnyen vagy könnyebben - és talán hatékonyabban - egymásra találni.
Másrészt, aki bármilyen formában fényképpel, tárgyi emlékkel, szöveges visszaemlékezéssel (vagy ezek másolatával) támogatni tudja, szeretné, akarja a múzeum fejlesztését, vagy egy, a Szabadszállás katonatörténetét összefoglaló kiadvány elkészítését, kérjük, keresse a Klub vezetőségét.
Végezetül! Köszönet illet mindenkit, aki bármilyen formában részt vett a XI. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozó és kapcsolódó rendezvényei előkészítésében, megtartásában, a múzeum fejlesztésében, az új emlékszoba kialakításában. Köszönjük az anyagi támogatásokat és hozzájárulásokat. Köszönjük a fellépők kedves műsorát.
A rendezvényről készült képeket megtalálod a facebook "MN7260", "MN 7038", "szabadszálláson jártunk" oldalain, valamint a nyugdíjas klub által készített képeket és vágatlan videokat az alábbi oldalon: https://drive.google.com/folderview?id=0B44H8h9iIDa0fjRQRGluM3p1MlMtWUpkd3VRQ3VWTkpNT05GX1ZiQ0N1b0tKVGF2OTlud3c&usp=sharing

Horváth Balázs - Honvédtalálkozó, öregdiák találkozó és BEOSZ DAR találkozó Szabadszálláson I.
2015.07.14 12:17
Kellemes, szellős és napsütéses reggelen kezdett erősödni a mozgás a József Attila Közösségi Ház parkjában és előterében. Először csak a szervezők és rendezők tették a dolgukat, végezték az utolsó simításokat a vendégváráshoz, de hamarosan megjelentek a XI. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozó résztvevői is.
Gyorsan betöltötte a teret az egymásra találás hangos ovációja, az „azonnal és mindent és előbb, mint te, el akarok mondani neked” zsivaja. Széles mosoly, forró feketekávé és finom pogácsa fogadta az újonnan érkezőket. A gyülekezés „káosza” alatt volt idő megtekinteni a szabadszállási képzőművészek műveinek kiállítását is.
A színházteremben a Himnusz, dörmögős-morgós éneklésével vette kezdetét a hivatalos találkozó. A résztvevők és a meghívottak köszöntését követően, Farkas Zoltán ny. mk. alezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke nyitotta meg a rendezvényt, amely
- az MN 2067, a 104/2. honi légvédelmi rakétaosztály megalakulásának 55., felszámolásának 25. évfordulója (1960-1990.), valamint
- a Magyar Néphadsereg Gépjárműtechnikai Tiszthelyettes- és Szakmunkásképző Iskola, illetve Magyar Néphadsereg, később Magyar Honvédség Gépjárműtechnikai Tiszthelyettesképző Szakközépiskola megalakulásának 40. évfordulója (1975/1981-1998) jegyében került összehívásra.
- Csatlakozott rendezvényünkhöz a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió XIX. Régiós Bajtársi és XIII. Kistérségi Találkozója is, ? és nem feledkeztünk meg arról sem, hogy településünk most, a Szabadszállási Városi Napok keretében ünnepelte várossá avatásának huszadik évfordulóját! (1995. július 01-jével lett város.)
Az évfordulók kapcsán nem maradhattak el a megemlékezések, melyek sorát Holczmann Mihály ny. őrnagy úr kezdte, aki a rakétaosztály kezdet és vég évfordulói kapcsán a csapat történetéről, működéséről szólt a jelenlévőkhöz.
Kelemen György ny. mk. alezredes úr, az iskola első igazgatóhelyettese elevenítette fel a 40 évvel ezelőtti történéseket, a Magyar Néphadsereg Gépjárműtechnikai Tiszthelyettes- és Szakmunkásképző Iskola megalakításának, működése megkezdésének eseményeit, majd Bencze András ny. mk. alezredes úr, a Gépjárműtechnikai Tiszthelyettesképző Szakközépiskola igazgatója zárta a visszaemlékezést az iskola és felszámolása történetével.
