Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Emléktábla-avatás Kaposváron

2014.10.09

Lerombolt, elhordott laktanyájukra emlékeztek a kaposvári katonák.

 unnamed.jpg

A lerombolt laktanyájuk kapujára állítottak emléktáblát a Hunyadi János, illetve közkeletű nevén Füredi 2-es laktanya volt katonái Kaposváron.
Az ünnepségen Pető László nyugdíjas alezredes, a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubjának elnöke elmondta: tagságuk és az itt szolgált katonák közösen emlékeznek meg fiatalság színteréről. Felidézték a laktanya történetét. Az 50-es évek elején épült, kezdetben harckocsizó és rohamlöveges alakulatok állomásoztak itt, majd 56 után a szovjet katonák települtek ide. 1963 és 91 között a mozgó, majd 91 és 93 között a légvédelmi rakétatechnikai bázisnak adott otthont. 1991-től 95-ig a Boconádi Szabó József Ellátó Zászlóalj otthona volt a laktanya, ahol 1995-ben az IFOR kötelékében megjelenő amerikai csapatok is szállást kaptak.
Két év múlva, a kivonulásuk után kezdett romossá válni a laktanya az enyészet és a vandál kezek nyomán, emlékezett Csornai Ferenc nyugdíjas ezredes. 2005-ben a város megkapta a létesítményt, eladták egy beruházó cégnek, ami lebontotta és a kaposmérői volt téglagyár területére szállította az építési anyagokat, tette hozzá.
Szita Károly polgármester szerint az itt szolgáló katonák meghatározói voltak a város életének, bajtársiasság, hűség, rend és hazaszeretet jellemezte őket.
Az eseményről hírt adott Kaposvár honlapja is.