Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Évértékelő, ünnepváró és évzáró rendezvény a hatvani bajtársaknál…

2016.12.17

Karácsony közeledtével tartotta hagyományos évbúcsúztató egyesületi délutánját a hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület. Az immár 43 éve működő egyesületnél hagyomány, hogy év végén, a meghívott vendégekkel közösen felidézik az elmúlt időszak történéseit és fehér asztal mellett, baráti beszélgetés mellett köszönnek el az esztendőtől.
Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének alapító tagjaként, az alapszabályának megfelelően a honvédelem és a rendvédelem ügye iránt elkötelezett egykori testületi tagoknak és a céljaikkal egyetértők számára teremtenek szervezeti keretet. Céljaik között, szerepel a tagok sorában felhalmozódott szellemi és kapcsolati tőke hasznosítása, a város és a közösség érdekében, valamint névadójukhoz, Gáspár András honvéd tábornokhoz, a Hatvani csata vezénylő parancsnokához kötődő hagyományok ápolása.
A rendezvényen részt vett: Szinyei András Hatvan város alpolgármestere, Fekete István ny. ezredes, a BEOSZ elnökségének tagja, az Észak- Magyarországi Régió vezetője, Juhász János r. alezredes a város rendőrkapitánya, és Horváth Gábor tü. alezredes a városi tűzoltóság parancsnoka. A honvédséget az egri 5. sz. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai, Szűcs Antal százados és Zagyi Tamás törzszászlós képviselte.
Kőszegi Ferenc ny alezredes, az egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az egyesület 2016-ban egy mozgalmas időszakon ment keresztül. Módosítani kellett az alapszabályát a módosult törvényi előírásoknak megfelelően és megváltozott az elnökség létszáma és személyi összetétele. Bővítették az egyesület kapcsolatrendszerét, és tevékenyen vettek részt a városi programok szervezésében. Tovább mélyült az immár barátinak mondható kapcsolat a romániai Bihar község állami és egyházi vezetőivel. A névadó Gáspár tábornok a szabadságharc után a községben telepedett le, és ott is hunyt el. Kecskeméten, a tábornok szülőhelyén pedig, a nevét viselő szakközépiskola bizonyult jó partnernek a hagyomány ápolásához. Mindkét helyen közös koszorúzással emlékeztek meg a szabadságharc hőséről.
Elismerések átadására is sor került, amit Fekete István ny. ezredes régióvezető adott át: Munkájuk elismeréseként Pozsonyi Béla ny. alezredes BEOSZ érmet, Zeher Zoltán ny. alezredes és Rákóczi Ferenc ny. százados BEOSZ ÉMR emlékérmet vehetett át.
Az egyesületnél hagyomány, hogy a kerek évfordulót ünneplő születésnaposokat, ezen a rendezvényen köszöntik. A 90 éves Jánosik József ny. őrnagy és a 85 éves Gáspár István ny. őrnagy mellett, még további 10-en vehették át az egyesület ajándéktárgyat. Gáspár István ebben a hónapban ünnepli születésnapját, így a Honvédelmi Miniszter és a Honvéd Vezérkar Főnök köszöntő oklevelét kapta meg, melyet Szűcs Antal százados adott át, az aláírók nevében.
Szinyei András alpolgármester méltatta a civil egyesület tevékenységét, és elismerően nyilatkozott az elmúlt évben egyre fokozódó aktivitásról. Elmondta, hogy bár sok egyesület, civil szervezet van a városban, kevés az olyan, mint a Gáspár András Bajtársi Egyesület, amelyik tevékenyen és aktívan vesz részt a város életében, akar és tesz is a tágabb közösségért. Utalt az egyesületnek Hatvani Csata rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában betöltött szerepére, és előre vetítette a 2017 évi közös tevékenységet is. Megemlítette, hogy gondolkodnak egy Gáspár András szobor felállításáról (aminek igényét először az egyesület vetette fel), azonban ez ügyben még semmilyen döntés nem született.
Az év eseményeit a Kestler Tamás ny. ezredes, az egyesület alelnöke által készített videó összefoglalóval elevenítették fel, majd megtekintették H. Szabó Sándor zenés filmjét helikopterrel Magyarország felett. Mind a tagság, mind a meghívott vendégek érdeklődéssel nézték azokat az a színvonalas programokat, amit az év során az egyesület szervezett és megvalósított. Az egyesületi délután az ilyenkor télen szinte elmaradhatatlan disznótorossal-melyet a zászlóőrség tagjai és az asszonyok szolgáltak fel- borkóstolással és az estébe nyúló vidám baráti beszélgetéssel zárult.

H. Szabó Sándor felvételei

 

A mappában található képek előnézete Hatvan egyik legaktívabb civilszervezete