Frissítő élményt jelentett a résztvevők számára Török László tanár úr nagyszerű előadásában Parti Nagy Lajos Szívlapát című verse, majd a Szász Károly Református Kórus szívet-lelket melengető öröméneklése és a kórust követő Ezüst Kopogók Néptánc Együttese iskolás csoportjának pezsdítő ütemű táncbemutatója.
E kis kitérő után Baráth István dandártábornok úr, az MH Logisztikai Központ parancsnoka adott tájékoztatót a páncélos- és gépjármű technikai tiszthelyettesek, altisztek és képzésük, valamint a szakma jelenlegi helyzetéről. Majd ismertetésre került Frigyer László mk. vezérőrnagy, a szakmunkásképző iskola első növendékei egyikének, a találkozón megjelentekhez szóló levele.
A Dél-alföldi Régió rendezvénye kapcsán köszöntötte a jelenlévőket Kelemen József ny. altábornagy, a BEOSZ, és dr. Kovács György ny. mk. ezredes, a régió elnöke.
Szót kért Dankó József ny. őrnagy, egykori katonatársunk, aki elmondta, hogy nemrégiben kapott köszöntő levelet a Magyar Honvédség vezetőitől, nyolcvanadik születésnapja alkalmából, és ennek apropóján, elérzékenyülve kérte a jelenlévőket, hogy amikor a katonákról beszélünk, és a katonákat köszöntjük, ne feledkezzünk meg arról, hogy a szolgálatteljesítés biztos hátterét a család, a feleségek adják. Nekik is jár – mindig – a köszönet!
A találkozó résztvevőinek köszöntése dr. Báldy Zoltán, városunk polgármestere szavaival fejeződött be, aki kiemelte a néhai helyőrség katonáinak, polgári dolgozóinak a település életében betöltött fontos szerepét.
A színháztermi eseményeket a Kiskun Népdalkör és a Vadrózsák Citerazenekar katonanóta csokra zárta.

Buza Vince - Kispályás foci a Honvéd Hétvége keretében Szabadszálláson
2015.07.14 12:04
A szabadszállási Fc. Liverpool csapata nyerte a kispályás labdarúgó tornát. Az időjárásra és a férfias küzdelemre sem panaszkodhatott az a 120-150 sportoló és szurkoló, aki részt vett, illetve kilátogatott 2015. július 11-én a városi sportpályára.
A városi napok, illetve a honvéd hétvége keretében Szabadszállás várossá avatásának 20. évfordulója tiszteletére – illetve megemlékezve a helyőrségben szolgált, ebben az évben jubileumukat ünneplő katonai szervezetekről is –, kispályás labdarúgó tornát szervezett a Honvéd Nyugdíjas Klub 2015. július 11-én 8 órától a sportpályán.
Az immár a 7. alkalommal megrendezésre került versenyen a Budapestről, Kecskemétről, Izsákról és Szabadszállásról érkező, összesen 7 csapat mérte össze tudását.
Farkas Zoltán ny. mk. alezredes, a honvéd nyugdíjas klub elnöke megnyitóját követően – melyet megtisztelt dr. Báldy Zoltán, városunk polgármestere is – két csoportban, körmérkőzéseken, heves küzdelmek során döntötték el a csapatok, hogy kik játszhatnak majd a dobogós helyezésekért. A kemény, helyenként szikrázó összecsapások eredményeként végül két szabadszállási csapat került a döntőbe, melyet az erre az alkalomra összeállt, Kovács Sándor által vezetett Fc. Liverpool nyert meg.
