Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Évzáró-évindító egyszerre

2021.07.29

A járvány okozta naptári felfordulás következményeként 2021. július 29-én a délelőtti órákban tartotta a 2020. évi értékelő összejövetelét a Magyar Veterán Repülők Szövetsége kibővített elnöksége, néhány tagszervezeti taggal kiegészülve, amely során sor került 2021 hátralévő feladatainak ismertetésére, majd megbeszélésére is. Gál István nyugállományú ezredes, elnök kezdeményezésére először a jelen lévők egy perces néma főhajtással emlékeztek az elhunyt bajtársaikról, köztük azokról, akik a járvány következtében csatlakoztak az égi kötelékhez. Ezt követően az elnök ismertette az eddig végrehajtott feladatokat, jelezve, hogy tulajdonképpen tavaszig korlátozottan, majd azt követően, a szabályok miatt szinte egyáltalán nem lehetett a betervezetteket végrehajtani. Az élet júniusban indult újjá, amely felpezsdítette a tagszervezetek és a Szövetség elnökségének az életét is. A jó hangulatot csak fokozta, ahogy azt az elnök említette: az elnökség a járvány idején sem pihent, hisz sikerült elkészíttetni a Szövetség új zászlaját, amelyet nagy tapssal fogadtak a résztvevők.
A rövid helyzetértékelő beszámolót követően a hozzászólók szót ejtettek a szervezetek elhelyezési problémairól, a pályáztatási lehetőségek és alkalmak kihasználásának jelentőségéről, a Szövetséghez nem tartozó, de a repülő szakmát képviselő szervezetekkel való szorosabb kapcsolattartás fontosságáról, és a nemzetközi szerepvállalás erősítéséről, elsősorban az European Partnership Association of Aircraft (EPAA) szervezetén belül. Az egyhangúan elfogadott beszámolót követően a tagszervezetek elnökeinek tájékoztatói következtek, ahol a járvány miatti kesergő gondolatok most már eltörpültek az újraindítás pozitív hangulatával szemben, hisz az elkövetkező időszak feladatait és terveit is sorolták a képviselők. A Szövetség gazdasági alelnöke az elnökség pénzügyi és gazdasági helyzetét elemezte, megemlítve, hogy arról vitát nem nagyon lehet tartani, hisz a vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján a 2020. évi pénzügyi beszámolót az Országos Bírói Hivatalhoz határidőre sikerült benyújtani. Megjegyezte azonban, hogy a pénzügyi eredmények nagy részét a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által hirdetett pályázati támogatások jelentették, amelyért a résztvevők elismerésüket fejezték ki.
A következőkben az elnökség 2021. évi munka- és rendezvénytervének ismertetésére került sor, igaz, csak az elkövetkező félévhez kapcsolódóan. A rövid időtartam ellenére több nagy jelentőségű rendezvény, program került betervezésre, kezdve az augusztus 13.-i Repülők Napja veszprémi eseményével, amely kiegészül az áprilisban kényszerűségből elmaradt Jutas pusztai emlékmű megkoszorúzásával is, emlékezve a 1941. április 12.-i repülő katasztrófa áldozataira. Fontos esemény lesz az augusztus végi kecskeméti repülőnapon való részvétel, amely minden repülős szívét már most megdobogtatja. Az örömbe azonban üröm is vegyül, hisz problémaként merült fel, hogy a belépők áránál a nyugállományú katonákhoz hasonló kedvezményben nem részesülhetnek a Szövetséghez tartozó civil, polgári, a repülő szakmát ápoló tagszervezeti tagok. A gazdag éves program méltó zárása lehet az ismét betervezett Repülők karácsonya rendezvénye a budapesti tagszervezet szervezésében. A beterjesztett munka- és rendezvénytervet a résztvevők – egy jelentős kiegészítéssel – egyhangúan elfogadták. A több, mint kétórás program a szokásos anekdotázással, és néhány szendvics elfogyasztásával zárult.

Vilner Péter ny. ezredes

 

A mappában található képek előnézete Évzáró-évindító egyszerre