Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Emléktúra Kiskőrösről

2018.08.29

Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja lelkes kis csapata 1948-49 szabadságharc 175. évfordulója alkalmából Debrecenbe látogatott.
Első útjuk a Déryné múzeum Munkácsi termébe vezetett, megcsodálták a Munkácsi trilógiát. A gyönyörű festmények megtekintése után a református kollégium volt a következő állomás, itt történt 1949. április 14-én a Habsburgok trónfosztása, 1944. december 21-én ideiglenes nemzetgyűlésre került sor. Majd a városnéző kisvonattal megtekintettük a város nevezetességeit. A református nagytemplomban megcsodáltuk a szárnyas oltárképeket.
A fárasztó nap után a finom vacsorát követően megpihentünk Mályiban.
Másnap Kassa városát vettük célba. Szlovák idegenvezető segítségével ismerkedtünk Kassa nevezetességeivel, a Dóm megtekintése után megkoszorúztuk Rákóczi Ferenc emléksírját, elénekeltük a Himnuszt. Sajnos a városházát fogadás miatt a színházat pedig a nyári szünet miatt nem tudtuk megtekinteni.
A Boldogkőváraljai várat a bátrabbak megtekintették, gyönyörködtek a tájban. Bestillo pálinkakóstoló után fáradtan ültünk fel a buszra. Az egyórás buszozás alatt a társaság kipihente magát mert a szalonnasütésre mindenki frissen jött le. A tangóharmonika jó sok dalt csalt ki. Harmadik nap egy kicsit lazább volt. Ismét szerencsénk volt, mert Tokajon is működött a városnéző kisvonat. Természetesen nem maradhatott el a Tokaji nedűk megkóstolása. Jó hangulatban indultunk haza. A szokásos helyen Jakabszállás Nádas Vendéglőben elfogyasztott finom és bőséges vacsora után érkeztünk haza.
Köszönet Farkas József buszsofőrnek, hogy épségben értünk haza.

Gottfried Béla

 

A mappában található képek előnézete Emléktúra Kiskőrösről