A torna végeredménye:
7. helyezett: Barátok Fc., Szabadszállás
6. helyezett: Soldiers, Szabadszállás
5. helyezett: MH Anyagellátó Raktárbázis Bázisparancsnokság, Kecskemét (Hetény)
4. helyezett: Izsáki vegyes
3. helyezett: MH Anyagellátó Raktárbázis, Budapest
2. helyezett: Mapet Power, Szabadszállás
1. helyezett: Fc. Liverpool, Szabadszállás
A torna legjobb góllövője: Halász László, Fc. Liverpool;
A torna legjobb kapusa: Sztakó Tibor, Mapet Power;
A torna legjobb játékosa: Kovács Péter, MH ARB BPH, Kecskemét
Az eredményhirdetés végén különdíjak átadására került sor:
• Bugyi András alezredes az MH ARB parancsnoka nevében különdíjat adott át a torna legsportszerűbb csapata, az Izsáki vegyes csapat részére;
• Farkas Zoltán ny. mk. alez. a klub elnöke a klub által felajánlott különdíjat a torna legjobb katonacsapata, az MH ARB Budapest részére adta át;
• Dr. Báldy Zoltán polgármester a város különdíját adta át a Barátok Fc. csapata részére a város és a nyugdíjas klub között kialakult jó együttműködés és a torna hosszú évek óta tartó sikeres megrendezése elismeréséül.
A közel egész napos küzdelem után a csapatok a Zöld-Ász vendéglőben egy kiadós ebéd és egy pohár sör mellett beszélték meg a tapasztalatokat. Köszönet a csapatoknak (különösen a honvéd csapatoknak) és a szurkolóknak, hozzátartozóknak, hogy megtisztelték rendezvényünket és megköszönöm támogatóinknak is a segítségét mellyel hozzájárultak a rendezvény eredményes lebonyolításához.

Buza Vince - Képek a szabadszállási kispályás foci tornáról
2015.07.14 12:09
Sok-sok képet nézhetsz meg és tölthetsz le a következő oldalról: https://drive.google.com/folderview?id=0B_OHC5cQc7nZfnRrcDBDeGhBREJsTUpBUnBLUnVUN0JyRjNaTTlYR3pwNEpMUl9WZTczSjg&usp=sharing
Facebook-on itt talál híreket a tornáról: https://www.facebook.com/groups/524233840987201/?fref=nf

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete - Tapasztalatcsere és kirándulás Dunaújvárosban
2015.06.30 22:20
„A kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének tagjai a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége támogatásával látogatást tett a Dunaújvárosba.
Örömmel és izgalommal készültünk erre a látogatásra, szerettük volna megismerni a város történelmi múltját, nevezetességeit. Ehhez alapvetően járult hozzá Csécs István nyá. alezredes Úr, a dunaújvárosi Honvéd Klub elnöke.
Nagy lelkesedéssel tájékoztatott bennünket a Honvéd Klub életéről, város történelmi nevezetességeiről, részletes tájékoztatást adott katona múltjáról. Meghallgattuk a város fejlődéséről szóló tájékoztatót, csodáltuk a gondozott parkok szépségét, a szellős, levegős város jelenét.
Ezt követően meglátogattuk az 1848-as Emlékművet, ahol koszorút helyeztünk el, ápolva történelmi hagyományunkat, dicső történelmi múltunkat.
A finom és kiadós ebédet követően sétát tettünk a szoborparkban, felültünk a „Muki”mozdonyra, elismerően szóltunk a szépen felújított főtérről.
A közeljövőben 45. születésnapját ünneplő Klubunk ezzel a kirándulással kívánta még emlékezetesebbé tenni jeles évfordulónkat. „
Csóka Tamás nyá. ezredes

Buza Vince - Két túra egy hétvégén
2015.06.23 10:35
Nagyüzem volt a június 20-i hétvégén a Szabadszállás és Kunadacs közötti erdőkben. A Szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub túra szakága három táv kijelölésével készült a meghirdetett Nyári Strázsa túrára.
A jelentkezők az igazán kellemes időben a 21, a 15 és az 5 km-es távok közül választhattak, hogy a túra jelmondatának megfelelően „tegyenek néhány lépést az egészségükért”.
Közel 90 ember – többségében helyiek, de érkeztek Kecelről, Kecskemétről és Budapestről is – vett részt a rendezvényen és 79-en teljesítették is valamelyik távot. A célban a rendezők egy emléklappal kedveskedtek a túrázóknak a teljesítés igazolásaként, majd jöhetett a finom babgulyás a Tóth-tanya melletti „tölgyes”-ben.
