Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Évzárás Sopronban

2021.12.14

2021. december 14-én a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) Nyugat-dunántúli régió tagegyesületei azzal emlékeztek a 100 évvel ezelőtti soproni népszavazásra, hogy a leghűségesebb város e jeles napján tartották évzáró értekezletüket Sopronban, a BM Klubban. László Attila nyugállományú alezredes, a BEOSZ Nyugat-dunántúli régió vezetője, a BEOSZ elnökségi tagja köszöntötte a régió tagegyesületeinek elnökeit, vezetőségi tagjait.
Elöljáróban köszönetet mondott a rendezvény megrendeléséhez nyújtott támogatásért Sopron Megyei Jogú Város képviselőinek (minden résztvevő hasznos könyv-ajándékcsomagot vehetett át), és a rendező Soproni Határőr Nyugdíjas Egyesület elnökének, Mihályi Ervin ny. határőr mk. alezredesnek a szervezésért.
Ezután az emlékezés percei következtek: egy perces néma főhajtással gondoltak az elhunyt bajtársakra, sajnos két egykori bajtársat pont az értekezlet napján kísérték utolsó útjára Szombathelyen, és megemlékeztek a nemrég elhunyt győri tagegyesület korábbi elnökéről, Kis Géza ny. ezredesről is. Ezután bemutatta a 2021-ben felvett egyesületeket, és azok elnökeit.
A rendezvény fontos eseményeként dr. Herczeg Zoltán rendőr alezredes, Sopron város rendőrkapitánya tájékoztatta a résztvevőket a határőrváros bűnügyi helyzetéről: beszámolt a komoly technikai fejlesztésekről, a határrendészeti feladatokról, a város pezsgő sport és kulturális életéről, a pandémiás helyzet okozta többlet feladatokról, a droghelyzetről, annak megoldásairól. Örömmel közölte: a soproni térség bűnügyi felderítési mutatói az országban kiemelkedően jók. A jövőről is szót ejtett: jó ütemben haladnak az országban példaértékű közös rendőrségi-katasztrófavédelmi bázis építési munkálatai is. László Attila ny. alezredes megköszönte a tájékoztatást majd HÖR emlékérmet és a BEOSZ 30 éves kiadványát adta át Sopron város rendőrkapitányának.
Az értekezlet következő részében Nacsa Ferenc nyugállományú törzszászlós, a BEOSZ felügyelő bizottságának elnöke beszámolt a civil szervezetekre vonatkozó gazdasági és jogi törvények aktualitásairól, az adat és ügyiratkezelés, a pályázatok elszámolásának rendjéről, jelentőségéről, a tárgyi eszköz nyilvántartásról, az egyesületek munkájának dokumentálásáról. A kérdések és válaszok is mindenki számára hasznosak voltak.
Az egyesületek vezetői leadták az idei rendezvényeik beszámolóját és a 2022-re tervezett eseményeik listáját.
László Attila ny. alezredes részletesen beszámolójában összegezte a jövő kihívásait, kiemeltnek tekintve a kérdések - válaszok fontosságát, az együtt gondolkodás hasznosságát, a BEOSZ éves tevékenységét, rendezvényei terveit, utalva a következő év jelszavára, mely szerint 2022 a „Nemzedékek éve” lesz, emlékezve a 30 éves Katonanemzedéki Találkozók hagyományára. Majd szólt a régióvezetők elnökségi tagságával kapcsolatos vitákról, de szóba került az SZMSZ esetleges módosítása, a betervezett régiós rendezvények sorsa is.

ajandek_800_582.jpg

A munkaebéd előtt a résztvevők kedves emlékként a rendezvényen készült közös csoportképet kapták a szervezőktől. Az ebéd közben szintén sok szó esett az elmúlt év feladatainak teljesítéséről, következő év teendőiről.

Németh Péter József
a Normandia 1944 Történelmi és
Kulturális Egyesület elnöke

 

A mappában található képek előnézete Évzárás Sopronban