Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Emlékműtúra Veszprémben

2021.04.12

Tudjuk régóta, hogy a sors nagyon furcsa dolgokra képes.

Egy nappal a költészet napja után, 04. 12-én bizony olyan események történtek, melyek mellet nem mehetünk el szótlanul. Van három említésre méltó (bár nem vagyok biztos abban, hogy a méltó szó, ide illik) esemény, melyből az egyik mindenkinek ismert. 60 éve, hogy ember repült az űrbe. Ma van az űrhajózás világnapja. Részben rájuk, az asztronautákra, a mi Farkas Bercinkre és természetesen Jurij Gagarinra emlékezünk.

gagarin_405_480.jpg

Történt még más is április 12-én. Kiképzési repülés során két Mi-24 –es helikopter a levegőben összeütközött, ahol a vezérgép személyzete katasztrófát szenvedett, a kísérő személyzete – talán nem tévedek – nyolc napon belüli sérüléseket szenvedett. Ma az elhunyt pilótákra is, Sápi Zoltán százados gépparancsnokra és Nagy László főhadnagy fegyverzet-operátorra emlékeztünk. Ki csak úgy csendben, mások egy –egy szál virággal, megint mások koszorúval keresték fel pilótatársaik sírhelyét. Nyugodjatok békében!

s_z_n_l_868_480.jpg    

Végül a mai napon, egy másik, szintén Veszprém légterében bekövetkezett tragédia okán meg kell említeni azokat a hősi halott katonákat, akik a Magyar Honvédség és jogelődjei történetének, legnagyobb repülő és ejtőernyős katasztrófája során, 1941. 04. 12-én – a legdrágábbat - az életüket adták. Korábbi években a pandémia nem akadályozta, hogy szervezett formában Jutas-pusztán megemlékezzünk elhunyt katonatársainkról. Idén, néhány napos eltéréssel felkerestük M. Nagy József faszobrász alkotását, és elhelyeztük a megemlékezés koszorúit, mécseseit. Korlátozottan, de most is tartottunk csak koszorúzással végrehajtott megemlékezést. A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete koszorúját Zatkalik András tanár, újságíró tagtársunk, a szövetség felkérése alapján a Magyar Veterán Repülők Szövetsége koszorúját Soós Lajos ny. alezredes a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete elnöke helyezte el. A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége koszorúját Gál Gábor a Szövetség Kegyeleti bizottságának elnöke, ma pedig a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének kegyeleti virágait Balassa Endre nyá. tzls. alelnök és Balassa Dávid egyesületi tag, a Corvin alapítvány koszorúját Horváth Alajos, az Alapítvány elnöke helyezték el. Köszönet mindenkinek, aki nem felejtette el, ott járt főhajtással, mécsessel, vagy virággal emlékezett a hősökre, mint Groszvald Attila, Szalay Lajos és sokan mások.
JELKÉPESEN UGYAN, DE SZÓLJON A HARANG A HŐSÖKÉRT, AKIK FELADATTELJESÍTÉSE KÖZBEN 1941. 04. 12-ÉN, 16: 45-KOR AZ ÉLETÜKET ADTÁK A HAZÁÉRT: VITÉZ BERTALAN ÁRPÁD EJTŐERNYŐS ŐRNAGY, (POSZTUMUSZ ALEZREDES) AZ EJTŐERNYŐS ZÁSZLÓALJ PARANCSNOKA, 43 ÉVESEN.
REPÜLŐ HAJÓZÓK:
KELEMEN KÁROLY REPÜLŐ-SZÁZADOS - PILÓTA, 33 ÉVESEN
BENE LÁSZLÓ REPÜLŐ-FŐHADNAGY - NAVIGÁTOR, 31 ÉVESEN
PETRI JÁNOS REPÜLŐ-ŐRMESTER - RÁDIÓS, KORA NEM ISMERT
DÖBÖR JÁNOS REPÜLŐ-SZAKASZVEZETŐ – SZERELŐ 23 ÉVESEN
EJTŐERNYŐS KATONÁK
HORVÁTH GYULA SZAKASZVEZETŐ, 21 ÉVESEN
KEREKES IMRE SZAKASZVEZETŐ, 22 ÉVESEN
KOSCSÓ LAJOS TIZEDES, 27 ÉVESEN
AUTH KÁROLY C. ŐRVEZETŐ, 21 ÉVESEN
MOLNÁR ANDRÁS ŐRVEZETŐ, 24 ÉVESEN
NÉMETH JÁNOS C. ŐRVEZETŐ, 23 ÉVESEN
SZABÓ GYÖRGY ŐRVEZETŐ, 24 ÉVESEN
CZAKÓ MIHÁLY EJTŐERNYŐS, 21 ÉVESEN
FEJES JÓZSEF EJTŐERNYŐS, 21 ÉVESEN
HORVÁTH MIHÁLY EJTŐERNYŐS, 25 ÉVES
PADOS GÉZA EJTŐERNYŐS, 23 ÉVESEN
POMÁZI IMRE EJTŐERNYŐS, 26 ÉVESEN
RADVÁNYI MIHÁLY EJTŐERNYŐS, 21 ÉVESEN
SÁNDOR SÁNDOR EJTŐERNYŐS, 24 ÉVESEN
ÉS VARGA GYULA EJTŐERNYŐS, 22 ÉVESEN
NYUGODJATOK BÉKÉBEN!

 jutas_matasz_mvrsz_816_387.jpg

corvin_zatkalik_552_387.jpg

Bízunk abban, hogy a veszélyhelyzet elmúlásával az eredeti terveknek megfelelő rendezvényt tudunk tartani a BEOSZ, az MVRSZ, a MEBSZ, és VREVE részvételével, méltóbb keretek között megemlékezve a katasztrófa 80. évfordulójára.

Soós Lajos ny. alezredes
a VREVE elnöke