A klub elnöksége egy emléklap átadásával külön megemlékezett a legfiatalabb (Kling Zea Tara, Budapesti, 1 éves) és legidősebb (Kristóf Károlyné, Szabadszállási, 80 éves) részvevőről, valamint a túrázó, ez évben kerek évfordulójukat ünneplő klubtagokról.
A rendezők szombaton már rutinosan végezték feladataikat, hiszen 19-én pénteken a Bács-Kiskun megyei közszolgálati dolgozók XIII. alkalommal megrendezett sportnapja keretében ugyan ezeket a pályákat használva szerveztek túrát a közel 50 jelentkező részére.
Találkozzunk az Őszi túrán, szeptember 19-én, mely a következő helyi szervezésű túrája lesz a csapatnak.
Sok-sok kép és észrevételek a szakág facebook oldalán: https://www.facebook.com/pages/Str%C3%A1zsa-Honv%C3%A9d-Teljes%C3%ADtm%C3%A9nyt%C3%BAra/1420067301611618

Farkas Zoltán nyá.mk.alez. - Kirándulás Hollókőre
2015.06.15 23:05
A Szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub és a Nőszirmok Klub szervezésében június 13-án kiránduláson vettek részt a klub tagjai Hollókőn. A buszunk zsúfolásig megtelt de a kezdeti nehézségek után jó hangulatban érkeztünk meg Hollókőre.
A Cserhát egyik ékköve ez a kis település amely a Szár hegyen álló, a XIII. század elején épült vár alatt helyezkedik el. A vár a végvárak sorába tartozott míg 1711-ben Lipót császár parancsára felrobbantották. A jelenlegi helyreállított várban sok érdekesség található és gyönyörű a kilátás a nógrádi tájra.
A falut 1964-ben műemlék faluvá nyilvánították,majd 1988-tól a világörökség részét képezi.
A kistelepülésen a falu jelképét képező katolikus templom mellett több múzeum is megtalálható, melyek igényesen, szépen berendezettek, őrizve a palócok tárgyi emlékanyagát, a település építő és lakáskultúráját. A kis boltokban nagyon sok apró emléktárgyat lehetett vásárolni, közöttük a jellegzetes palóc szőtteseket és fafaragásokat. A vendéglőkben is fogyaszthattunk ízletes, hamisítatlan palóc ételeket.
Utunkat hazafelé Ócsa felé vettük és megtekintettük a a város és talán az egész régió egyik legérdekesebb műemlékét a premontrei rend által alapított apátsági templomot. A templom a román és a gótikus stílus érdekes keveredése. Az évszázadok során volt katolikus templom, a törökök dzsáminak használták majd a reformátusok vették birtokba. Megtudtuk az érdekes templomi ismertetőből, hogy a katolikusok a 18. században vissza akarták kapni a templomot, de Mária Terézia úgy rendelkezett, hogy ha a váci püspök be tud jutni a templomba akkor visszakerül a katolikusokhoz. A protestánsok azonban annyian gyűltek össze a templomban, hogy a püspök nem tudott bemenni, így az maradt a reformátusoké.
Örkényben a nagy meleg enyhítésére megálltunk fagylaltozni, sörözni. Hazafelé még sikerült egy-két nótát is elénekelni, így a nagy meleg ellenére jó hangulatú kirándulást tettünk.

Pető László - A Magyar Honvédelem Napja Kaposváron
2015.05.25 15:19
Magyar Honvédelem Napja Kaposváron
1849. május 21. Budavár visszafoglalása, 1945. május 9. a II. világháború befejezése az európai hadszíntereken. Két dátum, a magyar nép számára két kiemelkedő jelentőségű történelmi esemény. Az egyik 1992 óta Magyar Honvédelem Napja, a másik pedig a Győzelem napja, illetve Európa nap.
A Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja ebből az alkalomból 2015. május 20-án Kaposváron a Berzsenyi parkban lévő 44. gyalog ezred emlékművénél ünnepi megemlékezést tartott.
Sajátossága volt rendezvénynek, hogy a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége ezt a rendezvényt választotta a megye szerte történt és történő megemlékezései központi helyszínéül.
