Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Emlékműsor a 170 éves Magyar Honvédség tiszteletére

2018.10.26

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület névadójához méltó módon – zenei és irodalmi – műsorral emlékezett meg a 170 éves Magyar Honvédség évfordulójáról. A Stefánia Palotában 2018. október 26-án tartott rendezvény vendégeit már az érkezéskor megragadta az esemény hangulata. A műsor kezdetét megelőzően a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása volt megtekinthető, amely a 170 éves Magyar Honvédség történetét és eseményeit mutatta be és a várakozók között fel-feltűntek 1848-as és világháborús korhű egyenruhába öltözött fiatalemberek, akikről később a műsor során megtudhattuk, hogy a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai.
A házigazda egyesület nevében Galló István nyá. ezredes az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük a váci Esze Tamás Honvéd Nyugdíjas Egyesület és a tatai Honvéd Bajtársi Klub műsorban vendégként fellépő kórusait, majd megnyitotta a rendezvényt.
A műsor kezdetét katonásan trombitaszó – ez esetben – Keszi András az Obsitos Fúvószenekar tagjának trombitaszólója jelezte, majd a három kórus közös előadásában – Kálmán István szólójával – Kodály Zoltán A jó lovas katonának című feldolgozása hangzott el, és alapozta meg az est hangulatát. A további fellépőket a műsor narrátora Magócsi Zoltán nyá. ezredes elnökhelyettes konferálta fel.
A műsor első részében a vendégkórusok léptek fel. Először a váci Esze Tamás Dalárda katonadalokból összeállított blokkját hallhattuk Varga Ferenc vezényletével és Marót Géza zongorakíséretével, majd a tatai egyesület Őszirózsa Dalköre természetesen ugyancsak a katona sorsot bemutató dalokból adott elő egy kis ízelítőt Mesterné Lupták Marianna tanárnő irányításával. Mindkét együttes színvonalas előadása megérdemelt sikert aratott a hallgatóság körében.
A vendég kórusok után dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy, címzetes egyetemi tanár, miniszteri biztos megemlékező beszéde következett, melyben nem csak a honvédség múltjáról és a harcok során elesett katonákról emlékezett meg, de érintette a mai honvédség aktuális kérdéseit is.
A második részben a Balassi Kórus egyéni számokkal is kiegészült műsora következett, melyet karnagyuk Naszvagyi Vilmos és felesége Zsuzsanna tanított be és vezényelt, Ráthy József zongorakíséretével. A műsor három része különböző korszakokat ölelt fel és a jól kiválasztott szóló számokkal szinte átlépkedtünk egy másik idősávba. A Huszár gyerek… elhangzása közben meglepetésként ott termettek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Tagjai és a toborzó táncot élőben láthattuk, és Kozári János, dr. Kálmánffy Ferenc vagy Mikuska Janka előadásában elhangzott művek is feledhetetlen élményt adtak. A mostani rendezvényen hallhattuk először Homola Irénke (a kórus tagja) „A magyar honvéd” című versét Magócsi Zoltán, Wetzel György, Dorka József és a kórus előadásában. Zárásként a Balassi Kórus Erkel Ferenc: Éljen a Haza című háromszólamú kórusművét adta elő. A műsort a közönség nagy tapssal jutalmazta.
Az emlékműsort követően nem maradhatott el a vacsorával egybekötött baráti beszélgetés. Pohárköszöntőjében Hazuga Károly nyá. altábornagy a BEOSZ elnöke elismerését fejezte ki azért, hogy a katonai életet az irodalmon és zenén keresztül ilyen sikeresen tudták bemutatni a fellépők. Az egyesületnek és kórusnak további eredményes és sikeres munkát kívánt.

Sztanó Zsuzsanna

 

A mappában található képek előnézete Emlékműsor a 170 éves Magyar Honvédség tiszteletére