Az ünnepségen a megemlékezést Fehér Zoltán, a Somogy Megyei Kormány Hivatal igazgatója tartotta. Kihangsúlyozta, hogy május huszonegyedike ünnep minden magyar katona s a honvédelem ügyét szívén viselő minden magyar állampolgár számára. Mindenekelőtt az emlékezés és a tisztelgés napja. Emlékezünk régmúlt idők honvédő harcaira és tisztelgünk a testi mivoltukban már réges-régen elporladt hős katonák, nagy személyiségek, s a mára már névtelenné lett, a hont életük árán is megvédő harcosok emléke, áldozata előtt. Elismerjük a jelen honvédőinek áldozatos tevékenységét.
A megemlékezésen Stikel János nyugállományú ezredes a Nyugdíjasok Szervezetei Somogy Megyei Szövetségének elnöke beszédében utalt rá, hogy a Szövetség elnöksége úgy gondolja, hogy erkölcsi kötelességünk emlékezni, fejet hajtani azok emléke előtt, akiknek a II. világháború folyamán katonaként, polgári áldozatként, hadifogolyként, a koncentrációs táborok foglyaként ért véget az élete. Erkölcsi kötelességünknek tekintjük, hogy osztozzunk azon tagjaink és a szervezetünkön kívüli nyugdíjasok emlékező gyászában, akiknek a szívéből soha nem fog kihunyni az édesapa, a testvér, a szülő, a nagyszülő, a rokon elvesztése felett érzett fájdalom.
A rendezvényen részt vett a Borhi Zsombor Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere, városban állomásozó katonai szervezetek parancsnokai, civil szervezetek vezetői és tagjai, középiskolai tanulók, valamint nyugállományú tábornokok, tisztek, altisztek és polgári személyek. Az ünnepségen közreműködött a Helyőrségi Honvéd zenekar, a Kaposvár MJV kulturális kistérség összevont énekkara, Bózsa Sándorné versmondó, valamint a Somogyi Hagyományőrző Huszár egyesület tagjai.
A program a Helyőrségi Klubban baráti beszélgetéssel zárult.
Pető László

Oláh László - Debrecen
2015.05.05 09:42
Kiállítás Debrecenben
Ezekben a napokban világ számos országában emlékeznek a második világháború befejezésére.
Hetven évvel ezelőtt Európában elhallgattak a fegyverek. A legszebb férfikorban, különböző frontokon harcoló katonák, akik közül sokan nem térhettek haza szeretteikhez, továbbá ártatlan polgári lakosok- áldozatai voltak minden idők legborzalmasabb történelmi időszakának.
A Bocskai István Bajtársi Egyesület- általa az elmúlt évben megrendezett „Nagy Háború” centenáriumi kiállítás sikerének hatására- a napokban aktivistáinak közreműködésével- egy újabb kiállítás megrendezésével állított emléket azoknak a hős katonáknak, ártatlan polgári lakosságnak, akik életüket áldozták fel a kegyetlen háborúban.
Április 22.-én a MH. Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH. HKNYP.) 2.Katonai Igazgatási Központban nyílt meg az egyesületünk szervezésében „Versaillestől Párizsig” címmel az emlékkiállítás.
A debreceni központ mindig is kiemelkedő figyelmet fordított a kultúra és a hagyományok ápolására. Ennek megfelelően a Nagysándor József Laktanya számos alkalommal adott már otthont a múlt egyes kiemelkedő eseményeit megidéző kiállításnak.
Az ünnepélyes megnyitón – Nagy Zoltán mk. alezredes Központ parancsnok kíséretében- részt vett Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka, aki beszédében megköszönte az alkotók és a szervezők munkáját, és azt az együttműködést, amely révén létrejöhetett a kiállítás.
Továbbá Drót László ezredes, a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnok helyettese, Polyák András alezredes a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének elnöke, Rácz Gabriella Mikepércs alpolgármestere, dr. Pető Zsolt a Kratochvil Károly Honvéd Szakközépiskola és Kollégium nevelője-diákjaival, Szarka János nyá. ezredes a Bocskai István Bajtársi Egyesület elnöke, valamint számtalan érdeklődő.
.A kiállítás ötletgazdája- Oláh László nyá. alezredes- az egyesület hagyományőrzéssel megbízott vezetőségi tagja- megnyitójában és az Európa Rádiónak adott nyilatkozatában is elmondta:
„ Fiataljaink jelentős részének (esetenként szüleiknek is) igencsak hiányosak nemzeti, történelmi ismereteik. Kiállításunknak azért adtuk „Versaillestől Párizsig” címet, mert Magyarország alapvetően a Versailles-i (Trianon) békeszerződés következményeként- a fasiszta államszövetség csatlósaként került a második világháborúba. A magyar történelem ezen időszaka közelebb áll hozzánk, mi alakítjuk, nekünk kell a történelmi felelősséget vállalni mindenkori cselekedeteinkért. Természetesen a nemzeti vonatkozásokat nem lehet kiszakítani a nemzetközi körülményekből.”
Az egy héten át tartó kiállítást több iskolás csoport, a Hajdú-Bihar Megyei Nyugdíjas Szövetség és egyesületünk tagjai, történészek, valamint érdeklődő egyéni látogatók jelentős számban tekintették meg. Elismerő véleményeiket a kiállítás vendégkönyvében rögzítették.
Az emlékkiállítást- vándorkiállításként- több helyszínen is bemutatjuk. Legközelebb a Debreceni Művelődési Központ Újkert Közösségi Házában a városi Simonyi Napok keretében- május 8.-án kerül megnyitásra. Már eddig is több civil szervezet, bajtársi egyesület jelezte igényét bemutatására.
Oláh László nyá. alezredes

Berdó Gábor Károly - Székesfehérvár
2015.04.26 19:20
Tisztelt Partnereink, Kedves Barátaink!
2015. április 30-án, 15,00 órai kezdettel Székesfehérváron, a Prohászka ligetben, névadónk, Wathay Ferenc szobránál egyesületünk megemlékezést tart Wathay Ferencről, a török-kori Székesfehérvárról, illetve a Várkörút és a Prohászka liget felújítása kapcsán bemutatjuk elképzeléseinket arra vonatkozóan, hogyan lehetne a ligetet közösségi térré tenni, programokkal megtölteni.
Ezt követően a Helyőrségi Művelődési Otthon színháztermében bemutatjuk az esemény kapcsán megjelentetett kiadványunkat, amelyben olyan személyiségek vállaltak írásaikkal szerepet, mint Dr Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Bobory Zoltán író, költő, a Vörösmarty Társaság és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke, Dr Siklósi Gyula történész professzor, Bátonyi Pál nyugállományú ezredes, a Wathay család leszármazottja, Pálfi Imre Wathay szülőfalujának volt polgármestere, és nem utolsósorban Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke. A kiadványban bemutatjuk egyesületünk életét és törekvéseit.
MINDENKIT HÍVUNK ÉS VÁRUNK A RENDEZVÉNYRE!
Információk még az egyesület honlapján és facebook oldalán. www.wathaybajtarsiegyesulet.hupont.hu facebook Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület

Berdó Gábor Károly - Székesfehérvár
2015.04.12 14:11
A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület 2015. március 30-án tartotta éves beszámoló közgyűlését.
A közgyűlést megtisztelte jelenlétével Tóth Csaba mk. alezredes, a MH HKNYP 3. sz. KIK parancsnoka, valamint székesfehérvári partnerszervezetinket képviselve Kauferné Víg Márta asszony, a MATASZ F.M. elnöke, Vadon Gábor nyá. ezredes úr, a F.M. Honvéd Nyugállományúak Székesfehétrvári Klubjának elnöke, Lévai Miklós nyá. alezredes és vitéz Mordényi Endre rehab. százados a HOHE F. M. elnöke és vezetőségi tagja, Szabó József nyá. alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök F.M. szervezetének alelnöke.
A közgyűlés, miután elfogadta a napirendet és a tisztségviselők személyét, határozatokat hozott. Jóváhagyta az elnökség és a felügyelőbizottság beszámolóját. Jóváhagyta az elnökség által az elmúlt évben előkészített és aláírt együttműködési megállapodásokat a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetséggel és a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjával. Elfogadta az elnökség gazdálkodási beszámolóját, ezt követően határozott az egyesület 2015. évi munkatervéről és gazdálkodási tervéről.
Az egyesület közgyűlése tudomásul vette Álland József nyugállományú alezredes kilépését, illetve határozatában felvette az egyesület rendes tagjának SZTANÓ GÉZA nyá. r. alezredest, HORVÁTH ATTILA LAJOS nyá. hv. főtörzsőrmestert és RANGEL ISTVÁN ht. törzsőrmestert.
A közgyűlés leghangsúlyosabb részében elfogadta az egyesület alapszabályának módosítására az elnökség által beterjesztett javaslatot. a módosítására a Polgári Törvénykönyv és a Civil törvény változása miatt volt szükség.
Ezt követően állásfoglalást fogadott el a BEOSZ-HOKOSZ tervezett egyesülésével kapcsolatban.
Végül - távollétében - az egyesület tiszteletbeli tagjának választotta AMIGÓ GYÖRGY nyugállományú alezredest, az egyesület tagját.
Köszöntjük új tagjainkat!
A napirendi pontok vitájában meghívott vendégeink köszöntötték az egyesületet és méltatták a katonai hagyományőrzés, az érdekképviselet és a közösségépítés területén kifejtett tevékenységünket.
Tagjaink érdemben szóltak hozzá az elnökség előterjesztéseihez.
Köszönjük partnereink és barátaink jelenlétét és méltató szavait!
Az elnökség köszöni a tagok aktív munkáját!

Oláh László - Közgyűlés Debrecenben
2015.04.04 20:45
Közgyűlés Debrecenben
2015.március 27.-én tartotta meg a debreceni Bocskai István Bajtársi Egyesület beszámoló közgyűlését az elmúlt évben végzett munkáról. A meghívott vendégek között köszönthettük a BEOSZ elnökét, Kelemen József nyugállományú altábornagy urat, a házigazda- MH.2. Katonai Igazgatási Központ parancsnokhelyettesét- Rácz Károly őrnagyot és Gulyás Szabolcs főhadnagyot Érdekvédelmi irodavezetőt, továbbá az egyesülettel kapcsolatban álló Balmazújvárosi 48-as Népkör vezetőségét.
Szarka János elnök megnyitójában kiemelte, hogy egyesületünknél 15 év után köszönthetünk BEOSZ elnököt, és ez is jelzi a tagszervezetek tevékenységének fontosságát.
A megnyitót követően az egyesület jogásza-Csonkáné Dr. Sigér Brigitta javaslatot tett az alapszabály módosítására az új PTK. és a Civil törvény civil szervezeteket érintő rendelkezéseinek változása alapján.
Rácz Mihály nyugállományú ezredes- alelnök beszámolt az elmúlt évben végzett tevékenységről, a 2014.évi pénzügyi és közhasznúsági helyzetről.
A beszámolóból kiderült, sajnos az egyesületünk tagságának több mint ötven százaléka idős, átlagéletkoruk 70 év feletti. Az elmúlt évben pedig mintegy 40 fő – különböző okok miatt kivált az egyesületből.
A felügyelő bizottság elnöke- Hazafi Sándor nyugállományú alezredes beszámolójában megállapította, hogy az egyesület tevékenysége, gazdálkodása megfelel a jogszabályokban foglaltaknak. A betervezett rendezvények megtartásra kerültek, változó aktivitással.
A hozzászólók közül Oláh László nyugállományú alezredes egyetértett a beszámolókkal, ugyanakkor felhívta a figyelmet az idős tagjaink irányában történő nagyobb toleranciára, az elnökségi tagok munkastílusának javítására, az egyesületből való kiválások okainak elemzésére.
Kovács József nyugállományú alezredes- korábbi alapítvány elnöke- hozzászólásában elmondta, hogy az ö tevékenységi időszakában sem volt egyszerű a kuratórium működése. Úgy véli, jelenlegi vezető agilis, jó munkabírású, sok sikert kívánt tevékenységéhez.
Kelemen József nyugállományú altábornagy úr elmondta, félig-meddig hazajött, hiszen aktív korában vezető parancsnoki beosztásokat is betöltött gépesített lövészalakulatnál, később az 1990-es években korábbi BEOSZ elnökként is megfordult Debrecenben.
Hangsúlyozta más civilszervezetekkel, nyugdíjas egyesületekkel való együttműködés fontosságát, és tájékoztatta a jelenlévőket a BEOSZ előtt álló legfontosabb feladatokról.
A beszámolókkal, a hozzászólásokkal a tagság egyetértett, elfogadta azokat. Ezek után a BEOSZ és a Bocskai István Bajtársi Egyesület elnökei elismeréseket adott át a legaktívabb egyesületi tagoknak.
Oláh László nyá. alezredes

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete Kecskemét - Tájékoztató városunkról, Kecskemétről
2015.03.18 19:11
„Nőtagozatunk szervezésében a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének tagjai rendkívül érdekes és tanulságos klubesten vettek részt a közelmúltban. Barcsik Zoltánné –Nőtagozatunk vezetője –Kósa József képviselő úr aktív támogatásával, közreműködésével Egyesületünk tagjait érintő témákból összeállított tájékoztatót szervezetek. A kiselőadások megtartására felkérték dr. Provaznyik Balázs szociálpolitikai-, Csonka Imre társadalompolitikai-, dr. Orbán Csaba városüzemeltetési osztályvezetőket, Gréczi Ágnes civil-és bűnmegelőzési referenst.
A felkért előadók tájékoztatót adtak a megjelenteknek az adott témákból, városunk,- Kecskemét- jelenlegi helyzetéről, a jövőbeni megvalósításra váró tervekről.
A hallgatóság örömmel fogadta a tájékoztatókat, számtalan kérdés is elhangzott, melyekre az előadók igyekeztek korrekt válaszokat adni. Különösen érdekelte a megjelenteket a bűnmegelőzéssel kapcsolatos tájékoztató, azok megelőzésére tett javaslatok konkrétsága.
Ugyanígy az érdeklődésre számot tartott Kecskemét tömegközlekedésének helyzete, de érdeklődés kísérte az egészségi szolgáltatásokban várható változásokat is.
A tájékoztatón vendégként megjelentek a petővárosi Nyugdíjas Klub képviselői is Samu Péterné elnök asszony vezetésével. A felkért előadók ígéretet tettek arra, hogy a jövőben is szívesen adnak tájékoztatást, amennyiben erre igény mutatkozik.”
Kecskemét 2015-03-18
Csóka Tamás nyá. ezredes
elnök

Pető László - 2015. évi közgyűlés
2015.01.22 18:21
A kaposvári Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja január 17-én tartotta közgyűlését. A rendezvényen részt vett Szombathy Árpád alezredes a MH 64. BSZJ log. e törzsfőnöke, Mészáros Károly százados a MH HKNYP 4. sz. TÉK érdekvédelmi részlegvezetője, Pásztor István nyá. ezredes a BEOSZ DDR régióvezetője, Stikel János nyá. ezredes a Nyugdíjasok Szervezetei Somogy Megyei szövetségének elnöke, Koppány Zoltán nyá. százados a MVRSZ Somogy M. egyesületének elnöke, Schulteisz János nyá. alezredes a Radar alapítvány elnöke. Elhangzottak a szokásos beszámolók, majd hozzászólások következtek. Többen méltatták az egyesület elmúlt évben tartott 50. éves évfordulójának rendezvény sorozatát. Megválasztásra került a 2016. évi tisztújítás jelölő bizottsága és a BEOSZ küldöttgyűlés két tagja. A közgyűlés több kiegészítéssel elfogadta a vezetőség által beterjesztett 2015. évi programot, valamint egyetértett a vezetőség által javasolt tagsági díjjal. Szerény ajándékokkal ismerte el a vezetőség a jubileumi év ulti-, römi-, és horgász bajnokát. A hivatalos rész befejezése után ízletes vacsora, majd jó hangulatú bál következett.